Aforismeja ja mietelauseita

31.05.2023

Olen siirtänyt lukijoilleni suuren määrän latinakielisiä sanontoja, viisauksia ja mietelauseita. Ikään kuin meillä suomalaisilla ei olisi niitä omasta takaa. Koska olemme tunnetusti vieraskoreita ja etenkin ruotsalaisten viisautta arvostavia, jo lapsena tämän oppineita, esiteltäköön nyt aluksi joitakin Muumimaailman parhaita jo lapsena lukemiamme viisauksia. Muistaen kuitenkin, kuinka juuri nyt Ruotsi on erityisen kiinnostunut itänaapuristaan. Oikeaan aikaan – Iusto tempore, toteaisi latinankielinen sananlasku.

Saska Saarikoski pakinoi tämän päivän Helsingin Sanomissa (HS 31.05), kuinka Suomen ja Ruotsin väleissä on eletty kiinnostavia aikoja ensin yhtä jalkaa ja sitten yhteisymmärryksessä eri tahtiin Nato-prosessin aikana. Yhteistä historiaamme on katsottu läpi myöhempien aikojen prisman, jossa on korostunut Suomen erillinen asema idän ja lännen välissä taiteillen. Suomen kokemukset ja Ruotsin hyväuskoisuus on syytä nekin käsitellä hyvin erilaisen historian tuomina oppeinamme. Halolla päähän ja vielä oksapuolella. Sellainen uurastus tahtoo uuvuttaa – Labor fatigat.

Ruotsilla on takana yli 200 vuotta rauhan aikaa ja tätä edeltänyt suurvaltakausi. Muumien mietelauseet syntyivät nekin kovin eri pohjalta kuin vastaavat Jukolan veljesten pohdintoina. Suomi on kadonnut matkan varrella ruotsalaisten näköpiiristäkin. Sodissa ja hautapaikoilla syntyy erilaista runoutta ja kaskisavujen viisautta, kuin mitä ruotsalaisessa kansantarustossa. Historiaa kirjataan sitäkin idässä kovin eri lähtökohdista kuin lännessä. Jumalan auttaessa – Luvante Deo.

Jos ruotsalainen ja suomalainen maailmankuva hallitusneuvotteluissa poikkeavat toisistaan, siihen löytyy varmaan etsimättäkin sellaisia selittäjiä, joita on turha käydä läpi yhtenään, huomauttaen Ruotsin hyväuskoisuudesta Saska Saarikosken tapaan tätä tänään valaisten. Häntä uurastus ei uuvuta – Labor fatigat.

Se mistä Nato ja Yhdysvallat ovat kiinnostuneita, tai suuri itäinen naapurimme, on osa myös globaalia maailmaa, ja nyt myös Turkin vaaleja tarkkaillen. Samaan aikaan soteuudistus ei saa sekään mennä täysin kiville ja epäonnistua palvelujen yhteensovittamisessa. Työ itsessään kyllä ilahduttaa – Iuvat ipset labor.

Tehdään nyt kuitenkin myönnytys Ruotsin suuntaan ja aloitettakoon mietelauseet Tove Janssoni kynästä ja Muumien maailmasta. Olkoonkin, ettei se ole välttämättä erityisen suomalainen, saati maatuskojen maailmasta syntyvää viisautta. Aika ratkaisee, oikea aika – Iusto tempore.

Muumien mietelauseita

Muumien mietelauseita ymmärtää ehkä paremmin niitäkin vasta varttuneemmalla iällä. Tove Janssonin hauskat aforismit sisältävät suurempia elämänviisauksia kuin lapsena tulee ajatelleeksi. Tässä niistä muutamia netistä löytämiäni:

Sellainen henkilö, joka syö pannukakkua ja hilloa, ei voi olla kauhean vaarallinen. (Pikku Myy)

Luultavasti myrskyjä onkin vain siksi, että niiden jälkeen saataisiin auringonnousu. (Muumipappa)

Elämä on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan. (Muumipappa)

Ikinä ei tule aivan vapaaksi, jos ihailee toista liikaa. Sen minä tiedän. (Nuuskamuikkunen)

Vahinko etteivät äidit saa lähteä milloin heitä huvittaa ja ruveta nukkumaan ulkosalla. Varsinkin äidit sitä toisinaan tarvitsisivat. (Muumimamma)

Täällä on paljon sellaista mitä ei voi ymmärtää. Muumimamma sanoi itsekseen. – Mutta miksi kaiken oikeastaan pitäisi olla juuri niin kuin on tottunut?

Minä en jätä huomiseen mitään, minkä voin tehdä tänään. (Pikku Myy)

Saattaa olla, että kupillinen teetä viinimarjamehun kera voisi pelastaa minut, mutta eihän sitä koskaan tiedä. (Niiskuneiti)

Voimaannuttava aforismi voi löytyä myös A. A. Milnen Nalle Puh -kirjoista:

”Ajatteles, jos joku puu kaatuisi, kun me olemme sen alla!” ”Ajatteles, jos ei kaadu”, sanoi Puh pitkään harkittuaan.

”Miten onnekas olenkaan, että minulla on jotakin sellaista, joka tekee hyvästien jättämisestä niin vaikeaa.”

Luettuasi nuo lapsille tarkoitetut mietelauseet, pohdi olisitko joku niistä ehkä vaatinut lukijalle lapsena lisävalaisua näiden viisauksien tulkintaan vanhemmiltasi?  Jos näin oletat, noin viiden vuoden iässä, ehkä jopa jo kymmentä lähestyen, millaisen vastauksen olisit heiltä saanut? Opin lukemaan noin kuuden vuoden iässä ja omituisin lukemani kirja oli ”Pikku Prinssi”. Pidin sitä joltisenkin tylsänä luettava. Ei ihme, että kirjan kirjoittanut valitsi itselleen maailman lyhytikäisimmän ammatin. Ensimmäisen maailmansodan taistelulentäjän. Siinä elinkaaren pituus laskettiin tunneissa.

Kun tuo vastaus on sinulle kerrottu, vanhempasi pitäneet lyhyen luennon, mietelause ja viisaus avattu, luuletko että se olisi jotenkin valaissut lapsen maailmaa ja sen maailmankuvaa?

Ikävä kyllä muumipapan ja mamman lukijat ja kertomusten laatija ovat maailmaa jo jonkin verran nähneitä sekä moneen kertaan pettyneitäkin. Ironia ja sarkasmi ei ole oikein lapsen maailmassa se kaikkein ensimmäinen naurun ja pilanteon aihe, ellei kyse ole kovin vanhasta sielusta lapsen muodon saaneena kiertolaisena. Olemme kristityksi kastettuja, sielumme ei vaeltele miten sattuu välillä naudaksikin taantuen.

Se että muumit ylipäätään ovat menestyneet kohtuullisen hyvin kulttuurissamme edellyttää juuri tätä taustojen pohdintaa. Aikuisen tapaa viihdyttää itseään lapselle satunsa kertoen ja lopulta jopa uhraten Muumeille melkoisen investoinnin Naantaliin, siinä missä Aku Ankalle Yhdysvalloissa. Oletko pohtinut, miksi Akun pojat, Tupu, Hupu ja Lupu, eivät ole toki hänen vaan pikemminkin hänen veljenpoikiaan?

Mitä etua saavutetaan sillä, että sukulaisuus muutetaan sisarten kautta kuljetettavaksi kimurantiksi älylliseksi pohdinnaksi. Amerikkalainen maailmankuva alkaa avautua juuri laskelmoivasta sadusta ja sen sairaista piirteistä. Mitä yhteistä on ruotsalaisessa ja amerikkalaisessa sadussa ja niiden rakentelijoissa? Entä ikivanhoissa kansanviisauksissa ja niiden kulttuurisissa juurissamme?

Jos rinnalle tuodaan Homerosta, närkästyn aina kun kunnon Homeros torkahtaa – Indignor quandoque bonus dormitat Homerus (Homeros).

Aforismeja ja mietelauseita elämästä

Olet ehkä lukenut kirjan, joka on täynnä pelkkiä aforismeja elämästä? Tai kirjan, jossa on peräti 5299 Hannu Tarmion kokoamia aforismeja, sananparsia, säkeitä, herjoja ja huulia ”Elämän viisauden kirjaksi”. Kirjassa on jopa hakemisto puheenpitäjille ja muille toivottajille, sosiaalisen median lukijoillemme.

Hyviä mietelauseita elämästä löytyy myös onnittelukorteista tai valistuneiden ystävien kanssa keskustellessa. Voimaannuttava aforismi auttaa jaksamaan silloin, kun on vaikeaa. Esimerkiksi muumien mietelauseita voi toistella elämän tuntuessa ylivoimaiselta.

Tosin harva meistä on rautaa ja moni taipua saa, sanotaan jo laulun sanoissakin. Tällaisen toistelu nuotittaen sen sävelmäksi on suomalaista paremmin koskettava ja tangon tahtiin tanssien jopa lopulta alku uudelle elämälle ja sukupuun oksalle. Maailman onnellisin kansa on hiven surumielinen samalla. Hyvä hallitus tietää ja tuntee kansansa. Huonot hallitukset eivät hallitse pitkään – Iniqua numquam regna perpetuo manet (Senega).

Niinpä rohkaisevia mietelauseita kannattaa jakaa silloinkin, kun läheisellä on siipi maassa. Muista kuitenkin kuunnella ystävääsi. Vaikka sinulla olisi mielestäsi kuinka tärkeää sanottavaa tahansa, terve keskustelu antaa tilaa myös toiselle.

Tämän voisi jopa pukea huoneen tauluksi ja eikös vaan moni ole näin tehnytkin, siinä missä hankkinut taulun taistelevista metsoista. Maalaus kun puhuttelee ja kertoo enemmän kuin tuhannet turhat sanat ja sananparret. Soidinmenot ovat kesän, ja kohta alkavan helteisen suven, parasta antia myös kylmän kesäkuun lumisateessa. Silloin ei auta pitää pitkiä puheita. Olkoon siis sanomatta – Indictum sit.

Toisen puheenvuoro ei ole välttämätön tauko, mitä pitää sietää, jotta pääsisi taas itse ääneen. Niinpä tähän artikkeliin on koottu lyhyitä mietelauseita, joita voi viljellä sopivissa kohdissa – tai joilla voi motivoida ja hauskuuttaa itseään. Minä kirjoittajana en ole hauska ensinkään.

En muutenkaan leikkisä ja huumoria viljelevä puhuja. Pikemminkin hiljaa kuunteleva ja joskus myös kuulemastani nukahtava. Poliitikkojen puheet hämäläisessä kunnanvaltuustossa ovat kuin tarkoitettu kouluttamaan myös kirkonmenoissa käytettyjä unilukkareita. Raamattu vaikuttaisi olevan liki kiellettyjen kirjojen luettelossa – Index librorum prohibitorum.

Motivoivia aforismeja ja rohkaisevia mietelauseita

Motivoiva aforismi auttaa opiskelijaa tai esimerkiksi vaikeassa elämäntilanteessa olevaa. Näin ainakin näitä kerännyt on kirjoittanut mahdolliseksi motiivikseen. Omalla kohdallani isäni viisaus ei oikein riittänyt näitä lukemaan, saati muille levittämään.

Säitä ennustavat ja lumen tulosta tai lähdöstä jotain pitempiaikaista pohtineet saivat häneltä neuvoksi yhden uskottavan viisauden: Kun lumeen pissii niin reikä jää. Tai jos kevättalvella on lunta katolla, on sitä todennäköisesti maassakin. Pragmaattinen savolainen oli isäni.  Sota-aika oli poliisille vaikeaa ja vaikeudet kiihottivat älyä – Ingenium mala saepe movent (Ovidus).

Sen sijaan Pablo Picasson kerrotaan sanoneen: ”Teen jatkuvasti asioita, joita en osaa. Siksi osaankin tehdä niitä.” Tutumpi versio samasta aiheesta: kukaan ei ole seppä syntyessään.

Muista myös Elastisen ”Eteen ja ylös -biisi”, missä kerrotaan vastoinkäymisten voimaannuttavasta vaikutuksesta: “Jos se ois helppoo, kaikki tekis nii”.

Thomas Edisonin kerrotaan kirjanneen lennätinlaitteiden kehitysraporttiinsa: ”6 kokeiltua laitetta toimii loistavasti, 15 on vielä kokeilematta. Yksi oli oikein tyydyttävä epäonnistuminen.” Suomalaiset ymmärtävät myös ironian ja satiirinkin, mutta sarkasmia saa kokeilla vain joku uraansa kyllästynyt stand up -koomikko. Se ura ei Suomessa pitkälle jatku.

Rohkaisevina mietelauseina on esitelty myös seuraavat aforismit:

Everything will be OK in the end. If it’s not OK, it’s not the end.

Loppujen lopuksi kadumme vain mahdollisuuksia, joihin emme tarttuneet. Älä toivo osaavasi kaikkea, jotta et olisi kaikessa oppimaton (Demokritos). Ihminen, joka ei tee virheitä, ei tavallisesti tee mitään.

Hyviä ovat nämä kaikkien kuulemat viisaudet, mutta eivät juurikaan uutta opettavia. Hanki elämä, on ihan hyvä kahteen sanaan puettu viisaus. Tain kuinka ihmisen kasvatus ei lopu ennen kuolemaa. Lapsuus on valtakunta, jossa kukaan ei kuole. Lapset ovat arvokkain luonnonvaramme. Lapsuus on unohtunut matka. Voit jatkaa tätä tarinaa stand up koomikon tapaan entisestä vaimostasi, entisestä miehestäsi, entisestä työstäsi, mutta et entisestä lapsestasi.

Mietelauseita elämästä lukemalla voi saada kannustusta unelmien toteuttamiseen:

Motivaatio on sitä, että unelmien ylle vedetään työhaalarit (Parker Robinson). Jos et aseta itsellesi päämäärää, pysyt paikallasi tai taannut (Paavo Nurmi). Jos mietit seuraavaa askelta liian kauan, saat viettää koko elämäsi yhdellä jalalla seisten (Kiinalainen sananlasku). Jos luulet olevasi liian pieni vaikuttamaan asioihin, yritä nukkua suljetussa huoneessa, jossa on moskiitto (Afrikkalainen sananlasku).

Se että hupsuilla sanalaskuilla kerrotaan olevan joku alkukoti, kotimaa tai jopa nimekäs henkilö, nostavat sen uskottavuutta ja arvoa. Jos taas itse olet keksinyt jotain aiemmin huomaamatonta, pane nämä ajatuksesi heti paperille. Tarkastamme ne yhdessä. Kokeile ja katsotaan sitten, kuinka pitkä tai paksu on tuo viisauksien kirjan sivumäärä? Se ettei synny yhtäkään itsenäisesti ajateltua viisautta, on ihan hyvä tulos sekin.

Muista myös, että kaikkien haaveiden ei ole tarkoituskaan toteutua. Luonteen lujuus näkyy taipumisen kyvyssä.

Oscar Wilde muotoili asian seuraavasti: “There’s only two tragedies in the world: one is not getting what one wants, and the other is getting it”. Häneltä toki löytyy paljon hauskempiakin havaintoja. Niiden määrä on todella suuri ja löytyvät hänen kirjoistaankin. Mistäs muualta?

Jos aiot jäädä historiaan viisaine sanoinesi, ala kirjoittaa niitä paperille ja julkaise kirjana. Niin helppoa se on omana aikanamme. Netti on täynnä sosiaalisen median nerojamme. Kielellisiä lahjakkuuksia on enemmän kuin ikinä olisimme voineet avata.

Ja lopuksi: Kukaan ei ole hyödytön, aina voi olla edes huonona esimerkkinä.

Tuhka tekee kaikista samanlaisia – Aequat omnis cinis.

Positiivisia aforismeja

Positiivisia aforismeja tavattiin rustata ystäväkirjoihin. Nykyaikana niitä voi jakaa vaikka sosiaalisessa mediassa. Latinankielisten ja vuosituhantisten sananlaskujen lyöjäksi niistä ei kuitenkaan ole. Enemmänkin ne on laadittu positiiviseksi viihteeksi ja elämän keventäjäksi.

Toisin kuin ajan hampaan voittaneita latinankielisiä mielialamme kohentajia. Jossa lauletaan kuuroille korville – Ad surdas aures canere. Tai kerrottiin, kuinka väsynyt hakee riitaa – A lasso rixa quaeritur.

Tänään on loppuelämäsi ensimmäinen päivä – nauti siitä. Eilinen on vain unta, huominen on vain näky, mutta jos elät tämän hetken hyvin, on eilinen uni onnesta. Jokainen huominen toivenäky (Goethe).

Asuminen maapallolla on kallista, mutta sisältyyhän siihen matka auringon ympäri. Vastaa puhelimeen. Siellä voi olla joku. Älä koskaan katso taaksesi, paitsi jos aiot kulkea siihen suuntaan (Henry D. Thoreau).

Toisinaan on suloista hullutella – Aliquando insanire iucundum est. Odota samaa itsellesi, mitä teet toiselle – Ab alio exspectes, alteri quod feceris. Onhan näissä latinankielisissä sananlaskussa kokonaan toinen sävy ja jämäkkyys kuin perinteisissä kirjailijoiden kyhäelmissä. Arpa on heitetty – Ale iacta est.  

Ihania mietelauseita

Tässä eräitä ihania mietelauseita helpottamaan kiireen tai ikäkriisin keskellä. Näissä on jo hivenen samaa jämeryyttä kuin latinalaisen maailman mietteissä ja elämänohjeissamme. Kun loppuun laitetaan vielä arvovaltaisen henkilön nimikin, mieluiten vuosituhansia asemansa säilyttäneen, mietelause muuttuu liki perustuslain ohittavaksi elämänohjeeksi.

Ei ole tärkeätä, kuinka vanha olet, vaan kuinka olet vanha (Marie Dressler). Ihmiset ovat kuin viinit, huonot muuttuvat vanhoina happamiksi, hyvät tulevat vanhentuessaan yhä paremmiksi (Cicero). Pitäisi olla tikka, saisi elatuksensa takomalla päätä puuhun (Mikko Kilpi). Totuudet eivät lakkaa olemasta, vaikka niihin ei uskotakaan (Aldous Huxley). Se, joka ei lue runoutta, elää liian nopeasti. Oikea aika rentoutumiselle on silloin, kun sinulla ei ole aikaa siihen (Sidney J. Harris).

Jostain kissakirjasta napattu sitaatti, mikä kuvaa sekä kissojen että ihmisten sielunelämää: Kun olen ulkona, haluan olla sisällä. Kun olen sisällä, haluan olla ulkona. Ja usein haluan olla samaan aikaan sekä sisällä että ulkona. Joskus ulkona olemisen vastakohta on olla ulkona.

Kuolleista puhutaan vain hyvää – De mortuis nil nisi bene. On vaikea olla kirjoittamatta satiiria – Difficile est satiram non scribere.

Aforismeja ystävyydestä ja parisuhteesta

Ihmissuhteista ja rakkaudesta löytyy mietelauseita, vaikka millä mitalla. Saat kahdessa kuukaudessa enemmän ystäviä kiinnostumalla heistä, kuin kahdessa vuodessa yrittämällä saada heitä kiinnostumaan itsestäsi (Dale Carnegie, jonka hengentuote: ”Miten saan ystäviä, menestystä, vaikutusvaltaa”, on ollut hitti vuodesta 1937). Ystäväsi on ihminen, joka tietää sinusta kaiken ja silti pitää sinusta (Elbert Hubbard).

Jos sinulla on yksi ystävä, olet sinä rikkaampi kuin jos sinulla olisi satatuhatta ihailijaa (Maria Jotuni). Ihmiset hiotaan ihmistä vasten, veitsi kiveä vasten (Kiinalainen sananlasku). Jokainen onnellinen avioliitto edellyttää kuutta asiaa: ensimmäinen on usko ja ne viisi muuta ovat luottamus (Elbert Hubbard). Epäkypsä rakkaus sanoo: rakastan sinua, koska tarvitsen sinua. Kypsä rakkaus sanoo: tarvitsen sinua, koska rakastan sinua. Avioliitto on kuin aivastus: tulon kyllä huomaa muttei pysty pidättämään (Venäläinen sananlasku).

Avioliitto, seksi ja rakkaus ovat aforistikkojen mieluisinta aluetta. Toisaalta samalla myös taipuvaisia kallistumaan ikävystyttävään satiiriin. Avioliitto vaatii härkätaistelijan rohkeutta, eikä ketään tulisi yllyttää sotaan tai avioon. Miksi ostaa lehmä, kun maito on halpaa? Jos joskus menen naimisiin, se tapahtuu hetken mielijohteesta – niin kuin itsemurha. Rakkaus on sokea, mutta avioliitto palauttaa sen näön.

Olkoon sanomatta – Indictum sit. Epäuskoisena vieroksun – Incredulus odi (Horatius).  Siitä kiukut ja kyyneleet – Indre irae et lacrimae. Vaikeudet usein kiihottavat älyä – Ingenium mala saepe movement (Ovidus).

Mietelauseita rakkaudesta

Mietelauseita rakkaudesta tai ajatuksia elämästä löytyy usein myös netin deittiprofiileista. Näiden avulla sinun on mahdollista löytää samanhenkisiä ihmisiä, joiden ajatusmaailmat kohtaavat omasi kanssa. Näin sinua neuvotaan ja sitä neuvoa on syytä epäillä. Rakkaudesta puhuvat ja saarnaavat tekevät sen usein virkansa puolesta, eivät sydämen kyllyydestä. Vaikeudet usein kiihottavat älyä ja äly taas käyttää keinonaan ihmisten heikkouksia.

Herran pelko on viisauden alku – Initium sapientiae timor Domini ((Raamattu). Lääke epäoikeudenmukaisuuteen on unohtaminen – Iniuriarum remedium est oblivio (Publius Syrus).

Hyviä mietelauseita rakkaudesta

”Jokainen, joka on pidellyt kädessään meren silottamaa kiveä, tietää että jatkuvalla hyväilyllä on ihmeitä tekevä voima.” – Tommy Tabermann. ”Rakastaa ei ole sama kuin katsoa toisiaan silmiin, se on katsomista yhdessä samaan suuntaan.” – Antonie de Saint-Euxepéry. ”Rakkaus ei ole tunne, mutta se luo tunteita — joskus valtavia tunteita. Rakkaus on valinta. Se on sitoutumista asettamaan toisen paras omasi edelle. Mikään muu ei ole rakkautta” – Rick Warren. ”Onneen vaaditaan kolme asiaa: jotain tekemistä, joku, jota rakastaa ja jotain mitä toivoa.” – Yvonne Printemps

Rakkaus on tunteiden tuhkarokko. Rakkautta ja punaista nenää ei voi salata. Rakasta niin sinua rakastetaan. Rakkaudessa onni on epänormaali tila. Ainoa tosi poikkeavuus, abnormaliteetti, on kyvyttömyys rakkauteen. Vietti hakee tyydytystä, rakkaus on puhdas kaikista vaatimuksista.  Rakkaus puhuu yli suljettujen huulien. Rakkaus on se urheilulaji, joka eniten käy sydämelle. Vain rakkaudella on voimaa vastustee kuolemaa.

Ihminen on ihmiselle susi – Homo homini lupus est. Aurinko paistaa kaikille – Sol omnibus lucet. Elämme kovia aikoja, ystävä hyvä – Tempora aspera vivimus, amice bone.

Aforismeja yksinäisyydestä

Yksinäisyys aforismi kertoo usein siitä, että se on tarpeellinen osa elämää, mutta ihminen tarvitsee myös muita. Yksin olet sinä ihminen, kaiken keskellä yksi. Juuri runoilivat ovat taipuvaisia tarttumaan omaan yksinäisyyteensä ja surumielisyys muuttuu depressioksi. Toki aurinko paistaa kaikille – Sol omibus lucet, mutta depressiivinen luonne ei tahdo nähdä edes ikkunaruudun läpi, hän tuijottaa vain sumuista lasia. Minä tiedän, olen sen kokenut.

Yksinäisyys on hengelle samaa kuin paasto ruumiille: kuolemaksi jos jatkuu liian pitkään, kuitenkin tarpeellinen (Luc de Clapiers). On päiviä, jolloin yksinäisyys on juovuttavaa viiniä, joka huumaa sinut vapaudella, päiviä, jolloin se on karvasta lääkettä, ja on myös päiviä, jolloin se on myrkkyä, joka saa sinut takomaan päätäsi seinään (Colette).

Viisautta ei voi periä eikä testamentata. Kaipuu kuitenkin kantaa ihmistä puoleen matkaan. Ja jokaisen on soudettava omilla airoillaan. Elämä muistuttaa useammin romaania kuin romaani elämää.

Elä siis kuin voit, ellet voi elää niin kuin tahdot. Kaikki tapaukset ovat erilaisia ja muistuttavat kovasti toisiaan. Varmasti tulevat sanomaan, että ole väärällä tiellä, jos kuljet omaasi.

Tämän ymmärtäminen on jo hyväksymisen alku. On vain yksi menestymien tie: pystyä elämään omilla ehdoillaan. Toisin toimien elämä on koko ajan jossain muualla ja kateissa.

Hyveelle ei yksikään tie ole suljettu – Invia virtuti nulla est viva (Ovidus). Voitetuista vaikeuksista jää mieluisa muisto – Iucunda est memoria praeteritorum malorum. Oikeuden tehtävä ei ole tehdä vääryyttä ihmisille – Justitiae partes sunt non violare homines (Cicero).

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts