Akavan Fjäder on ihan täysipäinen ihminen. Hän on havainnut taivaisiin kohoavan huudon vääryydestä, joka ei kestä sukupolvien tarkastelua. Ei pohdittaessa lastemme tulevaisuutta eikä katsoessamme menneeseen ja sen sosiaalisen pääoman normistoa ja moraalia. Se on kansakunnan elämän perusta myös Eduskunnassa lakeja laatiessamme. Sen havainneet, normiston ja moraalin kansakunnan pääomana kasautuen ainoana todellisena varallisuutenamme, ovat voittaneet lukuisia Nobeleita.
Kaikenlainen toiminta, joka hankaloittaa nuorten siirtymistä työmarkkinoille tai murentaa heidän uskoaan tulevaisuudesta, on tuomittavaa, kirjoittaa Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.
Suomen hallitus esittää, että alle 30-vuotiaiden työntekijöiden kanssa voisi tehdä määräaikaisen sopimuksen ilman perusteltua syytä. Tämä koskisi niitä nuoria , ovat olleet työttöminä yli kolme kuukautta.
Samaan aikaan oppositiossa SDP esittää pienten eläkkeiden korotusta ja sen rahoittamista veropohjaa muuttamalla. Tämä eläkemalli toteutettaisiin työeläkejärjestelmän ulkopuolella ja rahoitettaisiin verovaroin veropohjan muutoksilla.
Mielestäni kaikenlainen toiminta, joka hankaloittaa nuorten siirtymistä työmarkkinoille tai murentaa heidän uskoaan tulevaisuudesta, on tuomittavaa. Tämän päivän nuoret ovat jo nyt se sukupolvi, joka maksaa eläkejärjestelmään eniten, mutta saa aikanaan siitä vähiten. Hyvinvointiyhteiskunnan maksajan rooli jää joka tapauksessa nuorille tulevaisuudessa.
Tällä hetkellä 25–34-vuotiailla on pienemmät tulot kuin 65–74-vuotiailla eläkeläisillä. Näin on ensimmäistä kertaa historiassa. Millaista tulevaisuudenuskoa tämä luo?
Eero Heinäluoma ehdottaa kaikkien vaalien yhdistämistä. Hän pelkää vaaliähkyä. Mikä se sellainen sairaus on ja miten sitä hoidetaan? EU-linimentillä, kunnanlääkärin resepteillä, eduskunnan sotesopalla vai maakuntiemme parhailla?
Heinäluoma ei ole tykönään pohtinut miten erilainen vaali on paikallinen vaali kunnissa, hyvin erilaisissa kunnissamme, maakunnissa, hyvin erilaisissa maakunnissamme, ja miten erilaiset eduskuntavaalit ovat meppivaaleihin verrattuna, jossa puolueetkin vaihtuva keskustan tapaan konservatiivisesta maalaisliitosta liberaaliin, sinisen tulevaisuuden tapaan pilaillen suomalaisella demokratialla, normistolla ja moraalilla. Kun puolue on alun alkujaan syntynyt maalaisliitosta, se antaa sille oman kaikupohjansa ja se näkyy loikkareiden toimiessa kuten maalasiliittolaiset Brysselin lihapatojen ääressä juuri nyt eläen ministereinämme. Alkuperäien puolue jäi oppositioon puolustamaan kansallisia arvojamme ja siinä mukana ovat myös alkiolaiset perusarvot. Mikään mahti maailmassa ei siirrä näitä äänestäjiä sinisten laariin äänensä antamaan. Joku tolkku se on näidenkin ihmisten sietokyvyssä ja nyt tuli pohja repussa näkyville viimeisimmän loikkauksen parlamentaarisessa käsittelyssämme pääministerin tehdessä toistamiseen immelmannit Naantalin tienristeyksessä.
Italian uudeksi pääministeriksi on nousemassa tuiki tuntematon 54-vuotias oikeustieteen professori Giuseppe Conte, kertoo AFP. Populistinen Viiden tähden liike ja oikeistolainen Lega pääsivät sunnuntaina yksimielisyyteen pääministeristä.
– Olemme kertoneet Giuseppe Conten nimen presidentille (Sergio Mattarellalle), kirjoitti Viiden tähden liikkeen johtaja Luigi Di Maio liikkeen virallisessa blogissa maanantaina.
Populistiset liikkeet ja puolueet ovat osa Eurooppaa, Yhdysvaltoja ja globaalia maailmaa. Populistit käyttävät valtaa ja populistinen sanoma ja kieli on siirtymässä myös vanhoille puolueillemme. Ne eivät menesty muuten, vaan jäävät historiaan. Näin on käynyt aina ennenkin uuden liikkeen tultua ja vallaten kansanvallan ytimen. Oli se työväenliike, vihreä liike, mikä tahansa kansanliikkeistämme. Se ei riitä että me omistamme kirjan, se on myös luettava. Eikä tämäkään riitä. On myös muistettava lukemansa. Eikä vielä tämäkään riitä vaan on myös panta toimeksi. Kaikki tämä on kuitenkin turhaa, jos emme kirjojamme lukien osaa tehdä tämä kaiken jälkeen oikeita valintoja. Se on tärkeintä, kirjoitti aikanaan Shakespeare ja oli varmasti oikeassa.
Miesten kirjoittamat kirjat ovat nyt kalliimpia kuin naisten kirjoittamat, kirjoittaa Helsingin Sanomat (22.5). Mediaaniero on kolme euroa. Miehen euro ja miehen kirja on sattuma, kertoo Marina Kananen suomalaisesta kirjakaupasta. Mikään ei ole sattuma. Jumalat kun eivät heitä noppaa. Yhdysvalloissa ero on peräti 45 prosenttia. Omia kirjojani ja kotisivuni tekstejä luetaan eniten siellä. Jälkimmäisiä ilmaiseksi. Suurin välittäjä on Amazon. On toki valtava määrä muitakin. Ne eivät kotiuta kirjailijalle senttiäkkään. Ilmiö on sama kuin Face Book, joka imuroi kaikki tietomme ja rahastaa niistä miljardeja. Silloin meille tulee tutuksi käsite algoritmista.
Se ei riitä että tiedät tuon käsitteen olemassaolon. Sinun on myös tiedettävä mitä algoritmit merkitsevät ja kuina se vaikuttavat elämääsi osana robotiikka ja tekoälyä. Eikä tämäkään vielä riitä. Sinun on tiedettävä miten näitä valtavia tietomassoja käsitellään ja kuinka meitä luokitellaan sekä millaisin menetelmin. Eikä tämäkään vielä riitä. Sen jälkeen sinun on osattava toimia oikein ja tehdä oikeat valinnat kuten Shakespeare opetti. Hän kun oli harvinaisen viisas kouluttajamme ja olisi ansainnut montakin Nobelia tuotteliaisuudestaan. Niistä tärkein oli muuttaa kertomus kielelle, joka oli ymmärrettävää, popularisoitua ja kerrottuna narratiivisen tarinan muodossa. Populismi ja kansanliikkeet kun syntyivät tällaisen kerronnan tuotteista ja niitä lukien, ymmärtäen lukemansa, muistaen sen, panemalla sen toteen ja tehden oikeat valinnat. Vaaleissa sinulla on yksi ääni ja sen antaminen on nykyisin tärkeämpää kuin koskaan aikaisemmin. Se on SINUN valintasi ja se mikä valintaasi vaikuttaa on vain SINUN TIEDOSSA. Siinä sinua ei voida painostaa, uhkailla, pelotella mutta algoritmeja varmasti käytetään siinä missä perinteisempää mediaamme.