Teollinen vallankumous syntyi kun tarjolla oli energiaa, pääomaa, raaka-aineita ja työvoimaa. Englanti, jolla oli siirtomaita, menestyi. Asenne oli kohdallaan.
Tänään pääoman ohella tarvitaan vallankumoukseen pääomaa ja koulutusta, datamassaa ja tietoa. Hiiltä ja halpatyövoimaa ei tarvita enää. Sen sijaan kuluttajista kerätty datamassa muuttuu raaka-aineeksi, joka myydään tuotteina takaisin kuluttajille. Toki mukana on myös kaiken aikaa tekoälyä kehittäviä yrityksiä, myös alihankkijoina.
Vain ne menestyvät, jotka pääsevät mahdollisimman suuren dataraaka-aineen äärelle. Se ei ole enää hiileen ja rautaan perustuva teräsunioni. Sen aika on ohi.
Enää menestyvää toimintaa, pääomaa ja sijoittajaa, ei kiinnosta yrityksen tase ja omaisuus. Nyt kiinnostaa yrityksen hankkima tieto, tietovarat yrityksen ympäristöstä ja kuluttajista, kyvystä käsitellä tätä megadataa. Jos se on kunnossa, yritys menestyy.
Menestyvä yritys on kuin koripallojoukkue. Pitkät pelaajat tuovat mukanaan pääomaa, katsomot täyttäviä massoja. Datamassa on menetyksen avain, oikean asenteen tulosta. Norjassa asenne on urheilussa oikea.
Pelaajaostot suoritetaan ajoissa. Koulun penkkiä ei kuluteta ilman sponsoreita. Äly ja lahjat otetaan käyttöön varhain. Niitä kehitetään ja pelitaidot ovat myös kouluttajien asenteissa.
Kuten teollisen vallankumouksen kohdalla, myös nyt tarvitaan oikeaa asennetta. Uusi kumous etenee siellä, missä tiedon keruun kohteen oikeudet kerättyyn tietoon ovat vähäisimmät, kirjoittaa Paavo Rautio (HS 43.3) ja on oikeassa.
Suuria älyinvestointeja tekevät kaikki mutta suurimpia Kiina. Baidu, Tencent, Alibaba ja Huawei ovat esimerkkejä tekoälyn synergiaetujen hankkijoista. Sama palvelusalusta voi olla monen eri tieteenalan yhteinen yhdistäjä myös Suomessa, jos ymmärrämme, mistä on kysymys, ja asenne on kohdallaan.
Apple kampitti Nokian, me voimme lyödä Applen, mutta vain ymmärtämällä, miten Kiina on tekoälyn koulutuksen johtava valtio. Yhdysvallat on jäämässä jälkeen. On jäänyt jo jonkin aikaa.
Technopoliksissa sen havaitsi jo 1990-luvulla. Tänään sen ovat havainneet mediammekin. Aurinko laskee länteen. Reaaliaikainen reagointi on sidoksissa auringon kulkuun, maapallon pyörimissuuntaan.
Aasiassa tätä lukee ja kääntää suoraan itselleen juuri heränneet kansalaiset. Näen sen itse kotisivuni seuraajista tätä jo vuosikymmenet seuraten. Yhdysvallat tulee mukaan paljon myöhemmin. Robotit valvovat mutta niiden tulkitsijat, asiakkaat nukkuvat. Minkäänlainen suojamuuri tai tulli ei ole näin tehokas pilaamaan maan talouden kuin maapallon kiertosuunta.
Kiinan onneksi sen valtavalla väkimäärällä on taas merkitystä. Silloinkin kun se ikääntyy. Se kun on tärkein datamassan tuottaja. Ja se korvaa teollisen vallankumouksen vaatiman työvoiman ja raaka-aineet, hiilen.
Älyvallankumoukseen tarvitaan oikeaa asennetta myös Suomessa. Olemme idän ja lännen välissä. Kunhan muistamme valvoa oikeaan aikaan ja myös silloin kun muut nukkuvat.