Rauhan Nobelit yllättivät
Nobelin rauhan palkinnon saajat eivät olleetkaan suoraan ennakkoveikkailtujen listalta. Suomalaisena lämmitti Värtsilästä syntyneen rauhanaktivistin palkinto erityisesti.
Olin avaamassa 1980-luvun puolella ja 1990-luvun alussa kuntayhteistyön merkeissä rajaa kahden Värtsilän välillä Pohjois-Karjalassa Neuvostoliiton kaatumisen aikoihin ja rakentelimme sinne silloin yhteistyötä Laatokan Kajalan Instituutin toimesta. Yhteistyö myös rajan taakse vaikutti avautuvan myös luovan ja innovatiivisen osaamisen merkeissä ja hakien tukea rajan takaisilta osaajiltamme.
Toimitimme myös ruoka-apua. Nyt nuo ajat ovat kaukana takana ja nobelisti istuu hänkin vankilassa Venäjällä. Näin muuttuu maailma Eskoseni. Isäni oli sotien jälkeen sulkemassa tuota rajaa vanhempana konstaapelina. Nyt se sulkeutui uudelleen ja rauhan rakentaja on hänkin tänään vangittuna. Hän on Nobelinsa varmasti ansainnut.
Nobelin rauhanpalkinnon 2022 ovat saaneet valkovenäläinen ihmisoikeusaktivisti Ales Bjaljatski, venäläinen ihmisoikeusjärjestö Memorial ja ukrainalainen ihmisoikeusjärjestö Center for Civil Liberties.
Palkinnonsaajat julkisti Norjan Nobel-komitean puheenjohtaja Berit Reiss-Anderson Oslossa Suomen aikaa kello 12.
– He ovat tehneet erinomaista työtä dokumentoidessaan sotarikoksia, ihmisoikeusloukkauksia ja vallan väärinkäyttöä. Yhdessä he osoittavat kansalaisyhteiskunnan merkityksen rauhan ja demokratian kannalta, Reiss-Anderson totesi tilaisuudessa.
Bjaljatski on syntynyt Värtsilässä Venäjällä, Karjalan tasavallassa vuonna 1960. Vankilassa Valko-Venäjällä tällä hetkellä istuva Bjaljatski on ollut maan demokratialiikkeen aktiivi lähes 40 vuoden ajan.
Reiss-Anderson kehotti puheessaan myös Valko-Venäjää vapauttamaan Bjaljatskin.
Nobel-komitea kuvaili hänen omistaneen elämänsä demokratian ja rauhanomaisen kehityksen edistämiseen. Hänet tunnetaan muun muassa Viasna-ihmisoikeusjärjestön perustajana.
Näin tämän vuoden Nobelistit on esitelty ja on aika palata arkeen ja samalla unohtaa tiede ja tutkijat sekä kirjailijat askaroimaan paremman maailman puolesta.
Olin saanut tänään kutsun kahteen lokakuun aikana pidettävään konferenssiin ja lupauduin harkita. Toinen pidetään Yhdysvalloissa ja on tyypillisesti kolmipäiväinen. Aloitamme golfilla.
Yhdysvaltoja odottavat vaalit ja tunnelma on siten jälleen kerran mielenkiintoinen. Amerikkalaisten tapa järjestää konferensseja on oma lukunsa. Kattaus on monipuolinen ja esiintyjät huipulta. Oli kyse taloudesta tai tieteestä. Kuvat hotellista ja sen ympäristöstä kiehtovia.
Toinen kutsu tuli Tampereelle. Joudun valitsemaan Arizonan ja Pirkanmaan väliltä. Valinnat ovat aina vaikeita.