Gordon Gekko – oman aikamme kuvako? Kapitalismissa ahneus on hyvästä. Ahneus syntyy lapsuuden epävarmuudesta. Psykopaatin ilkeys tästä samasta kasvualustasta. Helsingin Sanomat esittelee tänään 23.3. 2018 ilmiön psykologisen synnyn tutkijoiden havaintoina.
Nuori Wall Streetin pörssimeklari Bud Fox (Charlie Sheen) on Bluestar-lentoyhtiön mekaanikkona työskentelevän isän (Martin Sheen) poika. Hän haluaa suuren rahan toivossa asiakkaakseen sankarinsa, häikäilemättömyydestään tunnetun sijoittajan Gordon Gekkon (Michael Douglas). Hänen sinnikkyytensä palkitaan lopulta: Gekko ottaa Budin suojatikseen ja alkaa opettaa tälle filosofiaansa, jonka mukaan ”ahneus on hyväksi”. Nuoren miehen narsismiin tulee aukko johon ampua.
Bud alkaa saada isoja välityspalkkioita, joilla hän ostaa kattohuoneiston Manhattanin Upper East Sidelta. Gekko järjestää hänelle myös naisystävän, sisustussuunnittelija Darienin (Daryl Hannah), jota itsekin tapailee Budin tietämättä. Bud paljastaa Gekkolle isältään kuulemansa sisäpiiritiedon lentoyhtiön tilanteesta, ja he alkavat yhdessä suunnitella yhtiön valtaamista omistukseensa. Syntyy kapitalismin perustalla vaikuttava henkinen ilmapiiri.
Bud Foxille ollaan petaamassa Bluestarin toimitusjohtajan paikkaa, mutta Bud saa tietää että Gekkolla onkin tarkoitus vain lopettaa yhtiö, myydä sen omaisuus pian eteenpäin hyvällä voitolla ja kääriä taskuunsa yhtiön 75 miljooonan dollarin eläkerahastovarat. Isä ja kaikki muut työntekijät jäisivät työttömiksi ja vaille eläketurvaa. Mutta so what! Vanha isän rakentama sosiaalinen kulttuuri tuhotaan ja korvataan ahneuden kulttuurilla ja psykopaatin tuotteena. Nyt vaaditaan vielä poliittinen voima, populismin henki pullosta taikoen. Tähän Geggon taidot eivät riitä. Hän on pelkkä kapitalismin apina.
Epävarmat ajat kasvattavat lapsista ahneita aikuisia. Ilkeyttä ja psykopatiaa ruokkivat samat ilmiöt. Pitkään jatkunut lama ja taantuma tai kriisit ja sodat synnyttävät ilmiöitä, joissa suuret ikäluokat elivät ja ilkeilevät nyt sosiaalisen mediamme sivuilla. Samalla syntyi ”minulle tässä ja nyt” ahneeksi kasvanut sukupolvi, heidän kasvattamanaan – Gordon Gekko sukupolvi tavoitteena vallata internet ja rakentaa Facebook. Toki sitä tuki myös tuon ajan lama, lapsuudessa koettu jatkuva epävarmuus etenkin Yhdysvalloissa ja Etelä-Euroopassa, uusi internetin ja digiajan sukupolvi arabi-islamilaisissa maissa. Kuohunta käynnistyi vuonna 2011 ja sitä ruokki myös näiden valtioiden tuottama psykopatia, terrori.
Kristinopin tuon ajan tapa esitellä Kristus liki populistisena hahmona, etenkin Afrikassa ja Etelä-Amerikassa, mutta usein myös mustien joukossa Yhdysvalloissa, vastakohtana ahneelle tai psykopaattiselle terrorismille, muuttamassa läntistä maailmaa oman traditionsa tulkkina, ruokki kohti läntisen Euroopan uusia populistisia liikkeitämme. Niitä löytyi myös kristityistä yhteisöistä Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Usein nämä populistit olivat naisia. Me too -ilmiö ja mediakohut olivat jo jälkijättöistä tämän globaalin vaiheen jälkiomaksujien teatraalista Hollywood -tuotetta. Gerton Gokko oli päässyt päämääräänsä ymmärtämättään myös siellä ja se oli puhtaasti kaupallinen, populistinen ilmiö uskontojen sosiaalisen pääoman törmäystä nyt suurten massojen kohdalla sitä hyödyntäen.
Epävarmat ajat olivat kasvattaneet lapsista ahneita aikuisia ympäri terrorin ruokkimaa Afrikkaa mutta myös massatyöttömyyden ruokkimassa Etelä-Euroopassa ja aiemmin Etelä-Amerikassa. Ilkeyttä ja psykopatiaa ruokkivat samat ilmiöt. Yhdysvalloissa Keski-Lännen ruostevaltiot elivät Gordon Gekkon ruokkimassa epävarmuudessa. Ne olivat trumpismin kasvualustaa. Trump oli saanut Gordon Gekkon koulutuksen. Hänen isänsä oli siihen hänet ohjannut. Yhdysvallat jakautui kahtia. Venäjän tuki tälle oli vanhaa kommunismin ajan perua sekin Yhdysvalloissa, jota mm. Facebook ja Google, Amazon jne. tukivat.
Pitkään jatkunut lama ja taantuma tai kriisit ja sodat synnyttivät ilmiöitä, joissa suuret ikäluokat elivät ja ilkeilevät nyt sosiaalisen mediamme sivuilla myös Suomessa. Samalla syntyi ”minulle tässä ja nyt sukupolvi” heidän kasvattamanaan. Toki sitä tuki myös tuon ajan lama, lapsuudessa koettu jatkuva epävarmuus ja Suomessa taantumaksi kääntynyt epäonnisten tunari -hallitustemme tuote. Oliko se tahallista ja Euroopan käyttämä ikivanha malli, jää pohdittavaksi. Populistit esittelivät kuitenkin sen juuri tällaisena ja siihen oli Gordon Gekkon markkinoimat perusteetkin ja uskottava toimintamalli. Maailman onnellisin maa oli syntynyt.