Hyviä uutisia on vaikea saada perinteiseen printtimediaan. Tällaisia ovat vaikkapa taloutemme kasvuluvut, työllisyys on korjautunut jopa merkittävästi vastaavaan ajankohtaa vuosi takaperin ja meille povataan jo noin 2 %:n kasvulukuja. Kauppa kiittelee sekin hallituksemme toimia. Kansalaiset ovat hekin optimistisempia kuin vuosikymmeneen. Miksi tällaisessa vaiheessa, jossa vientikin on alkanut vetää, vaaditaan hallituksen vaihtamista.
Berner nyt esitti väyliemme yhtiöittämistä, mutta se tyrmättiin ja perussuomalaiset, tolkun ihmiset hallituksessamme, siinä olivat selvästi eriseuraisia keskustan kanssa. Persuille kun ei kelvannut myöskään autoihin liitettävät kyttäyslaitteet. Kaikkea ne kepulaiset keksivätkin. Demareilta ja vasemmaltahan tuollaiset esitykset yleensä tulevat.
Oikein hyvää saamelaisten kansallispäivää. Takavuosina Lappia päivittäin kiertäneenä ja tutkijana siellä ihmisiä haastatellen, saamelaisuus tuli tutuksi siinä missä heidän heimokansat ympäri kalottia olivat myös monelle väitöskirjan aiheena. Tänään Hesari kirjoittaa artikkelin saamelaisista ja se kannattaa lukea. Se on parasta antia Hesaria tänään.
Kirjassa ”Arctic Babylon” päähenkilö on hänkin kirjavan taustan maailmalta hankkinut saamelainen patologi, rekkamies ja aseiden kauppias, Jäämeren sulavesiä kartoittava monialainen osaaja ja laivanvarusta. Siis tyypillinen monialainen ja monta asiaa osaava tolkun suomalainen. Ei pidä ääntä itsestään. Eikä ole syytäkään, kun elämä kantaa parhaiten kiertäen mediayhteiskunnan turhuudet. Kirja löytyy ilmaiseksi kotisivultani ja tänäänkin sitä lukee yli sata suomalaista. clusterart.org/sisus.pdf. Viikonloppuna toista tuhatta.
Suomalaiset kustantajat eivät kirjaa ottaneet vuosikymmen takaperin. Nyt sen on lukenut jo yli miljoona ihmistä pelkästään kotisivultani. Se selittää, miksi Otava ja WSOY ovat mitä ovat kustannustoimittajineen. Lukutaidotonta väkeä. Myyvät väkisten minullekin värittelyvihkojaan. Miten alas kustantaja voikaan mennä. Lyyrisen kielen kirjoittaja ei saa lainkaan töitään enää kustantajillemme. Kyse on todellakin kustannustoimittajan ja myyjän osaamattomuudesta. Ei toki kansan. Kysykää vaikka takavuosien Aleksis Kiveltä tai oman aikamme kirjailijoilta, joiden palkka on alle 2000 euroa. Ei kuukaudessa vaan vuodessa.
Sofi Oksanen käräjöi aikansa ja on nyt oma kustantajansa hänkin. Koska kuullaan hänestä lisää? Kirjailija ja taiteilija, kulttuurialan duunari, on oman aikamme saamelainen. Ei toki meille eksyvät monikansalliset pakolaisvirrat ja oman aikamme nomadit, paimentolaiset globaaleina kiertolaisinamme. Heitä kun on jo satoja miljoonia ja määrä kasvaa kaiken aikaa. Rajoja suljetaan muuallakin kuin Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Meidän on muistettava myös oman maamme nomadit ja kohotettava heidän itsetuntoaan sekä arvostettava heidän kieltään ja kulttuuriaan.