Yhdysvaltain presidenttiä Barack Obamaa kiusaa konservatiivien republikaanien pimein siipi ja epäily kiusaamisen aiheesta siirtyy yhä lähemmäs hänen ihonväriään. Obama on eristetty ja yksin, taloutta elvytetään 600 miljardin sellaisella globaalilla kiusanteolla, jonka vaikutuksia me eurooppalaiset emme voi tietää. Mediat kertovat meille mistä voisi olla kyse sekä päättävät kansalaisten ja poliitikkojen puolesta. Tämän ilmiön nimi on mediakratia ja siinä mediat ovat haastaneet kansanvallan ja sanelevat sen toiminnan. Siinä 600 miljardia saattaa olla köysi, jolla työnnetään eikä vedetä, kuten Helsingin Sanomien päätoimittaja (HS 5.11) asian tiivistää.
Ruotsin kuningasta kiusataan 1980-luvun synneillä ja heteromiehen käytöksellä jatkettuna vielä seuraavankin vuosikymmenen puolella. Hovi taiteilee kuinka tästä median kohteeksi joutumisesta voisi selvitä entistä pääministeriä Matti Vahasta viisaammin lähtemättä oikeustaisteluihin. Kiusaaminen on kuin Tiger Woodsin kohdalla tapahtunutta ja sen seuraukset me muistamme. Mies katosi golfkentiltä ja hänet korvaisivat ihka tavalliset tusinapelaajat, tavalliset syntiset heterot ja homot. Heteromiehenä tiikeri oli kiusaamisen kohteena avuton ja median uhrina herkullinen.
Pienen maailman kiusatut
Suomessa meno on vaatimattomampaa kuin suuressa maailmassa. Meillä kiusataan vain jotain eläkkeelle jäänyttä pankinjohtajaa Suomen Pankissa ja entistä keskustan puoluesihteeriä oman puoluehallituksensa toimesta. Vanhassa agraaripuolueessa kiusaamista opiskeltiin toki jo koulussa, ja työpaikalle siirrettynä se on vain osa sosiaalista pääomaa ja elämää, tapa tulla ravituksi kiusaajien yhteiskunnassa. Suomalaisen johtajan tunnistaa juuri kyvystään sietää kiusaamista ja olla itse sen oppinein taitaja, siis tunnevammainen ihminen.
Toki koulu- ja työpaikkakiusaaminen osattiin myös muissa yhteiskuntaluokissa kuin tapakasvatuksen sosiaalisessa ääripäässä työväentalojen ja hollitupien, maamiesseuran ja kunnantalojen, seuraintalojen takana arjen elämää opiskellen 1970- ja 1980-luvun Suomessa. Viime päivinä kiusattujen joukkoon ovat ilmoittautuneet myös kirkot ja seurakunnat, niiden äärilaidat ovat jättämässä kiusaajansa, Kristuksen messiaanisen tavan elää ja uhrautua kiusatuista kiusatuimpana. Sellainen uhri ei uudelle mediakratialle toki kelpaa. Se vaati jokapäiväiset omat uhrinsa ja on kiusaamisen paras oppimestari ja taitaja lööppeineen, viihdeohjelmiksi lavastettuine ilkeilyineen. Sitä kutsutan satiiriksi, joskus ironiaksi, jostakin syystä se ei vain tahdo naurattaa edes kömpelyydellään ja myötähäpeän uutena käyttömuotona
Vanhan vallan vartijat
Takavuosina kuningasvalta, kirkkovalta ja patriarkaalinen yhteiskunta pyrkivät suojelemaan kiusattujaan, tai ainakin omiaan, pitämään yllä joltistakin järjestystä yhdessä ylimysvallan ja eliitin elämään, sen hyveellisyyteen uskovan rahvaan silmissä. Oletettiin, että johonkin on luotettava, ja lopulta viime kädessä Luojaan. Myöhemmin mukaan tuli demokraattinen parlamentarismi, jonka tuli suojata kansalaisensa kiusaajiltaan yhdessä kansankirkon kanssa hyvinvointivaltiossaan, Suomessa jo rapautuneena kolmikantana. Myöhemmin enemmistön oikeudet alkoivat olla niskalenkki vähemmistöistään ja kiusatuiksi tulivat toisinajattelijat ja muut pienet vähemmistöryhmät EU:n oppien mukana.
Tänään kukaan ei ole suojassa kiusaajaltaan. Kun yhteiskunta muuttui mediayhteiskunnaksi ja myöhemmin sosiaalisten medioitten, kansalaismedian ja yhteisömedian kautta globaaleiksi uusyhteisöiksi, media alkoi kiusata vallantäyteisyydessään kaikkia muita vanhan paradigman mukana valtaa pitäneitä, mutta vallattomasti eläneitä kuninkaallisia, poliitikkoja, talouden eliittejä ja nämä alkoivat voida pahoin ja näiden mukana koko kansakunta. Kiusatusta kansakunnasta ja sen pahoinvonnista tuli median paras uutinen ja mediakratian ominta antia yhteiskunnalle.
Avoimen yhteiskunnan orpoina heitä saatettiin kiusata siinä missä vähäisemmät vätykset kiusasivat aikanaan toisiaan agraarissa tai alkuteollisessa yhdyskunnassa ja sen pienyhteisöissä. Yhteiskunta oli se mitä se näytti lähiyhteisössä. Ei toki globaali nettiyhteisö ja sen muotoutuvat uusyhteisöt tuhansien miljoonien globaalissa maailmassa ja tähän murroskulttuuriin syntyi vaikea ylimenokausi.
Vastassa ei kukaan
Mediaa ja sen kiusattavia on mahdoton osoittaa sormella muun kuin median kautta. Sosiaalisessa mediassa mittakaava muuttui ja kuningashuone, presidentin neuvonantajat ja pankin pankkivaltuusmiehet, puolueinstituution poliittiset kellokkaat odottavat huonona hetkenään median innon laantuvan ja hakevan jonkun uuden kiusattavan. Tässä sosiaalinen media ei ole epäsosiaalinen ja käyttäytyy toisin kun vanha mediakratia hakiessaan itselleen valtaa neljäntenä valtiomahtina ja kiinnittäen huomion asiasta osattomiin. Yhdysvaltain presidentille sellainen on usein ollut pieni näpäkkä sota.
Tänään, globaalin sosiaalisen median aikaan, jolloin miljardit ihmiset ovat mukana kiusaamisessa, aivan vähäinen kohde kiusattuna ei enää riitä, kuten takavuosina oli tapana. Uusi mittava vallankäyttäjä vaatii mediamaailmassa suuremman luokan kiusattavia ja sellaisia voivat olla vain vanhan paradigman aikaiset vallankäyttäjät, kuten kuninkaat, piispat, presidentit, Sibelius entisenä mahdollisena natsina, urheilijan sijasta koko järjestökoneisto hiihtoliittoineen ja jalkapallossa niin ikään koko organisaatio, ei pelkästään uhraamalla heppoinen valmentaja venäläisten tapaan Suikkaselle kenkää antaen. Suikkanen on liian vähäinen vätys venäläisen kiekkokulttuurin kriisille. Venäläinen media on oppipoika ja uusi ilmiö eikä se osaa uuden paradigman pöytätapoja.
Mediakratian uudet vallankäyttäjät
Moderniin yhteiskunnalliseen paradigmaan kuuluu uudet vallankäyttäjät ja vanhan vallan korruptoituneisuuden ja moraalittoman elämän osoittaminen. Sillä on myös omat kirjoittajansa, hovinarrinsa, juoksupojat ja tytöt. Se ei poikkea mitenkään vanhasta paradigmasta ja sen vallankäyttäjästä. Se on ihmisten rakentama koneisto.
Niinpä helpoin tapa kirkon kohdalla oli jakaa hulluille puuroa, panna ääripäät riitelemän keskenään, hajottamalla ja hallitsemalla vanhaa lahoavaa instituutiota. Demokratiassa pelkkä ääripäiden etsintä ja puolueinstituution korruptoituneisuus ei riitä, tarvitaan myös kokonaan uusi ilmiö, uusia sellaisia jännitteitä, joista politiikan toimittajan megatrendit voisivat syntyä. Näin perussuomalaisten Timo Soini kulkee prosessissa samaa median rakentamaa uutta paradigmaista kujanjuoksua kuin mahdolliset tulevat presidenttiehdokkaamme, tulevat kiusatut kisailemassa huomiotalouden mielikuvitusmaailmassa ja luoden uutta illuusiota osana median myymää harhaa.
Uutinen on tehtävä osana uutta valtaa ja sen on oltava yhdensuuntainen syntyvän uuden paradigman kanssa, jossa kiusaajaa, mediaa, kukaan ei voi osoittaa sormellaan. Kuinka osoittaa kiusaajaksi jotain sellaista, jota ei ole olemassakaan? Media on demokratiaakin kasvottomampi väline vastustajana ja mediakratia kaukana demokratiasta.
Media voi vaatia kiusatulta mitä tahansa yksilöimällä kuningasvallan, demokratian ja puolueinstituutiot, yhden henkilön kautta. Pääministeri Matti Vanhanen oli helppo kiusattava takavuosina, kuningas vielä helpompi Ruotsissa. Sen sijaan tämä henkilö ei voi puolustautua, kun vastassa on ei kukaan. Mediayhteiskunnassa kasvottomaksi demokratian portinvartijaksi itsensä nostanut vallan vahtikoira on vailla valvontaa ja kritiikkiä omaan toimintaansa. Samalla koko poliittinen elämä välittyy juuri median kautta ja on osa mediakratiaa tahtoi tai ei.
Mediakratia syntipukkina
Mediassa maailma on “se miltä se näyttää” median välittämänä, ja kun eteemme tuodaan kuninkaita ja kirkkoja, syntisiä piispoja ja entisiä valtiaita, jotain jätetään samalla kertomatta. Uutinen onkin se, mistä vaietaan, ja joka peitellään hömppäuutisten taakse. Islannissa, joka on liian pieni piiloteltavaksi, media osoittautui pahimmaksi rosvoksi pankkimaailmassakin.
Äänestäjälle tällainen media käy myös syntipukiksi, ja kun neljä valtiomahtia kisailee vallasta, keskustelu itse asiasta, työpaikkojen kiusaamisesta, koulukiusaamisesta, jää medioitten kritiikittömän institutionaalisten kiusaamisuutisten varjoon. Näin tehdään korvaamatonta vahinkoa itse vaikealle asialle ja sen hoitamiselle olettaen, että kiusaaminen on poliittisten toimijoiden ja vallankäyttäjien, kuninkaitten, pankinjohtajien ja puoluesihteereiden, politrukkien välistä puuhastelua, toimitusjohtajan ja kiekkoväen, julkimoiden tapa erottaa valmentajiaan ja saada osakseen narsistista huomiotaloutta.
Kun tuhat miljoonaa ihmistä osallistuu hetkessä mukaan uuden sosiaalisen median paradigman synnyttämiseen, vanhat vallankäyttäjät ovat osa tätä uuden valtamedian välistä kansalaiskeskustelua. Tämän moniäänisen yhteiskunnan uudet mediakratian haastajat muodostavat lopulta vain yhden vallan ja vallankäyttäjän, joka ei ole toki ikivanhaa mediakratiaa kansanvaltaa haastamassa vaan sitä tukemassa, se on kansanvaltaa mediassa ja kaukana gallupdemokratiasta, poliitikosta pohtimassa asemaansa lukien päivän mielipidekyselyiden tuloksia ja viimeisistä kiusattavista takavuosien vallankäytön uhreina.
Päivän mietelauseet:
Kauneus on sitä mikä viehättää universaalisti ilman käsitteitä ( Immanuel Kant )
Omatunto ei ole pelkkä kyky, vaan sisäinen pakko, joka ajaa meidät arvioimaan itseämme moraalilakien valossa ( Immanuel Kant )
Kansa joka orjuuttaa toista kansaa, takoo omia kahleitaan ( Karl Marx )
Tietämättömyys ei ole ikinä auttanut ketään ( Karl Marx )
Viisaus merkitsee epäolennaisen ohittamisen taitoa ( William James )
Rauhantilan jatkuessa sotainen ihminen hyökkää itsensä kimppuun ( Friedrich Nietzsche )
Niin kauan kun sinua kiitellään, usko aina, ettet ole vielä omalla radallasi, vaan jonkun toisen ( Friedrich Nietzsche )
Joukko tekee ihmisestä täysin paatuneen ja vastuuttoman tai ainakin heikentää hänen vastuutaan ( Sören Kirkegaard )
Ovi onneen aukeaa ulospäin ( Sören Kirkegaard )
Rikkaus on hyvä kotiapulainen mutta huono rakastajatar ( Francis Baron )