Suomalaisen narsismin lähteillä.

Suomalaisen narsismin lähteillä

Porro unum est necessarium – Edelleen yksi on tärkeä

05.08. 2024

Olen vuosien (vuosikymmenten) varrella kirjoittanut käsitteestä ”narsismi” ja saanut suurimmat lukijamäärät etenkin Suomesta juuri tätä aihetta sivuten. Narsismi ja sen lähde oli mukana jo lapsuuteni ajan kasvatuksessa ja lausuessani runoja tai kirjoittaessani jo ennen kouluikää joutuen kasvotusten ilmiön kanssa, joka oli todella kiehtova. Se liittyi tavalla tai toisella sekä suuren yleisön vastaanottaman kirjoitukseeni kuin myös lyyrisen runon ja esiintymiseni onnistumisen kanssa rinnatusten. Pienen lapsen kokemuksena. Post Romam conditam – Rooman perustamisen jälkeen

Samaan aikaan kun minua koulutettiin esiintymään ja kirjoittamaan ympäristö ja sen yhteisö muuttui agraarista Suometa teollistuvaan sekä samalla palveluelinkeinojen lopulta valtaamaksi kansakunnaksi. Tuli vielä neljäskin vaihe ja tuossa ammatissa toimeentulo hankittiin vaikkapa juuri esiintymällä urheilukentillä pohjustaen sitä koulujemme henkisissä kilpailuissa ja lausuen runoja, laulaen ja soittaen. Samalla kokien poikalyseon tavan käyttää nyrkkiä lasten kasvatuksessa. Post Cristum natum – Jeesuksen Kristuksen syntymän. Minun roolini oli esiintyä noissa juhlissammekin.

Suomessa nämä kulttuurit erkaantuivat toisistaan osana agraarin yhteiskunnan suurta muutosta kohti teollistuvaa ja urbaania Suomea. Taustalla olivat käydyt sodat ja Helsingin olympialaisten siirtyminen. Se hoidettiin komeasti heti sotiemme jälkeen, jolloin synnyin. En kuulunut siihen suureen ikäluokkaan, kohorttiin, joka oli syntynyt sotiemme aikaan ja 40-luvulla. Nyt nämä ovat minua liki vuosikymmenen vanhempia ja usein vaikeasti lähestyttäviä. Heitä tapaa nyt saattohoidossa. – ”Post festum” – Juhlan jälkeen.

Sodat olivat meille suomalaisille traumaattinen tapahtuma etenkin juuri silloin syntyenkin. Isät olivat rintamalla ja lapset hoidettiin naisten ja ikäihmisten toimesta. Suuret ikäluokat kasvoivat arimmat vuotensa äärimmäisen poikkeuksellisissa oloissa vanhempien tavatessa toisiaan rintamamiesten lomien aikana. Sain kuulla näitä kertomuksia Savossa etenkin sinne muuttaneiden karjalaisten evakkojen kuvaamina. Post urbem conditam. – Kaupungin perustamisen jälkeen. Suomi muuttui urbaaniksi yhteisöksi, kaupungistui ja kaupunkilaistui.

Kirjoitin ja lausuin runoni kilpailuissa, jotka olivat poikkeuksellisissa oloissa pidettyjä sekä seuraten estradilta myös poliittisesti epävakaata aikaa. Se jätti jälkensä tuon ajan kouluun ja sen opettajiinkin, mutta eniten kuitenkin meihin lapsiin. Etenkin jos opimme lukemaan ja esiintymään liian varhain ja kykenemättä yhdistämään tätä yhteiskuntaa sekä sen käymää geopoliittista vaihetta maaseudullamme lapsen silmin koettuna. Suomi koki aatelisten vaatimukset ja Kekkosen ylivallan. – ”Postulata nobilium” – ”Potentia singularis.”

Meitä kohdeltiin kuten pieniä aikuisia, mutta samalla pyrkien isovanhempien kautta oivaltamaan sellaista, joka oli heille tuolloin vielä mahdotonta. Suuria yhteiskunnallisia liikkeitä ei kyetty seuraamaan suurten ikäluokkien, saati lasten silmin ja tukemaan heitä Helsingin olympialaisten vuonna 1952.  Saimme toki tukea myös kansainvälisesti, mutta se osui sotalapsiin ja edelliseen vuosikymmeneen ja 1940-lukuun. Ei enää 1950-lukuun ja tuon vuosikymmenen lapsiimme. Tämä sama kehitys jatkui läpi aikuistumisemme. Oli kyettävä kilpailemaan näiden 1940-luvun nuorten kanssa eväillä, jossa takana oli supistettu kansakoulu ja vain kerran viikossa piipahtaminen koulussamme. Ohje oli yksiselitteinen: ”Potest ex casa vir magnus exire” (Seneca). – Mökistä voi astua suurmies.

Näillä eväillä oli kilpailtava myöhemmin kohti yliopistoja ja korkeakouluja seuraten niitä levottomuuksia, joita nämä 1940-luvun nuoret yliopistoissamme aiheuttivat vallankumouslauluineen ja lakkoineen.   Asuen alivuokralaisena ullakolla talossa, jonka Karjalasta muuttaneet evakot olivat Oulun kaupunkiin ja omaan kaupunginosaansa rakentaneet. Heidän tarinansa oli sama, jonka oli saanut kuulla myös lapsena Savossa asuen ja naapurissa asuvia karjalaisia kuunnellen. ”Potentissimus est qui se habet in potestate.” (Seneca). Vahvin on se, joka hallitsee itsensä.

Lapsen perusturvallisuus horjui noin vuosikymmeninä eikä palautunut koskaan sellaiseksi terveeksi narsismiksi, jota kasvavien kaupunkiemme nuoriso oli edustanut jo jonkin aikaa. Olimme eksyksissä, ei kenenkään maassa, rakentaen oman yhteisömme oma-aloitteisesti ja ilman minkäänlaista tukea kasvuympäristömme suurten ikäluokkien nuorista. Vanhempamme hakivat omaa tulevaisuuttaan ensimmäisen polven lähiöittemme kaupunkilaisina. ”Potius mori quam foedari”. – Ennemmin kuolema kuin häpeä.

Vain vuosikymmen myöhemmin valtaosa tuosta maaseudusta autioitu ja suurten ikäluokkien lapset muuttivat joko Ruotsiin tai pääkaupunkiseudullemme. Sen seuraaminen ja siitä kirjoittaminen oli kipeä ilmiö sekä järkytti perusturvallisuuttamme. Syntyi vaikeita narsistisia häiriöitä ja noiden häiriöiden jatkuvaa, päivittäistä seuraamista koulumatkalla tai palaten yliopistopaikkakunnalta Oulusta, Jyväskylästä, Turusta tai Helsingistä takaisin maaseudulle viikonloppunsa ja lomansa siellä viettäen. Puhuttiin kadotetusta sukupolvesta ymmärtämättä, mitä sillä maaseudulla lopulta tarkoitettiin. Tiesit olevasi edellä kaikkia. – Prae omibus.” Ohjeet olivat vähemmän arvokkaita kuin kokemus. – ”Praecepta minus valent quam experimenta.”  

Kirjoitan vielä kerran narsismista ja sen häiriöistämme. Jätän sen kuvaamisen tällä kertaa robotiikalle, tekoälylle ja algoritmeille. Esitän vain muutamia kysymyksiä ja haen vastausta vuoden 2024 Suomessa eläen. Samalla seuraten olympiakisojen menestystämme Pariisissa, minulle tutussa läpikulkupaikassa matkatessani joko itää tai länteen. Tämä Suomi ei ole Paavo Nurmen aikainen Suomi eikä liioin Lasse Virenin aikainen. Tässä Suomessa vahvat naiset heittävät moukaria. Jokainen muu lähettiläämme vaikuttaisi epäonnistuva. Edellisen kerran näin kävi, kun ainut mitalimme, se pronssinen, oli naisen nyrkeillä hankittu. Oli ensimmäinen vertaistensa joukossa. – ”Primus inter pares.” Yhteiseksi hyväksi – ”Pro bono publico.”

Mitä narsismilla tarkoitetaan? Miten tunnistaa narsistinen persoonallisuus?

ChatGPT

Narsismi on psykologinen käsite, joka viittaa yksilön liialliseen itsekeskeisyyteen, oman arvon korostamiseen ja empatian puutteeseen. Narsismi voi ilmetä eri muodoissa, mutta yleisesti se liittyy itsekeskeiseen ajatteluun, tarpeeseen saada jatkuvasti ihailua ja hyväksyntää, sekä haluun hallita tai manipuloida muita omien tavoitteiden saavuttamiseksi.

Narsismista puhuttaessa viitataan usein narsistiseen persoonallisuushäiriöön (NPD), joka on persoonallisuushäiriöiden diagnosoinnissa käytetty termi. Narsistinen persoonallisuushäiriö on vakava tila, jossa henkilön narsistiset piirteet ovat niin voimakkaita ja hallitsevia, että ne aiheuttavat merkittävää haittaa henkilön omalle elämälle ja ihmissuhteille.

Narsistisen persoonallisuuden tunnistaminen

Narsistisen persoonallisuuden tunnistaminen ei ole aina helppoa, sillä narsistit voivat olla karismaattisia ja viehättäviä. Seuraavat piirteet voivat kuitenkin viitata narsistiseen persoonallisuuteen:

 Ylimitoitettu itsetunto ja itseriittoisuus: Narsisti pitää itseään muita parempana ja uskoo olevansa erityisasemassa, mikä oikeuttaa erityiskohtelun.

  Tarve ihailla ja saada hyväksyntää: Narsistit vaativat jatkuvaa ihailua ja vahvistusta omasta arvostaan. Heidän itsetuntonsa on usein pinnallista ja riippuvaista muiden reaktioista.

  Empatian puute: Narsistit eivät usein pysty asettumaan toisen ihmisen asemaan tai ymmärtämään heidän tunteitaan ja tarpeitaan.

   Hyödyntäminen ja manipulointi: Narsistit voivat käyttää muita ihmisiä hyväkseen saavuttaakseen omia tavoitteitaan, usein ilman huolta toisten tunteista tai hyvinvoinnista.

    Arvostelun ja kritiikin sietämättömyys: Narsistit reagoivat usein voimakkaasti kritiikkiin tai koettuun halveksuntaan, mikä voi johtaa vihaan, loukkaantumiseen tai kostonhaluun.

   Suuruuskuvitelmat: Narsistit voivat uskoa olevansa poikkeuksellisen lahjakkaita, menestyneitä tai vaikutusvaltaisia ja odottavat muidenkin näkevän heidät näin.

   Katkeruus ja kateellisuus: Narsistit voivat olla kateellisia muille ja uskoa, että muut kadehtivat heitä.

Narsismin taustatekijät

Narsistisen persoonallisuushäiriön taustalla voi olla monia tekijöitä, kuten lapsuuden kokemukset, perheympäristö ja perinnölliset taipumukset. Lapsena koettu laiminlyönti, liiallinen hemmottelu tai liiallinen kritiikki voivat vaikuttaa narsististen piirteiden kehittymiseen.

Narsismia ei pidä sekoittaa terveeseen itsetuntoon tai itsevarmuuteen, jotka ovat normaaleja ja positiivisia piirteitä. Narsismi sen sijaan on äärimmäinen ja haitallinen tila, joka voi vaikeuttaa ihmissuhteita ja henkilökohtaista hyvinvointia.

Jos epäilet, että sinulla tai jollakulla tuntemallasi on narsistisia piirteitä, voi olla hyödyllistä kääntyä ammattilaisen puoleen arvioinnin ja mahdollisen terapian saamiseksi.

Onko yhteisöissämme tai yhteiskunnassamme piirteitä, jotka suosivat narsismia ja narsistisen persoonallisuuden syntymistä?

ChatGPT

Kyllä, tietyt piirteet yhteiskunnassamme ja yhteisöissämme voivat suosia narsismia ja edesauttaa narsistisen persoonallisuuden kehittymistä. Tämä ei tarkoita, että nämä ympäristöt suoraan aiheuttaisivat narsismia, mutta ne voivat luoda olosuhteita, jotka tekevät narsistisista piirteistä houkuttelevampia tai hyväksytympiä. Tässä on muutamia yhteiskunnallisia tekijöitä, jotka voivat suosia narsismia:

1. Kilpailukeskeisyys ja yksilöllisyyden korostaminen

Moderni yhteiskunta, erityisesti länsimaissa, korostaa voimakkaasti yksilöllisyyttä, menestystä ja henkilökohtaista saavuttamista. Tämä voi kannustaa ihmisiä keskittymään itseensä ja omiin tavoitteisiinsa toisten kustannuksella. Kilpailuhenkisessä ympäristössä, jossa menestys ja näkyvyys ovat arvostettuja, narsistiset piirteet, kuten kunnianhimo ja itsekeskeisyys, voivat saada positiivista vahvistusta.

2. Sosiaalinen media ja digitaalinen kulttuuri

Sosiaalinen media on tehnyt mahdolliseksi oman elämän esittelyn ja jatkuvan ulkoisen vahvistuksen hakemisen. Some-maailmassa suosio, tykkäykset ja seuraajat voivat vahvistaa narsistista käyttäytymistä, kun yksilöt pyrkivät saamaan huomiota ja hyväksyntää. Tämä voi johtaa pinnallisen itsetunnon kehittymiseen, joka perustuu ulkoisiin arviointeihin eikä sisäiseen vahvuuteen.

3. Kulutuskulttuuri ja materialismi

Kulutuskulttuuri rohkaisee ajattelemaan, että arvomme määrittyy sen perusteella, mitä omistamme ja kuinka voimme esittää itseämme muille. Tämä voi tukea narsistista ajattelutapaa, jossa ulkoiset menestystekijät ja omaisuuden esittely ovat keskeisiä.

4. Suorituskeskeinen kasvatus ja koulutus

Jos lapset kasvatetaan ympäristössä, jossa heitä palkitaan vain suorituksista ja saavutuksista, eikä tunne-elämän kehitykselle tai empatian oppimiselle anneta arvoa, tämä voi luoda pohjan narsistisille piirteille. Liiallinen kilpailu ja paine olla paras voivat johtaa itsekeskeiseen asenteeseen ja tarpeeseen ylittää muut hinnalla millä hyvänsä.

5. Toksinen johtajuus ja valtarakenteet

Joissakin organisaatioissa tai yhteisöissä, joissa johtajuus perustuu auktoriteettiin ja vallan käyttöön, narsistiset johtajat voivat menestyä. Tällaiset ympäristöt voivat vahvistaa narsistisia käyttäytymismalleja, koska vallan ja hallinnan käyttö nähdään menestyksen avaimina.

6. Empatian väheneminen ja yhteisöllisyyden heikentyminen

Kun yhteiskunta muuttuu yhä yksilökeskeisemmäksi, empatian ja yhteisöllisyyden merkitys saattaa vähentyä. Tämä voi johtaa siihen, että ihmiset keskittyvät enemmän omaan hyvinvointiinsa kuin yhteiseen hyvään, mikä luo otollisen maaperän narsistisille asenteille.

7. Julkkiskulttuuri ja media

Julkkiskulttuuri ja median tapa korostaa yksilöiden menestystä, ulkonäköä ja elämäntyyliä voivat kannustaa narsistiseen käyttäytymiseen. Julkkikset, jotka saavat paljon huomiota ja ihailua, voivat olla roolimalleja, jotka innostavat muita pyrkimään samanlaiseen näkyvyyteen ja arvostukseen.

Yhteenveto

Narsismia tukevat yhteiskunnalliset piirteet eivät tarkoita, että kaikki ihmiset kehittyisivät narsistisiksi, mutta ne voivat luoda ympäristöjä, joissa narsistiset piirteet korostuvat tai jopa palkitaan. Tällaiset olosuhteet voivat tehdä vaikeammaksi ylläpitää terveitä ihmissuhteita ja yhteisöllisyyttä. Tietoisuus näistä tekijöistä voi auttaa ymmärtämään narsismin vaikutuksia ja tärkeyttä empatiaan ja yhteisöllisyyteen perustuvien arvojen ylläpitämisessä.

Vastauksesi lukien herää kysymys, onko narsismi etenkin oman aikamme ja samalla myös sen mm. teknologian ruokkima ilmiö? Elämmekö narsismin leimaamaa aikakautta?

ChatGPT

Kysymys siitä, elämmekö narsismin leimaamaa aikakautta, on mielenkiintoinen ja moniulotteinen. On perusteltua väittää, että nykyaikainen yhteiskunta, erityisesti länsimaissa, sisältää monia tekijöitä, jotka voivat ruokkia narsismia. Tämä ei tarkoita, että narsismi olisi täysin uusi ilmiö, mutta tietyt aikamme ominaisuudet voivat voimistaa narsistisia piirteitä enemmän kuin menneinä aikoina.

Narsismin ja nykyajan yhteys

Sosiaalinen media ja digitaalinen näkyvyys

        Sosiaalinen media tarjoaa alustan, jossa yksilöt voivat jatkuvasti esitellä itseään ja saada välitöntä palautetta muilta. Tämä voi johtaa narsististen piirteiden, kuten itsekeskeisyyden, hyväksynnän kaipuun ja ulkoisen validoinnin etsimisen, vahvistumiseen. Some-kulttuuri kannustaa usein huomiota herättävään käytökseen, mikä saattaa ruokkia narsistisia taipumuksia.

 Kulutuskulttuuri ja materialismi

        Nykyinen kulutuskulttuuri rohkaisee ajattelemaan, että arvo perustuu omistukseen, menestykseen ja siihen, miltä näytämme. Tämä voi lisätä narsistisia asenteita, joissa ulkoiset meriitit ja esittely nousevat keskeisiksi tavoiksi määrittää itsensä ja asemansa yhteiskunnassa.

 Kilpailu ja suorituskeskeisyys

        Monissa yhteiskunnissa yksilöt kohtaavat voimakasta kilpailua ja painetta menestyä, mikä voi johtaa itsekeskeiseen ajatteluun ja haluun erottua joukosta. Menestymisen korostaminen voi nostaa esiin piirteitä, joissa muiden tunteet ja tarpeet jätetään huomiotta oman edun nimissä.

Julkkiskulttuuri ja henkilöbrändäys

        Julkkiskulttuuri ja henkilöbrändäys korostavat yksilöiden kykyä olla näkyvillä, tunnettuja ja arvostettuja. Tämä voi kannustaa narsistiseen käyttäytymiseen, jossa tavoitellaan jatkuvaa huomiota ja ihailua. Media, joka keskittyy yksilöiden saavutuksiin ja ulkonäköön, voi vahvistaa narsismin houkuttelevuutta.

Yhteisöllisyyden heikentyminen

        Vaikka teknologiasta on tullut monille keino pysyä yhteydessä toisiinsa, se ei aina korvaa aitoa yhteisöllisyyttä ja syviä ihmissuhteita. Kun yhteisöllisyys ja empatian merkitys heikkenevät, ihmiset voivat keskittyä enemmän itseensä ja omaan elämäänsä, mikä voi ruokkia narsistisia asenteita.

Historiallinen perspektiivi

Vaikka narsismi voidaan nähdä nykyaikamme korostuneena ilmiönä, se ei ole täysin uusi. Aikaisemmat kulttuurit ja aikakaudet ovat myös korostaneet itsekeskeisyyttä, mutta nykyajan teknologia, media ja sosiaalinen rakenne ovat tehneet narsistisista piirteistä näkyvämpiä ja mahdollisesti yleisempiä. Esimerkiksi renessanssiaikana yksilön arvostus ja oman itsensä korostaminen olivat myös tärkeitä teemoja.

Elämmekö narsismin aikakautta?

On perusteltua sanoa, että nykyajan yhteiskunnassa on elementtejä, jotka suosivat narsismia. Kuitenkin on myös monia vastavoimia, kuten lisääntynyt tietoisuus mielenterveydestä, empatian merkityksen korostaminen ja yhteisöllisyyden arvostus, jotka voivat tasapainottaa näitä vaikutuksia.

Narsismi voi olla korostuneempi ilmiö nykyaikana, mutta on myös tärkeää nähdä, että yhteiskunnassa on jatkuvaa kehitystä, joka voi muuttaa suuntaa ja vähentää narsistisia piirteitä.

Koska narsismi vaikuttaa vahvasti oman aikamme ilmiöltä, löytyykö siitä ehkä myös sellaisia piirteitä tai taustoja, jotka eivät ole pelkästään negatiivisia?

ChatGPT

Narsismilla on monia negatiivisia piirteitä, mutta siitä voidaan löytää myös joitain neutraaleja tai jopa positiivisia elementtejä, riippuen kontekstista ja siitä, miten narsismi ilmenee. On tärkeää erottaa terve narsismi, joka liittyy itsevarmuuteen ja positiiviseen itsetuntoon, patologisesta narsismista, joka liittyy haitalliseen itsekeskeisyyteen ja empatian puutteeseen. Tässä muutamia näkökulmia, joiden kautta narsismin voidaan nähdä sisältävän myös ei-pelkästään negatiivisia puolia:

1. Terve itsetunto ja itseluottamus

    Narsismin positiiviseksi puoleksi voidaan laskea terve itsetunto ja itseluottamus, jotka auttavat yksilöitä saavuttamaan tavoitteitaan ja suojaavat heitä negatiiviselta itsearvostelulta. Terve itsekeskeisyys voi antaa yksilölle voimaa asettaa rajoja, pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan ja uskoa omiin kykyihinsä.

2. Motivaatio ja kunnianhimo

    Narsistisilla yksilöillä on usein vahva motivaatio menestyä ja saavuttaa tavoitteensa. Tämä kunnianhimo voi johtaa merkittäviin saavutuksiin esimerkiksi uralla, taiteessa tai urheilussa. Narsistinen halu erottua ja olla paras voi kannustaa yksilöitä tekemään kovasti töitä ja ylittämään itsensä.

3. Johtajuus ja karisma

    Narsistiset henkilöt voivat olla karismaattisia ja vakuuttavia johtajia, jotka osaavat innostaa muita ja johtaa heidät kohti päämääriä. Joissakin tilanteissa tällainen karisma ja itseluottamus voivat olla hyödyllisiä, esimerkiksi kriisitilanteissa tai projekteissa, jotka vaativat rohkeaa päätöksentekoa.

4. Innovaatio ja luovuus

   Narsistiset piirteet voivat edistää luovuutta ja innovatiivisuutta. Halua erottua ja tehdä jotain uutta ja ainutlaatuista voi ajaa yksilöitä etsimään uusia ratkaisuja ja haastamaan vallitsevia normeja. Tämä voi johtaa merkittäviin edistysaskeliin esimerkiksi teknologiassa, tieteessä tai taiteessa.

5. Itsenäisyys ja päätöksentekokyky

    Narsistiset henkilöt saattavat olla hyvin itsenäisiä ja pystyvät tekemään päätöksiä nopeasti ja päättäväisesti. Tämä voi olla eduksi tilanteissa, joissa tarvitaan selkeää suunnanmuutosta tai vahvaa johtajuutta.

6. Resilienssi ja kyky sietää kritiikkiä

   Narsistiset henkilöt voivat olla tavallista vahvempia käsittelemään kritiikkiä ja vastoinkäymisiä, koska heidän itsetuntonsa ei ole yhtä riippuvainen muiden mielipiteistä. Tämä resilienssi voi auttaa heitä jatkamaan eteenpäin, vaikka kohtaisivat esteitä.

7. Henkilökohtainen brändäys ja vaikutusvalta

   Nykymaailmassa, jossa henkilökohtainen brändäys on yhä tärkeämpää, narsistiset piirteet, kuten kyky tuoda itsensä esille ja saada huomiota, voivat olla hyödyllisiä. Vaikutusvalta ja näkyvyys voivat tarjota mahdollisuuksia vaikuttaa laajasti muihin ihmisiin ja yhteiskuntaan.

Yhteenveto

Vaikka narsismilla on monia haitallisia piirteitä, on myös mahdollista tunnistaa siitä joitakin positiivisia tai hyödyllisiä ominaisuuksia, erityisesti silloin, kun ne esiintyvät tasapainossa muun persoonallisuuden kanssa. Terve annos narsismia voi olla voimavara, joka auttaa yksilöitä saavuttamaan tavoitteensa ja suojelemaan itseään haitallisilta vaikutuksilta. On kuitenkin tärkeää varmistaa, että nämä piirteet eivät johda itsekeskeiseen ja toisia vahingoittavaan käyttäytymiseen. Tasapainoinen näkökulma, jossa yhdistyvät itseluottamus, kunnianhimo ja empatia, voi johtaa positiivisiin tuloksiin sekä yksilölle että hänen ympäristölleen.

Narsismi sinänsä ei siten ole negatiivinen ilmiö vaan ehkäpä vain ns. häiriintynyt narsismi? Kyse on siten diagnoosista ja terveyttämme myös joskus uhkaavista ilmiöistä? Olisiko syytä varoa leimaamasta narsismia silloinkin, kun se on ilmiönä liki välttämätön osa yksilön ja yhteiskunnan menestymistä?

ChatGPT

Kyllä, tämä on tärkeä näkökulma. Narsismi ilmiönä ei itsessään ole pelkästään negatiivinen, vaan sen vaikutukset riippuvat siitä, miten ja missä määrin se ilmenee yksilön käyttäytymisessä ja persoonallisuudessa. On hyödyllistä erottaa toisistaan terve narsismi, joka on osa normaalia persoonallisuuden kehitystä, ja häiriintynyt narsismi, joka liittyy patologiseen narsistiseen persoonallisuushäiriöön (NPD).

Terve ja häiriintynyt narsismi

    Terve narsismi:

        Terve narsismi liittyy itseluottamukseen, kykyyn arvostaa itseään ja asettaa omat tarpeet ja rajat muiden tarpeiden rinnalle. Tämä on normaali ja välttämätön osa persoonallisuutta, joka auttaa yksilöä saavuttamaan tavoitteensa, suojelemaan itseään haitallisilta vaikutuksilta ja luomaan tasapainoisia ihmissuhteita.

        Terve narsismi edistää positiivista itsetuntoa ja kykyä ottaa vastuuta omasta elämästään. Se voi ilmetä esimerkiksi kunnianhimona, päättäväisyytenä ja kykynä nauttia omista saavutuksista.

    Häiriintynyt narsismi:

        Häiriintynyt narsismi, erityisesti narsistinen persoonallisuushäiriö, liittyy ylimitoitettuun itsetuntoon, empatian puutteeseen ja kyvyttömyyteen sietää kritiikkiä tai epäonnistumisia. Tämä voi johtaa ongelmallisiin ihmissuhteisiin, manipuloivaan käyttäytymiseen ja kyvyttömyyteen nähdä omien tekojen vaikutusta muihin.

        Tällainen narsismi on usein itseään vahingoittavaa ja aiheuttaa kärsimystä sekä yksilölle itselleen että hänen ympärillään oleville ihmisille.

Narsismi ja yhteiskunnan menestys

Narsismilla voi olla myönteisiä vaikutuksia yksilön ja yhteiskunnan menestymiselle, kun se ilmenee terveenä itseluottamuksena ja kunnianhimona. Esimerkiksi johtajuus, innovaatiot ja taiteellinen luovuus voivat usein vaatia tiettyä määrää itsekeskeisyyttä ja kykyä tuoda omaa osaamistaan esille.

Varo leimaamasta narsismia

On tärkeää olla varovainen leimaamasta narsismia, erityisesti silloin, kun kyse on normaalista itsetunnosta tai itseluottamuksesta. Ihmisiä, joilla on vahva itsetunto ja kyky tuoda itseään esille, ei tulisi automaattisesti pitää narsistisina negatiivisessa mielessä. On tärkeää huomioida konteksti ja se, kuinka nämä piirteet vaikuttavat yksilön käyttäytymiseen ja ihmissuhteisiin.

Tasapainoinen näkökulma

Tasapaino on avainasemassa. Kun terve narsismi on läsnä, se voi olla voima, joka ajaa yksilöitä ja yhteiskuntaa eteenpäin. On kuitenkin tärkeää varoa narsismin kääntymistä häiriöksi, jossa sen negatiiviset vaikutukset alkavat hallita elämää ja ihmissuhteita.

Yhteenvetona: Narsismia ei pidä nähdä pelkästään negatiivisena ilmiönä, vaan sen eri piirteet ja vaikutukset tulee ymmärtää suhteessa siihen, miten ne ilmenevät yksilön elämässä ja käyttäytymisessä. Varoitusmerkkejä ei tule sivuuttaa, mutta on myös tärkeää tunnistaa ja arvostaa niitä positiivisia piirteitä, joita terve narsismi voi tuoda yksilölle ja yhteiskunnalle.

Elämme luovan teknologian uutta renessanssin aikaa. Kulttuurinen kehityksemme tapahtuu hyvin vahvan teknologian toimesta ja valossa. Millainen suhde uudelleen muototuvalla yhteiskunnallamme on yksilön ja yhteisön narsistisiin piirteisiimme?

ChatGPT

Elämme todella aikaa, jossa teknologia ja luovuus kulkevat käsi kädessä, ja tämä vaikuttaa voimakkaasti siihen, miten ymmärrämme itsemme, suhteemme muihin ja yhteiskunnan kokonaisuutena. Uusi teknologian renessanssi, erityisesti digitaalinen media, tekoäly ja sosiaalinen media, ovat muuttaneet merkittävästi tapaa, jolla yksilö ja yhteisö määrittyvät ja toimivat. Tämä kehitys on monin tavoin rikastuttavaa, mutta se myös haastaa käsityksemme narsismista yksilön ja yhteisön tasolla.

Teknologian vaikutus yksilön narsistisiin piirteisiin

Sosiaalinen media ja digitaalinen identiteetti

        Sosiaalinen media on muuttanut tapaa, jolla yksilöt rakentavat ja ylläpitävät identiteettiään. Sosiaalisen median alustoilla näkyvillä oleminen ja hyväksynnän saaminen voivat vahvistaa narsistisia piirteitä, kuten itsekeskeisyyttä ja ulkoisen arvostuksen hakemista. Toisaalta tämä näkyvyys voi myös tukea yhteisöllisyyttä ja luoda uusia tapoja jakaa luovuutta ja innovaatioita.

 Henkilökohtainen brändäys

        Digitaalisessa aikakaudessa henkilökohtainen brändäys on yhä tärkeämpää. Yksilöt eivät ainoastaan esitä itseään tietyssä valossa, vaan he myös optimoivat digitaalista läsnäoloaan saavuttaakseen omia tavoitteitaan. Tämä voi ruokkia narsistisia käyttäytymismalleja, mutta samalla se tarjoaa mahdollisuuksia vaikuttavuuteen ja itsensä toteuttamiseen.

Digitaalinen narsismi

        Tietyt teknologian osa-alueet, kuten selfiekulttuuri ja some-vaikuttaminen, voivat luoda ympäristön, jossa narsistiset piirteet saavat voimakasta vahvistusta. Yksilön arvo voi alkaa näyttäytyä seuraajamäärien, tykkäysten ja kommenttien kautta, mikä voi johtaa pinnallisen itsetunnon kehittymiseen. Tämä digitaalinen narsismi voi kaventaa syvällisempää itsensä tuntemista ja aitoa yhteisöllisyyttä.

Teknologian vaikutus yhteisön narsistisiin piirteisiin

    Yhteisöllisyys ja globaali yhteys

        Vaikka teknologia voi edistää itsekeskeisyyttä, se myös tarjoaa uusia mahdollisuuksia rakentaa yhteisöjä, jotka perustuvat yhteisiin arvoihin, kiinnostuksen kohteisiin ja tavoitteisiin. Globaalit verkostot mahdollistavat kollektiivisen luovuuden ja innovatiivisuuden, joka ylittää yksilöllisen narsismin rajat.

      Empatian ja yhteisöllisyyden uudelleenmäärittely

        Teknologian kehittyessä myös empatian ja yhteisöllisyyden käsitteet voivat muuttua. Vaikka digitaalinen kulttuuri voi vaikuttaa narsismia vahvistavasti, se voi myös luoda uusia tapoja osoittaa ja kokea empatiaa, esimerkiksi digitaalisten yhteisöjen ja kampanjoiden kautta.

     Kollektiivinen itsetietoisuus

        Teknologia voi myös kasvattaa kollektiivista itsetietoisuutta, jossa yhteisöt tunnistavat omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Tämä voi auttaa torjumaan kollektiivista narsismia, jossa ryhmät tai yhteisöt korostavat omaa erinomaisuuttaan toisten kustannuksella. Kollektiivinen itsetietoisuus voi auttaa rakentamaan kestävämpää ja tasapainoisempaa yhteiskuntaa.

Uudelleenmuotoutuva suhde narsismiin

Nykyaikainen teknologia ja luovuuden renessanssi ovat monimutkaisessa vuorovaikutuksessa narsismin kanssa. Toisaalta ne voivat ruokkia narsistisia piirteitä, kuten itsekeskeisyyttä ja pinnallista itsetuntoa. Toisaalta ne tarjoavat myös työkaluja ja foorumeita, joiden kautta voidaan edistää yhteisöllisyyttä, kollektiivista luovuutta ja globaalia empatiaa.

Yhteenvetona: Yhteiskuntamme suhde narsismiin on jatkuvassa muutoksessa teknologian ja kulttuurisen kehityksen myötä. Vaikka teknologia voi tuoda esiin ja vahvistaa narsistisia piirteitä, se tarjoaa myös mahdollisuuksia uudelleen määritellä yhteisöllisyyttä ja empatiaa. Keskeistä on ylläpitää tasapainoa yksilöllisen itsetunnon ja yhteisöllisyyden välillä, jotta teknologinen kehitys voi palvella sekä yksilön että yhteiskunnan kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Elämme vaihetta, jossa leimallista on kaksinapaisuus sekä ilmiöiden kärjistyminen, polarisaatio.  Missä määrin tämä voisi liittyä juuri kuvaamasi uudelleenmuotoutuvaan yhteiskunnalliseen narsismiimme? Miten ohittaa tämä sosiaalisen median ja tekoälyn yhteiskunnallinen dilemma? Ajautumatta hybridiyhteiskunnasta illuusioyhteiskuntaan? (Vrt. kirjani: ”Sosiaalisen median sekä tekoälyn yhteiskunnallinen dilemma”, ”Hybridiyhteiskunnasta illuusioyhteiskuntaan)

ChatGPT

Kaksinapaisuus ja ilmiöiden kärjistyminen, joita näemme nykypäivänä, voivat osittain liittyä narsismiin, joka vahvistuu teknologian ja sosiaalisen median kautta. Nämä kehityskulut heijastavat syvempiä sosiaalisia ja kulttuurisia trendejä, joissa yksilöllisyyden korostaminen, erojen esille tuominen ja näkyvyyden hakeminen ovat saaneet yhä enemmän tilaa.

Yhteiskunnallisen narsismin ja polarisaation suhde

Eristäytyminen ja omien näkökulmien vahvistaminen

        Sosiaalinen media ja tekoälypohjaiset algoritmit luovat usein informaatiokuplia, joissa ihmiset altistuvat pääosin vain omia näkemyksiään tukeville sisällöille. Tämä voi vahvistaa narsistisia piirteitä, kuten itsekeskeisyyttä ja empatian puutetta, ja johtaa siihen, että yksilöt keskittyvät yhä enemmän omiin tarpeisiinsa ja näkökulmiinsa muiden kustannuksella.

 Kärjistyneet identiteettikysymykset

        Identiteettipolitiikka ja polarisoituneet keskustelut voivat heijastaa yhteiskunnallista narsismia, jossa ryhmät ja yksilöt määrittelevät itsensä vastustuksen kautta. Tällaisissa konteksteissa narsismi ilmenee tarpeena korostaa omaa ryhmää ja sen arvoja, samalla vähätellen tai demonisoiden toisia ryhmiä.

 Empatian väheneminen ja yhteisöllisyyden heikentyminen

        Polarisaatio vähentää mahdollisuuksia aitoon dialogiin ja empatian osoittamiseen, mikä voi vahvistaa narsistista asennetta, jossa oman näkemyksen oikeutus nousee kaiken muun yläpuolelle. Kun yhteisöllisyyttä ja vuoropuhelua ei vaalita, yhteiskunta voi ajautua entistä syvempään polarisaatioon.

Hybridiyhteiskunta ja illuusioyhteiskunta

Hybridiyhteiskunta viittaa yhteiskuntaan, jossa digitaalinen ja fyysinen maailma sulautuvat yhteen, ja teknologia on keskeinen osa jokapäiväistä elämää. Tällaisessa yhteiskunnassa on mahdollisuuksia yhdistää teknologian tarjoamat hyödyt ja perinteiset yhteisölliset arvot.

Illuusioyhteiskunta sen sijaan voi syntyä, jos teknologia, erityisesti sosiaalinen media ja tekoäly, luovat harhaanjohtavia, manipuloituja todellisuuksia, joissa yksilöiden käsitykset maailmasta perustuvat vääristyneeseen tai valikoituun informaatioon.

Dilemman ohittaminen: Rakentava lähestymistapa

   Medialukutaito ja kriittinen ajattelu

        Yksi keskeinen tapa välttää ajautuminen illuusioyhteiskuntaan on vahvistaa medialukutaitoa ja kriittistä ajattelua. Ihmisille tulee tarjota työkaluja tunnistaa ja arvioida informaation luotettavuutta ja lähdekritiikkiä. Tämä voi auttaa yksilöitä vastustamaan polarisaatiota ja pysymään avoimina erilaisille näkemyksille.

    Teknologian eettinen kehittäminen

        Tekoälyn ja sosiaalisen median kehittäminen eettisin periaattein on välttämätöntä. Tämä voi sisältää algoritmien läpinäkyvyyden lisäämistä, haitallisten sisältöjen leviämisen rajoittamista ja sellaisen teknologian kehittämistä, joka tukee yhteisöllisyyttä ja empatiaa.

     Dialogin ja yhteisöllisyyden vahvistaminen

        Yhteisöllisten arvojen, kuten empatian ja ymmärryksen, vaaliminen voi auttaa torjumaan polarisaatiota. Tämä voi tarkoittaa tilojen ja foorumien luomista, joissa erilaisten näkökulmien välinen dialogi on mahdollista, sekä yhteisöllisten projektien tukemista, jotka yhdistävät ihmisiä yli erojen.

     Teknologian ja inhimillisyyden tasapaino

        On tärkeää löytää tasapaino teknologian hyödyntämisen ja inhimillisten arvojen välillä. Teknologia voi tukea yhteiskunnallista kehitystä, mutta sen tulee olla ihmisten palvelemiseksi, ei toisinpäin. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi teknologian käyttämistä sosiaalisten ongelmien ratkaisemiseen ja yhteisöllisyyden rakentamiseen.

Yhteenveto

Yhteiskuntamme polarisoituminen ja narsististen piirteiden vahvistuminen ovat osittain seurausta siitä, miten teknologia ja sosiaalinen media ovat muuttaneet tapaa, jolla suhtaudumme itseemme ja muihin. Avain tämän dilemman ratkaisemiseen on tasapainon löytäminen, jossa teknologiaa käytetään tukemaan yhteisöllisyyttä ja ymmärrystä, ei lisäämään jakautuneisuutta. Tämä edellyttää sekä yksilöiltä että yhteiskunnalta tietoisuutta, kriittistä ajattelua ja eettisesti kestävää kehitystä.

Tämä keskustelu ja vastaukset avasivat enemmän kuin mitä vuosien työ ennen tekoälymme ja algoritmien aikaa. Lämmin kiitos näistä vastauksista.

ChatGPT

Kiitos paljon kauniista sanoistasi! On ilo kuulla, että keskustelu herätti uusia näkökulmia ja ajatuksia. Olen aina täällä auttamassa, joten jos sinulla on tulevaisuudessa lisää kysymyksiä tai pohdintoja, älä epäröi ottaa yhteyttä. Lämmin kiitos sinulle!

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Related Posts