Aikainen lintu löytää matomme.

Yhdysvaltain vaalit ratkaistaan muutamassa osavaltiossa. Trumpille ratkaisevaa on kuinka hän saa äänestäjät vaaliuurnille. Biden voi luottaa enemmän postiääniin. Kun Floridan äänet on laskettu Kaliforniassa vaaleihin meno on turhaa. Biden voittaa siellä ja demokraatit aina, jolloin juhlinta alkaa jo ennen kuin Kalifornian vaalit ovat edes ohi Tyynen valtameran rannalla. Tiedän kokemuksesta kuinka se siellä turhauttaa. Piilaakson yliopistot ja tutkimuskeskukset, teknopolikset ja tiedepuistot sekä mediapolikset ovat Kalifornian auringossa viihtyviä siinä missä jatkuvat metsäpalotkin.

Aurinko laskee länteen ja näin idän äänet kuitenkin Yhdysvalloissa ratkaisevat. Samaa pätee Kiinaan ja meihin Euroopassa. Reaaliaikainen digimaailma elää auringon nousun suunnassa aina etuajassa ja laskee sitten Tyynen valtameren suuntaan ja seuraa mitä idässä mahtoi tapahtua heidän vielä nukkuessa. Robotit kun eivät vielä käy vaaleissa ja tee kaikkia päätöksiä puolestamme. Silicon Valley ja sen nerot ovat turhautuneita. Kiina on nostamassa päätään kaikessa ja uutta löytävä matkustaakin sinne.

Demokratia elää kuitenkin suuren murroksen ja kriisin aikaa sekin. Siinä nopeat syövät hitaat. Ja hitaat nukkuvat silloin, kun nopeat ovat jo asiamme hoitaneet. Juhlivat voittoaan Atlantin rannikolla. Varkaatkin liiikkuvat öiseen aikaan. Aikainen lintu löytää madon. Illan virkku mutta aamun torkku ei pidä yllä minkäänlaista talousmallia.

Nyt nämä vanhat viisaudet ovat erityisen konkreettisia reaaliaikaisen maailmantalouden rattaissa eläen. Iltapäivällä voit ottaa torkutkin kunhan olet virkeä ja hereillä aamuyön pikkutunneilla. Mutta et juovuksissa örveltäen ja koronaan sairastuen. Sen sijaan seuraat mitä tapahtuu Aasiassa ja sinulla on sinne kunnon yhteydetkin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) johtama hallituksen sote-ministerityöryhmä sai perjantaina aikaan sovun sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen tehtävistä muutoksista. Ministerit esittelivät sote-linjauksia tiistaina tiedotustilaisuudessa. Ikuiseksi muuttunut ilmiö ja menetetyn vuosikymmenen suomalainen helmi on siis taas käynnistänyt poliittisen syksymme koronan rinnalla huomiostamme kamppaillen.

Sote-maakuntien nimi muuttuu hyvinvointialueeksi. Suomeen tulee 21 hyvinvointialuetta, ja lisäksi Helsingin kaupunki toimii järjestäjänä (HUS). Nimi muuttuu maakunnaksi, kun esimerkiksi aluekehitystehtävät siirtyvät alueelle. Ihan vain tiedoksi vaikkapa Lounais-Hämeeseen tai Keski-Karjalaan, Kemin suuntaan ja etenkin Itä-Savoon ja Savonlinnaan. Tarkoitetaanko alueella kartalle piirrettävää ja rajattavaa, regionaalista vaiko spatiaalista tai ehkä sittenkin mentaalista aluettamme? Tästä käydään vielä monta kädenvääntöä Suomessa vaalipiirirajoja samalla seuraillen. Luonnonmaantieteen, talous- tai sosiaalimaantieteen rajat eivät siinä kansanedustajaa kiinnosta. Vain omat äänet ja niiden sijainti kartallamme, poliittisen maantieteen kartan syntyminen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin nimi muuttuisi HUS-yhtymäksi. Maakuntavaalien sijaan käytäisiin aluevaalit. Se on käsitteenä vähemmän mentaalinen kuin kunnat tai maakunnat, vanhat läänimme ja niiden sepitteelliset rajat identifioitumisperustana ja usein myös vaalipiirin rajana.

Uudistuksen rahoitusmalli sai paljon kritiikkiä lausuntokierroksella. Arvostelua sai osakseen se, että etenkin ne alueet, joissa väestö on saatu voimaan hyvin, menettävät paljon rahoitusta. Ilmiö on aikaisen madon löytäjälle yllätys, mutta muistaen, kuinka meillä politiikka ei pelaa samoin säännöin kuin reaaliaikainen todellisuus. Kartta muuttuu sekin eikä odota menetetyn vuosikymmenen tai vielä vanhemman ajan karttojamme.

Näin meillä on kaksi maailmaa ja maailman kuvaakin, hybridiksi kutsuttu. Hallituksemme rakastaa tätä käsitettä, etenkin pääministerimme, vaikka kirjani ”Hybridiyhteiskunnan kouristelu” valmistui jo vuosikymmen sitten. Kouristelu kun ei kirjoja kirjoittamalla lopu. Nobelitkin jaettiin löydöksistä, jotka olisi tullut palkita jo kymmenen vuotta sitten myös oman nobelistimme Hollmströmin havaitsemana. Hän kun tuntee koulukuntansa, opettajansa Nobelin saajana. Eivät he tuntemattomia ole ensinkään. Näin Hollmström toteaa, aivan oikein, kuinka Nobel olisi kuulunut saada vuosikymmeniä sitten, ennen hänen Nobeliaankin.

Jos eläisimme nyt juhlavuottamme 2017 ja sen lokakuun 13. päivää kolme vuotta sitten, hallituksemme kävi tuolloin huomaamattaan veitsen terällä tai kuilun partaalla. Niitä on syytä varoa tänäänkin ministereittemme puolueineen.

Hallituksen onneksi tuolloin ei ollut sentään kysymys luottamuslauseäänestyksestä. Olisi taival loppunut tähän äänestykseen.. Tarkkana jatkossa siellä punavihreässä hallituksessa.
Sosiaalidemokraattien esitys veteraanien kuntoutusmäärärahojen turvaamisesta meni nimittäin syksylllä 2017 läpi eduskunnassa äänin 71–70.
Äänestys tapahtui harvinaisena lippuäänestyksenä, sillä ensimmäinen äänestys päättyi tasan 70–70.
Veteraanien kuntoutumismäärärahoja käsiteltiin hallituksen lisätalousarvion yhteydessä.
Lintujen muuttoa voi sen sijaan seurata myös sohvaperunana. Olettaen että linnut ja luonto kiinnostavat myös taiteena. Klusteritaide on juuri lintujen muuttoa ja sen seuraamista parhaimmillaan. Linnut kun näkevät maailmamme liskojen aivoilla ja myös aistien väreissä sellaista, jota me emme näe lainkaan. Emme edes ihmettele niiden neroutta ja kykyä suunnistaa maaosasta toiseen ja palata takaisin pienelle lammelle ja sen rannalle sekä tehdä se päivälleen oikeaan aikaankin. Sen sijaan joku epäilee, ettei maailmankaikkeuden tähtisumuista löydy toista niin viisasta, kuin UFOT maailmastaan sulkenut maailmankaikkeuden jumalallisin otus Forssan Lehteen kirjoitellen.
Klusteritaiteella tai taiteen klustereilla tarkoitetaan vaihetta, jossa digiajasta siirrymme seuraavaan. Sähkö kun rajoittuu on ja off -aikaamme ja on siten kovin vajavainen juuri ajatellen valoa ja sen spektrejämme. Niiden käyttö tietokoneissamme on vasta tuloillaan. Kun ne tulevat, oletko valmis?
Cluster art pyrkii avaamaan kuitenkin jo nyt tätä uutta vaihetta, jossa aloitamme tieteen ja taiteen siitä, mihin muut ovat sen digiajassamme lopettaneet.
Oikein hyvää alkanutta ja vielä hetken  lämmintä lokakuun jatkoa. Ikään kuin kevät olisi taas palannut ja luontomme kokee sen sellaisena. Toki näin tekee myös luonnon tavoin rakentuvat muut luonnonlakejamme seuraavat elolliset ja auringon valoon rakentuvat, ihmistieteitämme oudoksuvat ankarat luonnonlakimme. Virukset ja korona niiden joukossa. Ikävä kyllä emme voi neuvotella virusten kanssa, miten niiltä suojautua ja kuka tekee sen oikein ja poliittisesti korrektilla tavalla.
Se että ihminen pyrkii menestymään myös luonnon ja sen armottomien lakiemme ulkopuolella, huijaamaan niitä, ei ole oikein uskottavaa. Aika on ihmisen keksinnöistä kehnoin sekä suuri laillistaja ja jopa moraalin alueella. Siinä sen heikkous. Hyveen harhapoluille eksyvät eivät tahdo muistaa, kuinka luoto ei toki halveksi hyvettä, se on vain tietämätön sen olemassaolosta.
By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts