Ilmiö on yhteiskunnallinen ja siten osa sivilisaation sosiaalista pääomaa ja hyväksyy tai hylkää kiusaamisen. Ei sen ihmeellisempää. Tässä ”evoluutiossa” on tapahtunut ennenkin valtavia muutoksia käyttäytymisessämme muutaman vuosikymmenen aikana. Näin lukien vaikkapa lakitekstiä ja siellä annettuja rangaistuksia sekä kovasti muuttuneita arvostuksiamme.
Kun rikosta seuraa rangaistus, sen pelko on samalla viisauden alku. Sanktioiden puuttuminen teki jopa kansanedustajien työstä ja vaaleihin osallistumisesta, löperöä lakia rikkoen, takavuosina suomalaista käytäntöä vaalirahoitusta hakien. Tarvittiin Lauri Tarastia ja syntyi vaikutelma, ettei kansakuunnasta löydy kuin yksi lahjomaton ja luotettu ihminen.
Kun aikuiset edustajinamme eivät muuta käyttäytymistään ilman sanktioita, miksi pienet lapset menettelisivät toisin? Kyse kun on sivilisaatiosta ja sen omaksumista käyttäytymistavoista, normeistamme. Ihan peruskauraa yhteiskuntatieteittemme historiassa. Sivistyksemme vahvuus on kuin yhden pakkasyön kantava jäinen riite lammenrannan pinnalla. Kun alamme vertailla sitä moneen muuhun läntiseen kulttuuriin ja niiden vahvuuksiin.
Kyse on arvoista ja normeista sekä laista, jota myös noudatetaan tai kärsitään sen osoittamat tuomiot, sanktiot. Kun kiusaaminen on kovin lepsu käsitteenäkin, sitä on turha pyrkiä karsimaan sellaisten toteuttamana, joita yhteiskuntamme toisaalla myös palkitsee. Kekkoksen aikana ja jo ennen sitä omaksuimme tavan, jossa meitä kahden lautasen kulttuurilla ratsastavia alettiin nimitellä ”finlandisierung” moraalilla. Tänään brittiläinen hirtoriemme tallentaja Wikipediassa on unohtanut kokonaan pois Urho Kekkoksen. Ei kulttuurimme sillä korjaudu ajopuunakaan.
”Elämä on kovaa ja parhaiten menestyvät tyypit, joilla on tähän hankitut eväät”. Näillä opeilla ”kova elämä” on myös sanktioita, jossa kouluhäiriköt viedään paheksuen osaksi sellaista normistoa, suomalaista sivistysvaltiota, jonka toisessa päässä on myös tätä tukeva moraali ja lait sekä sanktiot. Oma koluluaikani oli panajaista mutta korjautui toki myöhemmin yliopistossa. Palatakseen takaisin hämäläisessä maaseutukulttuurissa kokien 1960-luvun painajaiset uudelleen ne eläen 1990-luvun alussa. Hämeessä yksi sukupolvi oli jäänyt väliin. Meillä ei ole varaa jättää väliin vuosikymmeniä kansakuntana vaikka seutukaupunkeina ja talosalueina se onnistuisikin.
Lepsuilu ja löperöt lait eivät vie sivilisaatiota haluttuu suuntaa, joka on ollut jo kauan nolla toleranssi kiusaamisessa. Kiusaaminen, nyt liian läperö käsitteenä, on ensin myös määriteltävä ja sitten tehtävä siitä rikos sanktioineen. Ilman selkeää yhteistä suuntaa ei ole myöskään sellaista muutosta, jota sivilisaatiossa nyt odotetaan myös koulujemme ulkopuolella. Tämä pätee myös kykyämme toimia torjuessamme yhteistä vihollista, pandemiaa ja koronaa kirouksenamme. Me oivallamme tämän yhdessä tai sitten emme ymmärrä sitä lainkaan.