Agropolis strategiasta ekologiseen klusteriin – More Finnico / Suomalaiseen tapaan

Agropolis strategiasta ekologiseen klusteriin – More Finnico / Suomalaiseen tapaan Rosvot kiinni – Veikko Vennamo / Mitis solemnis – Lempeä viisaus 1.10. 2023 Lokakuun ensimmäinen päivä on saanut kannettavakseen useitakin uusia kiinnostavia käsitteitä. Kun lokakuuta ei voi pitää erityisen hääppöisenä kuukautena, lainaan itsekin minua merkittävämpiä tämän ajan määrittäjiä ja sanaseppojamme. Tässä tapauksessa kohdalle osui Pirkko Kuutti ja hänen mielestäni riittävän suomalaiskansallinen kuvaus juuri tälle kuukaudelle. Päivämäärällä 24.10. 2016 ja kellonlyömällä 11.59.  Ei pidä ottaa ja…
Read More

Yksimielisyyden painolasti – Magister ludi – Pelin mestari

Yksimielisyyden painolasti - Magister ludi – Pelin mestari Maior e longinquo reverentia – Kunnioitus on suurempaa etäältä 30.09.2023 Kognitiivinen vinouma on tuttu harha ja liitetään usein taipumukseen hankkiutua yksimielisyyteen. Ilmiö on tuttu poliitikoille mutta toki myös muussa kuin poliittisessa elämässämme. Kognitiivinen vinouma, -harha, -värittymä tai -vääristymä (engl. cognitive bias) on psykologinen käsite, jolla tarkoitetaan ihmisillä esiintyviä taipumuksia hahmottaa ja painottaa havaintojaan, tulkintojaan ja informaatiota tietyillä tavoin. Yksimielisyysharha on siten kognitiivinen vinouma. Vaate ei tee vielä…
Read More

Mediayhteiskunnan hiljaiset.

Mediayhteiskunnan hiljaiset. Ignoramus et ignorabimus. Emme tiedä emmekä tule tietämään. 29.09. 2023 Rakastan mediaa. Mistä sen näkee? Kurittamisesta. Asennoidun mediaan sitä tutkien ja hakien epäkohtia mediasta, en median kohteista. Jostakin syystä media on huomannut tämän ja alkanut itsekin arvioida itseään, mutta samalla muistuttaen, kuinka kyse on sosiaalisesta mediasta. Siis sinusta ja minusta. Me olemme syntisiä, joita oikea media kurittaa ja kurmottaa. Kurmoottaja istuu itse pankon päällä kuin piru ikään ja usein sellaisena paikkana toimii kirjastomme.…
Read More

Korporativismi ja suomalainen saamattomuus.

Beati monoculi in terra caecorum – Autuaita ovat yksisilmäiset sokeiden maassa. 28.09. 2023 Vuosi 2011 oli omassa tuotannossani tärkeä vuosi jo 1970-luvulla siitä kirjoittaen. Mayakansa oli ennustanut siitä tai oikeammin heidän kalenterinsa ikään kuin loppui tuohon hetkeen. Käytin tuota tietoani ja hiven muutakin tuohon kulttuuriin, myös paikan päällä tutustuen, otsikossa käsikirjoitukseen ”Arctic Babylon 2011”. Kirja oli tarkoitus julkaista Oulussa Kalevan kirjapainossa, mutta se jäi hoitamatta kirjoja julkaisseen painokoneen tehdessä vararikon. Tänään näitä vastaavia pienpainoja on…
Read More

Mikä ihmeen klusteri? Amicus est tamquam alter ego. (Cicero)

Mikä ihmeen klusteri? Amicus est tamquam alter ego. (Cicero) Ystävä on kuin toinen minä. 27.09. 2023 Olen käyttänyt kotisivuni nimenä klusteritaidetta tai taiteen klustereita (Cluster art and Art of clusters) (www.clusterart.org). Kirjoitin aikanaan kirjan manifestina (Klusteritaiteen ja taiteen klusterin manifesti) juuri tästä aiheesta. Samoin käsite ekologisesta klusterista ja innovaatiopolitiikasta löytyy jopa toisen väitöskirjani nimenäkin ja siis kansilehdellä (Ecological cluster and innovation policy). Olen siten kirjoittanut ja luennoinut koko ikäni tästä aiheesta, joten on aika kerto…
Read More

Innovaatioprosesseissa ja -politiikassa varottava, ettei varsan selkä taitu.

Onnetar suosii rohkeaa ja kultaista keskitietä. – ”Audentes Fortuna iuvat” – ”Aurea  medioeritas” (Horatius) 08.09.2008 – 26.09. 2023 Menetetyn vuosikymmenen seuraukset näkyvät meillä Suomessa etenkin innovaatioprosessien hoidossa. Kun tätä työtä hallituksemme tänään joutuu hoitamaan, se tapahtuu nöyrtymällä palaamaan 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen oppeihimme. Me teimme virheitä, liki kymmenen hallituksen toimesta, ja yksi surullisin tulos tästä olivat uudet maakuntahallinnot   osana terveydenhoitoamme aluevaaleina. Huomautin tästä useita kertoja ja sain monelta suunalta myös tukea. Kirjailija teostaan kiittää – ”Auctor…
Read More

Lähihistorian peikot oman aikamme taustalla

Acies Vulcania: Tulirintama 25.09.2023 Oikein hyvää Kullervon päivällä alkavaa ja Mikkelinpäivään päättyvää viikkoa, Miina Sillanpään päivään samalla. Olen kirjoittanut Miinasta ja Mikkelinpäivästä sekä Kullervosta useammankin kerran, joten jätän nyt väliin, niin sopimatonta kun se onkin. Sen sijaan palaan eilen kirjoittamaani ja samalla minulle tutumpaan aiheeseenkin sekä syventämällä sitä syksyllä 2008 kirjoittamalla artikkelilla. Aihe kun on kohdallani laajentunut useammaksikin kirjaksi ja niiden tiivistäminen mutamaan sivuun on aina uskaliasta ja tahtoo johtaa oman aikamme sosiaalisissa medioissa turhanaikaiseen…
Read More

Onko yhteiskuntamallimme kriisissä?

Uuden yhteiskuntamallin aamu – Syvältä sydämestä: ”Ab imo pectore” 24.09. 2023 Maantiede tieteenä on yksi vaikeimmista ja samalla monella tapaa suojeltu salatieteen tavoin geopolitiikasta puhuttaessa. Samoin suunniteltaessa jotain sellaista, jossa taustalla ovat strategiset rajat ja niiden merkitys valtioittemme rajoina. Tänään näkemämme kartat Ukrainan ja Venään välillä ovat syöpymässä mieliimme hiven samaan tapaan kuin joskus lukiessamme omista sodistamme ja rajoista puhuttaessa. Maantiede on ikivanha tieteenä ja alkaen karttojen laadinnasta sekä pohtien maapallon muotoja ja mantereita, merten…
Read More

Kirjailija – Animal sociale

Kirjailija – Animal sociale – Yhteiskunnallinen eläin 23.09. 2023 - Syyspäiväntasaus Syksyllä 2013 sain kustantajaltani Saksasta postia ja kohdallani käynnistyi ohjelma, jota on jatkunut tunnollisesti käsitteen ”kirjailijaelämää” alla. Pidän kirjailijana henkilöä, joka tuottaa tekstiä vähintäänkin parin kirjan verran vuodessa ja mieluiten vielä muutakin tekstiä lukijoilleen, joka sähköisesti tai perinteisten kirjojen hengenlentona. Jos mukana on tänään myös algoritmeja ja robotiikka sekä samalla myös vaikkapa tapa tutkia näiden käyttöä ja sovelluksia, se on luonnollisesti oman aikamme kirjailijan…
Read More

Tunteet tarttuvat – Laplacen demoni

A Deo rex, a rege lex – Jumalalta kuningas, kuninkaalta laki 21.09. 2023 Syyspäivän tasaus on yksi neljän vuodenajan kulmakivistämme. Syksyyn liittyy ruska, lämmin kaakao, pimeät illat – ja tärkeä astronominen tapahtuma. Syyspäiväntasauksena Aurinko on täsmälleen Maan päiväntasaajan yläpuolella. Syyspäiväntasaus vuonna 2023 on lauantaina 23. syyskuuta – täsmälleen kello 9.50 Suomen aikaa. Kesä on siis virallisesti loppunut ja tähtitieteellisen määritelmän mukaan syksy on alkanut. Syksy kestää talvipäivänseisaukseen, joka on 22. joulukuuta 2023 kello 5.27 Suomen…
Read More