Sukupuolet ja ikä ovat sellaisia.
14.10.2022
Vuosi 2013 ja sen artikkelini lainasin Suomen Kuvalehdestä. Kirjoitin silloin tuohon lehteen pyydettynä ja tuo aihe liittyi ehkä parhaiten vuoden 2013 suomalaiseen ilmapiiriin ainakin keväällä sitä Lounais-Hämeestä seuraten. Sukupuoleen liittyvät aiheet ovat toki olleet aina ajankohtaisia mutta välillä ne tulevat poikkeuksellisen vahvasti esille ikään kuin muun puuhan ja puhumisen puutteessa.
Ei pidä puhua asian vierestä, kun tarkoitamme vaikkapa dualismia tai valtaa ja sen rakenteita. Myyvin tapa markkinoida asiaansa ei ole filosofinen pohdinta ja tiede vaan mahdollisimman yksinkertaiset esimerkit ja niiden varaan rakennetut valtarakennelmat. Tämä asetelma on juuri sellainen.
Miehet Marsista, naiset Venuksesta – myös politiikassa
14.03. 2013/ Matti Luostarinen/ Suomen Kuvalehti
Perussuomalaista kansanliikettä on luonnehdittu äijäliikkeeksi. Nyt se on myös gallupien ja aiempien tutkimusten kautta sellaiseksi vahvistettu.
Jos naiset eivät saisi äänestää, perussuomalaiset olisivat kirkkaasti Suomen suurin puolue. Tällä hetkellä noin joka neljäs mies äänestäisi perussuomalaisia ja eduskuntavaalien jälkeen puolueen kannatus kävi jopa 30 prosentin rajan yläpuolella.
Naisista vain runsas 10 prosenttia äänestäisi perussuomalaisia. Naisten puolueita ovat etenkin vihreät ja kokoomus. Miesten äänillä vihreät taistelisivat Rkp:n kanssa samassa sarjassa. Naisten äänillä taas he ohittaisivat jopa perussuomalaiset.
Miksi suomalainen mies ja nainen eroavat toisistaan näinkin jyrkästi poliittisessa käyttäytymisessään? Eivätkö yhteiskunnalliset muutokset ja rajut rakenteelliset vääristymät koettele molempia samalla tavalla? Miksi naiset hakevat erilaisia poliittisia ratkaisuja ja valintoja yhteiskunnallisille ilmiöille? Painottavatko naiset erilaisia asetelmia ja ilmiöitä kuin miehet? Elävätkö miehet sellaisessa kriisissä, joita naiset eivät ole ehkä tunnistaneet tai vaikenevat tahallaan?
Psykologi John Gray kirjoitti maailmanlaajuisen menestyksen saaneen kirjansa Miehet ovat Marsista, naiset Venuksesta ja korosti teoksessaan miehen vetäytymiskäyttäytymistä ja narsismia. Miehellä on ongelmatilanteissa taipumusta vetäytyä ja vaieta. Naiset taas hakevat seuraa, avautuvat ja puhuvat. Gray antaa kirjassaan naisille runsaasti ohjeita kohdata luolaansa vetäytynyt mies.
Kaikilla meillä on ”narsismin haava”. Tällä tarkoitetaan sisäistä kalvavaa alemmuudentunnetta, joka vaatii osakseen ulkoisia näyttöjä ja omanarvontunnon nostatusta.
Politiikassa ja johtajuutta haettaessa narsismin taustalla on pääsääntöisesti alemmuuden tunne – epätasapainoinen suhde pienen lapsen ja suuren aikuisen välillä. Alainen, joka ei lähde pomon ihailuun ja itsetunnon pönkittäjäksi, on vaikeuksissa. Narsisti haluaa johtajaksi ja kokee poliitikkona ja johtajana itsensä täydelliseksi, kaikkivoivaksi ja virheettömäksi. Hän tavoittelee mahdottomia päämääriä ja raivoaa kritiikille.
Tehtävän mielenkiintoisuus ei ole motiivina vaan johtajuuden mukanaan tuoma valta. Tällaisia johtajavalintoja ja poliitikkoja olisi varottava. He muuttavat organisaation ja yhteiskunnan tunneilmaston kylmäksi ja motiivi katoaa, syntyy oleskeluyhteiskunta, yleistä pahoinvointia.
Narsismin palvonta toi mukanaan yhteiskuntaamme kylmän, tunteettoman ja epäonnistumista sallimattoman kulttuuriin. Syntyi kiusaamista, joka vaikutti työilmapiiriin. Rakenteelliset muutokset suosivat narsismia, empatiasta vieraantunutta saneeraajaa, jolloin poliittinen sekä taloudellinen työilmapiiri koveni etenkin miehille, joiden selviytymiskeinot olivat naisia kehnompia.
Koko yhteiskuntakoneisto alkoi suosia akateemisia naisia ja heidän tapaansa ohjata myös muuta poliittista elinympäristöämme myös perheen ja yhteisöjen sisällä. Tunneilmasto muuttui eliitin ja uuden mediayhteiskunnan kautta miehelle työpaikkamenetyksineen sietämättömäksi myös kouluissa ja kotona, paineet purkautuivat aggressiivisesti perhekunnittain ja etenkin nepotistisesti rakentuneissa organisaatioissamme.
Kriisiin ajautunut mies etsii ongelmilleen ratkaisua vetäytymällä luolaansa ja pragmaattisella tavalla, käytäntöön tukeutumalla. Kun miehellä ei ole vastausta, häntä ei ole opetettu myöntämään tietämättömyyttään. Luolassaan stressaantunut ja vihainen mies haki ratkaisua hylkäämällä vanhan poliittisen kotinsa eikä se enää periytynyt isältä pojalle.
Syntyi äijäliike. Syyllinen löytyi vanhoista puolueista eikä sitä voinut korjata tyrkyttämällä miehelle feministisiä ratkaisumalleja kyselemällä hänen tunteistaan, perustamalla rakkauspuolueita ja puhumalla ekologisesti kestävästä ja epämääräisestä.
Kun luottamus miehen kykyyn ratkaista itse ongelmansa katosi, se vain pahensi hänen loukattua kunniaansa, ylpeyttä ja itsetuntoa. Miehen järkeä voi hoivata, mutta ei hänen tunteitaan tyrkyttämällä ratkaisuja, jotka olivat luolan suulla istuvan naisen ja rationaalisesti miehen mielestä absurdeja.
Hylätty mies, työtön Nokian insinööri, ei kaivannut sääliä vaan oman puolueen, jota vihreitä tai kokoomusta äänestävä nainen ei ymmärtänyt tai ymmärsi liiankin hyvin. Suomalainen nainen ei osannut, tai halunnut, tukea miestä Marsista oikealla tavalla ja yhteiskunnalliset ongelmat kärjistyivät naisvalta-aloille kuntatyönantajan sote- ja kuntarakenneuudistuksiin, Euroopan finanssikriisiin, kainuulaisten kaivosmiesten ja turkulaisten telakkatyöläisten rautakouriin.
Näin siis vielä keväällä 2013 ja kirjoittaen Kuvalehteen. Miten mahtaisi olla 2020-luvun alun kanssa ja puhuttaessa pandemiasta sekä sodasta Euroopassa? Millainen hallitus meillä on nyt tarjoamassa miehelle Marsissa mallia?
Jokaisen merkittävän puolueen johdossa on nainen ja sama pätee ministereitämme. Vielä hetki sitten naisen paikka oli hoitaa vain sosiaaliministeriötä. No nyt se kelpaa miehillekin ja etenkin lääkäreille. Onko hallituksessa muitakin merkittäviä miehiä? Toki sota Euroopassa ja Venäjän julmuudet, Nato sotilasliittona toi esille miehen ministerinä hoitaen kansallista turvallisuuttamme sotaministerinämme.
Mitä kauemmas tuosta vuodesta 2013 on edetty, sitä vaikeammaksi on miesten kriisi syventynyt. Se ei poistu sulkemalla siltä silmät sekä ne ongelmat, joita nuorten miesten kohdalla yhteiskuntamme joutuu nyt kohtaamaan. Se että äijäpuolue kielletään kokonaan hallituksesta, on ilmiönä vaarallisin. Se mitä Ruotsissa tehdään ei saa nyt peilautua suomalaiseen yhteiskuntaan. Venäläisten kouristelu on vaarallista ja ilmiön synty on pelottava.