ADD-aikuiset ja politiikan haasteet

Mitä tarkoittaa kirjainyhdistelmä ADD, entä ADHD?

Tämä kysymys heräsi lukiessani viikonlopun Helsingin Sanomien pääkirjoitussivua (12.02.2023) ja sen upeaa kuvitusta presidentistämme ja pääministeristämme, käsi kädessä, sekä Laura Saarikosken erinomaista kolumnia ”Journalismi kehittyy kerronnasta kokemukseen.

Ensinnä digi ja some tekivät journalismin maailmasta tasaisen, maailman parhaat sisällöt ovat suomalaisten lukijoiden ulottuvilla joka päivä, toiseksi lukeminen ei ole itsestäänselvyys. Hesarissa seurataan, kuinka moni lukee pitkät jutut loppuun asti. Aika harva, kolmanneksi konteksti on kadonnut. Printtilehdestä näkee, että tästä alkaa iso reportaasi, neljänneksi HS.fin kattaus ei ole kaikille sama. Toimitus valitsee tärkeimmät uutiset, jotka kaikki näkevät… Tästä valinnasta syntyy sanomalehti. Nyt se voi olla uutiskirje, somekanava, podi, digitaalinen aikakauslehti… Kaiken tämän avulla ymmärrämme enemmän siitä, millaista on olla ihminen maailmassa, nyt.

Aloitan aina pääkirjoituksesta ja etenen jättäen kulttuurisivut viimeiseksi. Ne eivät ole reaaliaikaista urheilun seurantaa ja siksi paljon kiinnostavammat luettavat, lehden parasta antia.  Kolumnistien työ ei puolestaan ole pelkkää raportointia, ja on vaikea kirjoittaa ajastamme eksymättä satiirin mukanaan tuomiin ansoihin. ”Difficile est satiram non scribere.”

Niinpä kirjoittajaa ja toimittajaa kiinnostavampaa onkin tarkkailla median seuraajaa.  Siis sitä, oireileeko hän ADHD:n tapaan vaiko pelkästään ADD diagnoosin saaneena tapauksena. Ne kun sisältävät kaikki ne ominaisuudet, jotka voit hakea omastasi ja muista taivaankappaleiden tähtimerkeistä rakennetut horoskooppien persoonallisuustyyppimme. Aivan riippumatta siitä, mistä kulttuurista, idästä vaiko lännestä, tähtiä on tarkkailtu.

Palaan lehden tapaan 15 vuotta sitten kirjoittamaani, mutta lehdestä poiketen, en pilaile ennustajien hullunkurisille ennusteille vuodelle 2023, vaan pysyn meissä lukijoissa, medioitten seuraajissa ja meistä annetuissa diagnooseissamme.

Ne kun näyttävät säilyvän, jopa vahvistuvan vuosien ja vuosikymmenten saatossa. Näin kirjoittavat meistä asiansa osaavat asiantuntijat vuonna 2013 tai ehkä jo vuosisatoja aiemmin. Samalla he ennustavat, miksi tähdet kertovat ja kuinka globaali maailma ei näytä muuttuvan sotineen, pandemioineen talouskriiseineen ja vuodenaikojen vaihteluineen, riippumatta siitä, mitä erilaiset mediat meistä kirjoittavat.

Oleellista on pysyvyys, ihmisten omalaatuisen käyttäytymisen ennustettavuus sekä taipumuksemme seurata latinankielisiä sananlaskuja; ”Kaikkien sotaa kaikkia vastaan.” – ”Bellum omnium contra omnes.”

Mitä oireita on ADHD?

Häiriö on havaittavissa jo lapsuudessa ja jatkuu osalla nuoruuteen ja aikuisikään asti. ADHD:lle ominaisia oireita ovat ikään ja kehitystasoon nähden liiallinen tarkkaamattomuus, yliaktiivisuus (ylivilkkaus, hyperaktiivisuus) ja impulsiivinen eli hetken mielijohteista syntyvä käytös.

Miten ADD näkyy arjessa?

ADD:n yhteydessä ei sen sijaan esiinny juuri lainkaan yliaktiivisuutta ja impulsiivisuutta. Arjessa ADD-oireet näkyvät asioiden unohteluna ja unelmointina, vaipumisena ”omaan maailmaan” sekä hankaluutena hoitaa asioita tavallisena pidetyssä ajassa.

12.02.2013 – 13.02.2023

Kun on seurannut tutkijana itselleni aiemmin vieraita ”poliittisia” hamoja ja persoonallisuuksia, joita vaivaa mahdoton tarve ja myös kyky poukkoilla kuin pässit narussa, mieleen on tullut käsite ADD aikuisena sitä eläen. Tässä tutuimmat tuon persoonallisuuden kantajan piirteet. Vaikuttako tutuilta?

Tunnetko itsesi ADD:ksi tai ehkä ADHD:ksi? Tässä joitakin ominaispiirteitä:

1.Alisuoriutumisen tunne, tai tunne siitä, että tavoitteet jäävät saavuttamatta (riippumatta siitä, paljonko on saanut aikaan). Tämä oire mainitaan ensimmäisenä, koska se on yleisin syy siihen, että aikuinen lähtee hakemaan apua. ”Asiat eivät vain pysy hallinnassani”, on tavallinen lausahdus. Henkilö saattaa olla ulkopuolisen silmin hyvinkin menestynyt, tai hän saattaa ponnistella eteenpäin ja kuin labyrinttiin eksyneenä kykenemättä hyödyntämään luontaisia kykyjään. Oletko tuntenut tällaisia lähimmäisisäsi? Yrität nyhjäistä tyhjästä. ”Aquam a punice postulare.”

2. Vaikeus toimia järjestelmällisesti. Useimpien ADD-aikuisten keskeinen ongelma. Arjen vaatimukset ja jokapäiväisten asioiden hoitaminen saattavat saada aikuisen pois tolaltaan, kun hänellä ei enää ole turvanaan koulun luomaa rakennetta eivätkä vanhemmat enää järjestä asioita hänen puolestaan. Pienet velvollisuudet voivat kasautua valtaviksi kompastuskiviksi. Tapaamisesta myöhästyminen, tärkeän paperin katoaminen tai deadlinen unohtuminen tuntuu kaatavan koko maailman. Tuntuuko tutulta? Ketään ei velvoiteta mahdottomaan. ”Ad impossibilia nemo teneture.”

3. Jatkuva vitkastelu tai aloittamisen vaikeus. Uuden tehtävän aloittaminen herättää ADD-aikuisessa niin suurta vastenmielisyyttä ja epäonnistumisen pelkoa, että hän lykkää ja lykkää aloittamista, mikä tietenkin vain lisää tehtävään liittyvää ahdistusta. Etkä kai sinä ole vitkastelija?  ”Ystävät, olen menettänyt päivä.” ”Amici, diem perdidi.”

4. Monta rautaa tulessa, vaikeus saattaa projekteja loppuun. Seurausta kohdasta 3. Kun yhtä tehtävää lykätään, tilalle tulee toinen. Päivän, viikon tai vuoden loppuun mennessä aloitettuna on lukuisia projekteja, joista montakaan ei ole saatu valmiiksi. Noinko ruuhkautuvat jutut kohdallasi? Olet väsynyt ja väsynyt hakee riitaa. ”A lasso rixa quaeritus.”

5. Taipumus sanoa mitä mieleen juolahtaa harkitsematta erityisen huolellisesti huomautuksen ajoitusta tai tilanteeseen sopivuutta. Innostus tempaa ADD-aikuisen helposti mukaansa kuten ADD-lapsen. Mieleen tullut idea on sanottava ääneen, jolloin tahdikkuus ja asiallisuus saavat väistyä lapsenomaisen riemun tieltä. Olet kuin lottovoittaja. Onni suosii sinua, rohkeaa. ”Audentes fortuna iuvat.”

6. Toistuva stimulaation etsiminen. ADD-aikuinen hakee jatkuvasti elämäänsä jotakin uutta, jotakin ulkoista, mikä vetäisi vertoja sisällä poukkoilevalle pyörremyrskylle. Oletko unohtanut, kuinka ”vaivaa vaatii voitto.” ”Amat victoria curam.

7. Taipumus pitkästyä herkästi. Seurausta kohdasta 6. Tylsistyminen ympäröi ADD-aikuista kuin viemäri, joka uhkaa imeä kaiken energian ja jättää ihmisen janoamaan lisää virikkeitä. Tämä saatetaan tulkita välinpitämättömyydeksi, vaikka se itse asiassa on suhteellista kyvyttömyyttä ylläpitää kiinnostusta pitkiä aikoja. Vaikka ADD-aikuinen kuinka haluaisi olla kiinnostunut, hänen akkunsa tyhjenee nopeasti. Etenkin lisäoppi tuo nämä vaikeudet ja tieto lisää tuskaasi. ”Difficultatem facit doctrina.”

8. Ajatusten harhailu, vaikeus keskittyä, taipumus vaipua omiin ajatuksiin kesken sivun tai keskustelun – tähän liittyy usein kyky yli keskittyä ajoittain. ADD:n tunnusomainen piirre. Ajatusten harhailu on täysin tahatonta. Toinen osapuoli saattaa vain yhtäkkiä huomata, että ADD-aikuinen ei enää kuuntelekaan. Harvinaislaatuinen ylikeskittymiskyky on myös tavallista, mikä todistaa, että oireyhtymässä ei ole kyse tarkkaavaisuuden puutteesta vaan tarkkaavaisuuden epätasaisuudesta. Jos teitä on paljon, syntyy kaikkien sota kaikkia vastaan. ”Bellum omnium contra omnes.”

9. Usein luovuus, intuitiivisuus, älykkyys. Tämä ei ole oire, vaan maininnan arvoinen ominaisuus. ADD-aikuisen mieli on usein harvinaisen luova. Epäjärjestelmällisyyden ja hajamielisyyden keskeltä pilkahtaa säkenöivää lahjakkuutta. Tämän oman erikoislaatuisuuden löytäminen on yksi hoidon tavoitteista. On vain yksi ongelma. Vaivaa vaatii voitto. ” Amat victoria curam.”

10. Vaikeus toimia yleisesti odotettujen mallien mukaan. Toisin kuin voisi luulla, tässä ei ole kyse auktoriteetteihin kohdistuvasta asenneongelmasta. Pikemminkin kyseessä on pitkästyneisyyden ja turhautuneisuuden ilmenemismuoto: ADD-aikuinen kyllästyy tavanomaisiin toimintatapoihin ja kiinnostuu uudenlaisista lähestymistavoista, ja toisaalta turhautuu siihen, ettei kykene toimimaan oletetuilla tavoilla. Syntyy vaikutelma innovaattorista mutta ilman innovaatioita. Jos kyseessä on tiimi, syntyy kaikkien sota kaikkia vastaan. ”Bellun omnium contra omnes.” Yleinen tiimityön opireilua.

11. Kärsimättömyys; alhainen turhautumiskynnys. Kaikenlainen turhautuminen tuo ADD-aikuisen mieleen menneet epäonnistumiset. ”Voi ei, taas käy näin”, hän ajattelee. Niinpä hän ärtyy tai vetäytyy tilanteesta. Kärsimättömyys liittyy stimulaation tarpeeseen, ja ulospäin saattaa näyttää siltä, että henkilö on epäkypsä tai tyytymätön kaikkeen. Niinpä vaikka onni suosiikin rohkeaa, kuultakoon myös toista puolta. ”Audiatur et altera pars.”

12. Impulsiivisuus, joko verbaalinen tai toiminnallinen. Ilmenee esimerkiksi impulsiivisena rahankäyttönä, suunnitelmien muuttamisena ja uusien aikataulujen tai urasuunnitelmien toteuttamisena. Tämä on yksi vaarallisimmista aikuisiän oireista, tai toisaalta – impulssin mukaan – yksi hyödyllisimmistä. Kun makuasioista ei voi kiistellä, tiimissä on varottava kaikkien sotaa kaikkia vastaan. ”De gustibus non est disputandum.”

13. Aiheeton ja loputon huolestuneisuus; taipumus vuoroin etsiä näköpiiristä huolen aiheita, vuoroin jättää huomaamatta todellisia vaaroja tai olla piittaamatta niistä. Tarkkaavaisuus muuttuu huolestuneisuudeksi, kun sitä ei keskitetä mihinkään tehtävään. Näin tyhjästä ei synnykään mitään. ”Ex nihilo nihil fit.”

14. Tunne uhkaavasta tuomiosta, epävarmuus, ja toisaalta ajoittain taipumus ottaa suuria riskejä. Tämä oire liittyy sekä tarpeettomaan murehtimiseen että impulsiivisuuteen. Ole armollinen. Erehtyminen on inhimillistä. ”Errare humanum est.

15. Mielialojen ailahtelu, masennus, etenkin ihmisestä tai projektista irrottautumisen yhteydessä. ADD-aikuiset ovat alttiimpia mielialojen epävakaudelle kuin lapset. Suurelta osin tämä johtuu heidän turhauttavista kokemuksistaan ja/tai epäonnistumisistaan, mutta osittain se on myös oireyhtymään liittyvä biologinen ominaisuus. Hajota ja hallitse (Divide et impera) voi korvat käyttäen ”opettamalla oppimista.” ”Decendo discimus.”

16. Levottomuus. Aikuisen käytöksessä ei yleensä näy sellaista ilmiselvää yliaktiivisuutta, jota lapsilla saattaa esiintyä. Sen sijaan havaittavissa on hermostuneen oloista energisyyttä: vaeltelua, sormilla naputtelua, istuma-asennon vaihtelua, toistuvaa pöydästä tai huoneesta poistumista, ärtyisyyttä paikallaan ollessa. Älä koskaan kutita tällaista lohikäärmettä. ”Draconem dormientem nunquam  titillandus.”

17. Taipumus riippuvuutta aiheuttavaan käyttäytymiseen. Riippuvuus saattaa kohdistua päihteisiin, kuten alkoholiin tai kokaiiniin, tai toimintaan, kuten uhkapeleihin, shoppailuun, syömiseen tai työntekoon. Hyvin perinteinen ihminen. asennoidu tällaiseen tyyliin. ”Ecce homo.” Katso: ihminen.

18. Jatkuvat itsetunto-ongelmat. Ne ovat vuosien ehdollistumisen suora ja ikävä seuraus: ADD-aikuinen on vuosien ajan saanut kuulla olevansa kömpelys, kummajainen, alisuoriutuja, laiska, tyhmä, omituinen ja niin edelleen. Vuosien turhautuminen, epäonnistumiset tai vain riittämättömyyden tunne johtavat itsetunto-ongelmiin. On hämmästyttävää, miten sinnikkäitä monet aikuiset ovat kaikista vastoinkäymisistä huolimatta. Hyvin tyypillinen perussuomalainen. ”Niin kauan kuin hengitän, toivon.” ”Dum spiro, spero.” Juuri tästä syntyy maailman onnellisin kansa.

19. Puutteellinen itsearviointikyky. ADD-ihmiset eivät ole kovin taitavia arvioimaan itseään. He eivät hahmota tarkasti, miten heidän käyttäytymisensä vaikuttaa toisiin ihmisiin. Tämä piirre aiheuttaa helposti väärinkäsityksiä ja paljon mielipahaa. Turvaudu siis yliluonnolliseen tai kirkkoon, varo totalitarismia. ”Extra ecclesiam nulla salus.” Kirkon ulkopuolella ei ole pelastusta.

20. Perheessä esiintynyt ADD:tä, maanisdepressiivisyyttä, masennusta, päihteiden väärinkäyttöä tai muita impulssien hallintaan tai mielialoihin liittyviä häiriöitä. Koska ADD on perinnöllinen ja liittyy näihin muihin mainittuihin taipumuksiin, on tavallista (mutta ei välttämätöntä), että perhetaustasta löytyy tällaisia ongelmia. Kiirehdi hitaasti, Harjoitus tekee mestarin. tai tee samalla lailla. Hanki elämä. ”Fac ut vivas.”

Lapsuudessa on havaittavissa ADD:n merkkejä ja oireita, vaikka virallista diagnoosia ei välttämättä ole tehty.

Oireet eivät johdu muusta sairaudesta tai mielenterveysongelmasta.

Kaikki reaktiot:

Varpu Vartiainen PS, Esko Pukkila ja 5 muuta

TÄNÄ PÄIVÄNÄ 10 vuotta sitten   ”De visu; de auditu; de olfactu”

Näkemänsä, kuulemansa, haistamansa.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts