26.07.2022
Putin ehtii kaikkeen ja lentää jopa joutsenparven kärjessä. Mutta ei hän ole ensimmäinen näin merkittävä suorittaja suuren valtion päämiehenä ja siellä johtajaansa kuvaten. Näillä kuvauksilla on pitkä ja todella rikas historia takana.
Myös keskiaikaiset kuninkaat olivat mukana seikkailuissa veneineen ja purjehtivat maailmaa, vaikka vihasivat merta ja pelkäsivät purjeveneen nähtyäänkin ajatusta joutua sen kannelle. Tästä nimen eteen syntyikin käsite ”purjehtija”. Seikkailuja kuvattaessa vuosisadatkin menivät sekaisin, mutta kuka sellaista huomaisi.
Kun nimen epiteetissä mainitaan käsite ”suuri” hänen on oltava yli parimetrinen tuon ajan liki kääpiöitten rinnalla. Ja Pietari Suuri olikin yli kaksimetrinen mies. Napolen oli sitten hiven lyhyempi, mutta tuohon aikaan mitaten aivan keskimittainen mieheksi. Tosin tänään naisetkin tahtovat olla parimetrisiä etenkin urheilijoita pallopeleissä seuraten.
Kuinkahan monta Putin hahmoa venäläiset ovatkaan työllistäneet viimeisen parin vuosikymmenen aikana? Osahan ei ole Putinin näköisiä alkuunkaan. Putinin henkilöhistoria on sekin omituinen, eikä millään sovi yhden ihmisen muutaman vuosikymmenen henkilöhistoriaksi.
Venäläiset ovat tunnetusti taitavia tarinan kertojia. Aluksi Putinilla ei ollut lapsuutta lainkaan. Sitten keksittiin mahdottoman ankea pieni muutaman neliön kolo, jota asusti monta perhettä ja isoisä kokkina kaikille näkyville Venäjän tsaareille.
Tosi uskottava tapa hoitaa itsensä KGB:n agentiksi ja lopulta sekä presidentiksi että samaan aikaan pääministeriksikin. Palkkaa on pikkuvirkamiehen verran ja samalla maailman rikkain mies. Kumpaan tarinaan uskot?
Valitse sitten siitä. Perhettä on ja vaimoja vaikka muille jakaa ja kilpailee tässä sarjassa hyvinkin menestyksekkäästi Yhdysvaltain Donald Trumpin henkilöhistoriasta.
Trump on ehtinyt tehdä kaiken muun, mutta eipä ole käynyt vielä kuussa pelaamassa golfia, rakentamassa palatseja tai kirjoittamassa menestysromaaneja, saamassa tähtensä Hollywood eläjien pyhimpään. Nykyinen ikääntyvä presidentti kaatuilemassa polkupyörineen on kovin säälittävä tapaus näiden judosta kaiken voittaneiden ja yhden lyönnin ”hole in one” miljardöörien rinnalla.
Jostakin syystä Yhdysvaltain presidenttejä tai ehdokkaita ei kuitenkaan näkynyt yleisurheilun MM-kisojen areenalla. Rooman vallan aikaan he eivät malttaneet olla poissa näistäkään kisoista ja joku voitti lopulta kaikki mahdolliset lajit ja vielä ilman ylimääräistä rekvisiittaakin. Lopuksi politti koko kaupungin kokotulinaan.
Yleisurheilun MM-kisoja varten olin varautunut muutamaan Hollywood-tyylisiin suorituksiin suorissa lähetyksissä ja heräsin uskollisesti kellon sointiin aamuyöstä ennen kello kolmea. Jokainen penkkiurheilijan vaimo ymmärtää, mitä se käytännössä tarkoittaa hänen kohdallaan. Sen kuvaamiseen ei auta käyttää aikaansa.
Eväät ja juomat olivat joka tapauksessa valmiina odottamassa ja piikkarit jalassa. Rakastan yleisurheilua etenkin ja tunnen sen historian alkaen tärkeimmistä kyläkilpailuista päätyen merkittävämpien kisojen saavutuksiin sitten oman kilpailijaurani tai Antiikin ajan olympialaisten.
Tämä kaikki alkoi jo alta kymmenvuotiaana ja muistona on kolme sairaalareissua luunmurtumineen. Maaseudulla syntyen yleisurheilu oli kesäisin todella suosittua huvia ja talvella Talikkalan markkinoilla, mutta myös Puijolla mäkeä hypäten tai tyytyen tylsempään maastohiihtoon ja kiekon edessä seisomiseen maalivahtina. Immon Kuutsa olympiajoukkueemme valmentajana ja luokkamme valvovana silmänä huolehti toki varusteista. Terveisiä Immolle.
Kun suomalainen saa todistukseensa kympin käytöksestä ja urheilusta, muulla ei ole väliä. Toki olisi hyvä, jos niitä kymppejä olisi myös matematiikassa ja kielissä, ainakin ensimmäisessä kotimaisessa. Kuvataiteen kymppi on jo hätävarjelun liioittelua.
Tänään maailman huiput yleisurheilussa ovat naisia. Yhdysvaltain Sydney McLaughlin kuittasi uskomattomasta maailmanennätyksestään 100 000 dollaria eli saman summan kuin jo rutiinilla ennätystään seiväshypyssä paranteleva, Yhdysvalloissa syntynyt ja Ruotsia edustava Armand Duplantis.
Duplantis jätti hypyssään reilut kymmenen senttiä ilmaa itsensä ja riman väliin varoittaen näin kisajärjestäjiä jatkossa sentin kerrallaan tapahtuvasta ennätyksen parantajasta.
Ennen eläkeikää Duplantis on tienannut sievoisen summan kohottamalla rimaa hillitysti ja vain suuremmissa kisoissa siihen ryhtyen. Hänen ranskalainen seiväshyppylegendanansa ja professorina tunnettu isähahmo huolehtii taas omasta kunnostaan kotipihallaan vaimon virittämien pyykkinarujen lomassa. Näin lajin teatraalisuus säilyy, siinä missä Venäjän keisareitten perintökin Putinista kirjoitettaessa.
Jokainen lajia vähäkin tunteva tietää, kuinka syvästi uskovainen McLaughlin siirtyy jatkossa parantelemaan 200 ja 400 metrin rahakkaampia sileän matkan maailmanennätyksiä.
Tässä hän seuraa Michael Johnsonin harvinaisena pidettyä yhdistelmää voittaa samaan aikaan 200 ja 400 metriä sekä jääden tätä kautta urheilun historiaankin.
Duplantis on sen jo tehnyt 21 vuoden ikäisenä, mutta jatkaa toki vielä ainakin tämän vuosikymmenen. Onnea tästä pitkästä iloista Ruotsille. Kiekkomiehet kompuroivat ja terveiset Turun mummolle jäivät nyt lähettämättä.
Naisten huikeaa menestystä täydensi nigerialainen Tobi Amusan ja jamaikalainen Shericka Jackson. Ikuinen nelonen Amusan teki yleisurheilun historiaa juoksemalla sadan metrin aidat jo välierissä aikaan, jollaista ei ensin oikein ollut uskoa.
Finaalissa hän sitten pienessä myötätuulessa vielä paransi ennätystään. Kun suomalaiset naiset ovat tehneet huikeita tuloksia juuri tällä matkalla, nyt sen kärki karkasi liki sekunnin päähän suomalaisista, tällä kaudella vammoistaan samalla kärsien. Tästä ei pidä nyt masentua. Kisoja riittää jatkossakin ja seuraavat jo vajaan kuukauden kuluttua.
Kolmas kisojen mainittava teko oli sekin naisen, eli Sherica Jacksonin tapa voittaa maannaisensa Fraser-Prycen tapaan kultaa ja kaksi hopeaa pikamatkoilla. Voittomatkallaan hän juoksi kaikkien aikojen toiseksi kovimman ajan (21.45) ja edellä on vain nuorena kuollut yhdysvaltalainen Florence Giffit-Joyner (21,34).
Shell-Ann Fraser-Pryce on jo pikamatkojen legenda ja peruukki vaihtuu naisella joka matkalle. Vauhti vain pysyy samana tai jopa ikääntyessä paranee. Voitto satasella ja hopea puolta pidemmällä matkalla sekä viestissä kertoo hänen kuuluvan tähän kisojen ehdottomaan eliittiin.
Sitä kun tukee lisäksi hänen aiemmat saavutuksensa nelinkertaisena maailmanmestarina sekä kirja, jossa hän kuvaa kasvuaan todella vaikeista oloista maailmanmetariksi (I am a Promise). Shell-Ann on täyttänyt jo 35-vuotta ja alamme pitää häntä arvokisojen yhtenä vakiokalustoon kuuluvana mitalirohmuna, ei nyt enää lupauksena. Penkkiurheilija pitää häntä jo eräänlaisena kisojen maskottina.
Kentältä hakisin vielä yhden naisen, venezuelalaisen kolmiloikan ylivertaisen kuningattaren. Yulimar Rojas on sitä mitä suomalaiset naiset kolmiloikassa varmaan hakevat. Kolmiloikka on jalantappolajiksikin kutsuttu ja todella keinotekoinen tapa hakea mitaleja.
Miehistä mieleenpainuvin oli Armand Duplantisin jälkeen pikajuoksija Yhdysvaltain Noah Lyles. Ilman Usain Boltin ylivertaisia aikoja hän olisi näiden kisojen kingi. Toki myös Johan Blake on mennyt kerran häntä nopeammin. Tämän taiteilija räppääjän nimi on syytä pitää mielessä. Toki häntä odottavat Yhdysvalloissa myös rahakkaammat kentät.
Kolmantena miehenä nostaisin esille ylivertaisesti parhaan pohjoismaalaisen kestävyysjuoksijan Jakob Ingebrigtsenin hieman boheemin juoksutyylin. Siinä on jotain samaa kuin aikanaan Juha Väätäisellä.
Kaikki eivät siitä ehkä pidä mutta viihde kuuluu myös urheilun muuten niin vakavaan ilmeeseen jaettaessa maailmanmestaruuksia. Yksi kulta ja hopea ovat ihan tyydyttävä näyttö kyvyistäkin nyt vasta 21-vuotiaalta tulevaisuuden Pohjolan tuottamalta keskimatkojen ja kestävyysmatkojen mestariltamme. Suomalaisilla on tuohon titteliin nyt surullisen pitkä matka. Olkoonkin että Virenin ja Vasalan juoksut näytetään aina sopivan väliajoin ja Anssi Kukkosen värisevän äänen saattelemana.
Miten sitten suomalaiset?
Nyt ei tullut yhtään mitalia mutta ihan hyviä näyttöjä tulevia EM-kisoja ajatellen. Sieltä voi odottaa mitaleja ja jälleen naisilta hiven enemmän kuin miehiltämme. Voisin luetella 5–7 nimeä, joista jotkut varmaan sietävät kisojen paineenkin. Etenkin kolmiloikkaajat ja moukaria heittävät.
Toki myös miehistä keihäänheittäjät. Hyvinkin Mäkelä ja Raitainen saattavat onnistua hekin. Nimistä nyt varmimmat, kuten Wilma Murto, Silja Kosonen, Krista Tervo, Viivi Lehikoinen Tuija Helanderin ikuisuuksia kestäneen ajan rikkojana, Oliver Helander, Alisa Vainio, Kristiina Mäkelä, Ella Junnila, Kristian Pulli, Topi Raitanen ja miksei joku kävelijöistämmekin, Aleksi Ojala naapuripitäjästä. Jos joku vielä näiden nimien ulkopuolelta tulee mitaleille niin siitä vaan… emme me menestystämme paheksu vaikka se ei omalle kohdalle sattunutkaan.