Karpin maailma

Kesän 2014 tärkein uutinen on vielä kokematta. Ei ole epäilystä, mihin se liittyy ja kuka sitä ohjaa. Kaikki muu on liitettävä siihen tai sitä ei ole olemassakaan. Heinäkuun kolmastoista ratkaistaan, kumpi maanosa vie ja kumpi vikisee Brasiliassa. Alku ei ole ollut vanhalle mantereelle mairitteleva. Ensin kompuroi edellinen mestari, sitten mestareitten mestari ja lopulta kuolemanlohkosta tuli kaikkien painajaisten äiti. Brittien kiukuttelu yltyi ja tappio tuli myös komission nimityskiistassa. Loanheiton mestarit Loanheitto kuuluu aikamme elämään ja Juncker…
Read More

Pakanamaan kartat ja mittumaari

Suomensukuiset kansat sikisivät aikanaan Uralin pihlajan alla ja kaukana Ob-joen suistossa ja sen keskijuoksulla, Sasvan ja Surgutin, Kazym suunnalla. Siellä elivät mansit, hantit, komit, udmurtit, mordvalaiset ja marit. Seikkailin näillä seuduilla kertoessani arktisen babylonin synnystä ennen perussuomalaisten puoluetta. Isäni aikanaan perustamaa siementä pienviljelijöiden tapana vastata sille sorrolle, johon maaseudun vähäväkiset joutuivat manttaali-isäntien alkaessa syödä talonpojan toisensa jälkeen ja autioittaa sodan jälkeinen uudelleen rakennettu maamme. Veikko Vennamo saarnasi talonpojan tappolinjasta. Lapsena, alle kymenvuotiaana, tupailloissa runoja lausuen,…
Read More

Tilityksistä tillitykseen

Tämän aamun  mediat ovat tulvillaan tilityksiä. Tilitys on ihan hyvä ilmiönä ellei se muutu tillitykseksi. Kun maito on kaatunut maahan sen perään ai auta itkeä vaan ottaa tyhjä maitohinkki kiltisti käteen ja jatkaa matkaa. Tillitys on sukua nillitykselle mutta ei toki samaa tarkoittava sana. Suomen kieli on rikas, onomatopoeettinen ja luontoa matkiva sanastoltaan. Tiedekielenä kuitenkin ns. kyökkikieli. Aasiasta tulevat sanovat oppivansa sen helposti. Siinä kun on jotain kovin tuttua ja aksentti jotenkin yhteinen, samaa onomatopoeettista…
Read More