Sulo Aittoniemi on kuollut

Sulo Aittoniemi on kuollut. Hänet muistetaan etenkin SMP:n kansanedustajana. Siinä missä Ylä-Savon suosituin henkilö kirkkoherra Heikki Riihijärvi puolueen puheenjohtajana. Tunsin heidät hyvin. Heikin jo lapsuudesta alkaen siinä missä Veikko Vennamon. Heidän oppi-isänsä Karjalasta. Valoisia ja älykkäitä ihmisiä, innostavia puhujia.

Koulussa pojilla oli tapana sanoa, kuinka savolaiset maalaisliittolaiset sietävät kommunisteja mutta eivät varmasti vennamolaisia. Heitä vainotaan. Kyse ei ollut puoluehajaannuksesta vaan karjalaisuudesta, iloisuudesta. Toki myös valtavasta maaltapaosta ja sen tuomasta ahdistuksesta. Psykososiaaliset piirteet kylissä saivat fataaleja piirteitä, pelottavia lapsen kokemana.

Sodasta ja sisällissodasta oli aikaa vain muutama hetki. Sen kokeneet olivat maata nostamassa suosta. Likimainkaan kaikkien terveys, mielenterveys, ei ollut kohdallaan. Lapset potivat hekin traumaattista, epigeneettistä perimää. He eivät voineet sille mitään, omituiselle käyttäytymiselleen, aggressioille ja jatkuvalle negaatiolle. Pahan ilman lintuja oli kaikkialla.

Oulun yliopistossa tämä muuttui laestadiolaisten toimesta jyrkemmäksi. Vennamolaisten kanssa ei saanut olla missään tekemisissä. Se oli kuolemansyntiäkin pahempi tapaus. Sen sijaan heille sai tehdä mitä tahansa. Siitä palkittiin viroilla ja tunnustuksilla. Sitä varten takavuosien yhteisöt perustivat omituisia puolueitaan tai yhden asian liikkeitä. Pahan ilman linnut lisääntyivät ja peittivät maan luvaten maailmanloppua.

Nyt näitä ”puolueita” on parikymmentä eikä niitä oikein jaksaisi äänestää edes poliittisen median viihteenä. Jokainen etsii näkökulmaa, joka on muita synkempi. Jos ei maailma lopu tänään niin huomenna kuitenkin. Media vahvistaa sen uutisillaan. Sääkin on oikullinen ja pakkaset väärään aikaan. Ei ole enää mikään kuin ennen. Onneksi tämä päivä on kuitenkin parempi kuin huominen.

Tämä periytyi Suomessakin isältä pojalle ja äidin maidossa. Ei vain Venäjällä tai Saksassa, Puolassa ja Liettuassa. Etenkin korpikommunistisilla seuduilla sitä tapasi ja sydän-Hämeen teollisuuskommunisti muistaa demareitten käyttäytymisen pelisäännöt. Sama pätee maalaisliiton perillisiin ja kokoomuslaisiin hyviin ihmisiin, kartanokokoomuksen sosiaaliseen pääomaan ja muistiin, vihreisiin arvoihin vasemmalla. Juutalaisvainot syntyivät tästä samasta taudista ja psykososiaalisesta ilmiöstä. Haettiin syntipukkia pahaan oloon.

Tänään tämä ilmiö raivoaa taas vapaana ja kaduilla liikuminen on etenkin poliitikkona, sen tutkijanakin, vaikeaa. Valtaosaa poliitikkoja uhkaillaan ja edes Sulo Aittoniemen kaltaiset kansan viihdyttäjät eivät saaneet olla rauhassa tältä sairaalta ilmiöltä. Punavihreä media on sen näkyvin levittäjämme. Toimittaja saa pisteensä vainotessaan ja halveksiessaan yhdyskuntatyötä tekevää ihmistä kunnanvaltuustossa, hallituksessa, missä tahansa siviilitehtävässä. Työpaikoilla se saa fataaleja muotoja eikä niihin puututa. Niitä pelätään ja vältellään.

Ihmisten, etenkin työttömien ja köyhien, tulisi muuttua, jotta heistä tulisi kauniita ja rohkeita, varakkaita pikkuporvareita, mesoaa uusi mediamme. Tylyttämisestä on tullut kansanhuvi, josta osansa sai myös Sulo Aittoniemi. Maailman mukavin mies yhdessä Heikki Riihijärven tapaan.

Uutisten kuva todellisuudesta on väärä, kirjoittaa kuntalehden päätoimittaja Hannu Lehtilä kokeneena toimittajana uutisanalyysissään. Hän lainaa kollegaansa uutispomoa Tanskasta. Ulrik Haagerup kun kertoo (Yle 6.6.2016) kuinka maailma on pahempi paikka kuin ennen ja se johtuu mediastamme. Hokema ”hyvä uutinen on huono uutinen” pitää paikkansa. Kaikki väritetään pahimman päälle ja lisäksi etsitää vain ikävät faktat. Ikän kuin muita ei olisikaan.

Media pyrkii vain hallisemaan yleisön huomiota ja vähät välittää tarkasta informaatiosta. Tähän myös Sulo Aittoniemi kiinnitti meissä huomiota kansakuntana. Tämä kun tyhmentää sekä lukijoita että päättäjiämme. Jatkuva eläminen kriisikeskeisessä maailmassa vinouttaa toimemme ja olemme kohta syvässä saamattomuudessa. Se on globaalin maailman kiusantekoa hyvässä lintukodossamme. Käytä sitä selitystä, jos et parempaa keksi korvien välistäsi.

Tylyttäminen ei ole rakentavasta kritiikistä kuullutkaan. Se on vain toimittajan ikävä asenne, ei muuta, kirjoittaa Hannu Lehtilä. Maailman taloudesta on maalattu asenteellista kylmää kuvaa mutta niin myös poliitikoistamme. Se on ainut tapa menestyä myös Yhydysvalloissa presidentin vaaleissa. Kun faktojen hallinta on vaikeaa ja vaatii työtä, uteliasta, realistista ja positiivista ihmistä Aittoniemen tapaan eläen, silloin vaihdetaan tylyttäjän rooliin ja trollien vaihteelle. Siihen ei tarvita kuin tuhkaa ja sen ripottelua tekstiin, lukijan päälle se heittäen.

Suomi elää nyt taantuneena 1930-lukua ja sen loppua. Siinä vanhukset ja suuret ikäluokat ovat ongelma, josta tulisi päästä jotenkin irti inhokkeina. He pyrkivät näyttelemään inhokkeina nuorta ihmistä, ikuista keski-ikää. Kerro se medioissamme ja se sulkeutuu sinulta. Media vallankäyttäjänä kun on juuri tätä.

Ei se tahdo onnistua tänään kuten Trömsössä ennen. Joskus vanhuus ja viisaus oli arvo sinänsä, oppineisuus. Ei nyt enää. Nyt se on rasite. Kysykää vaikka forssalaisilta vallankumouksellisilta nuorilta ihmisiltä valtuustossamme. Heidän aggressionsa kohde on vanheneva mies. Lukekaa vaikka heidän lehteään. Huru-ukot saavat siellä kyytiä ja kohta taas äänestetään yhden äänen enemmistöllä nuorten ihmisten tehdyssä riidassa, jossa vanhuksetkin nuortuvat kuin lapsi leikkimään.

Tässä apatiassa ja ahdistuksessa ei bisnestä tehdä. Meitä kun ihmetellään jo maailmalla je me ihmettelemme sitä. Ei se ihmettelemällä korjaudu vaan tekemällä ja kääntämällä media ja politiikkamme uuteen asentoon, positiiviseen ja toiveikkaasen, realistiseen, jossa jatkuvia huonoja uutisia myös uskalletaan epäillä.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts