Britannian konservatiivipuolueen puheenjohtajakisassa toiseksi eniten ääniä saanut Andrea Leadsom jättäytyy pois kisasta. Uutistoimistot ja BBC kertovat, että Leadsom pitää Theresa Mayta parhaana henkilönä neuvottelemaan Britannian EU-erosta, kirjoittaa Iltalehti.
Leadsom sanoi myös, ettei hänellä ole riittävästi tukea voidakseen johtaa vahvaa ja vakaata hallitusta.
Sisäministeri Theresa May sai konservatiivipuolueen puheenjohtajaäänestyksen toisella kierroksella eniten ääniä. Hänestä on tulossa Britannian uusi pääministeri, joka oli määrä nimittää syksyllä. Leadsomin järjestämän yllätyskäänteen vuoksi May voi nousta pääministeriksi jo paljon aikaisemmin.
Leadsom sanoi antavansa Maylle kaiken tukensa. Maysta tulee britannian historian toinen naispääministeri Margaret Thatcherin jälkeen. Rautarouvaksi kutsuttu Thatcher hallitsi saarivaltiota vuosina 1979-1990.
Theresa May on maantieteilijä. Tunnen brittiläiset mantieteilijät ja heidän pitkän traditionsa. Se on uskomattoman komea ja me suomalaiset maantieteiljät opimme siitä paljon. Brittiläinen maantieteen koulukunnan kasvatti ei voi olla haihattelija saati kovin kaukana suomalaisesta aluesuunnitelun, polittiisen maantieteen tai geopolitiikan opeista. Talous- ja sosiaalimaantiedekin ovat lähellä toisiaan siinä missä luonnonmaantieteen perusfilosofia darwinismista alkaen. Toki suomalaiset ovat saneet vahvan koulutuksen myös Saksasta ja Ranskasta, karttalaitoksemme ja kolmiomittaus oli ranskalaisten työtä, sekä käyttäneet iät ajat Neuvostoliiton sateliittikuvia ja suunnitelumaantiede sai myös sieltä vaikutteita. Teimme paljon matkoja takavuosien Neuvostoliittoon. Ei pelkästään länteen.
Ihmisen saama yliopistokoulutus ja koulukuntainen tausta kertoo paljon hänen toimistaan ja niiden teieteellisestä perustasta. Erityisen paljon tätä korostettiin aikanaan Obaman tullessa valtaan tai oikeammin jo hänen yliopistovuosinaan. Obamania Yhdysvalloissa syntyi paljolti hänen kirjoituksistaan ja niiden akateemisen tiedeyhteisön taustasta.
Politiikassa ei voi toteuttaa puhtaasti omaa tiedeyhteisönsä antamaa perusfilosofista maailmankuvaa. Näin kävi myös Obamalle ja moni ehkä pettyi. Pääosin kuitenkin Obaman kausi oli juuri sellainen jollaiseksi sen saattoi odottaakin muodostuvan. Oppositio oli odotettu, tosin hajanainen ja maailmanpolitiikan tuulet kylmiä.
Voiko samaa odottaa henkilönä Margaret Thatcheria ujommaksi kuvatusta Teresa Maysta? Kasvaako hän tehtävänsä mukana ja onko hän uusi Margaret Thatcher?
Ei varmaankaan mutta epäilemättä hyvä valinta tässä tilanteessa briteiltä. Maantieteen taustalla oleva ja sitä tukeva koulutus ja synteesien rakentelu tekee ihmisestä hyvän yhteispelaajan joka kaipaa rinnalleen oikeita henkilöitä. Kehnommalla itsetunnolla varustetun kohdalla se on vaikeampaa. Hän kun hakee itseään kehnompia rekrytoinnissaan ja se näkyy kyllä heti myös tuloksissa.
Obamalla tiedettiin olevan rohkeutta tällaisiin vaativiin valintoihin. Rekrytointi, sen hallinta, kun on johtajan tärkein ominaisuus.Joskus kyseessä on onnikin mukana, kuten ensimmäistä kertaa yhdessä pelanneilla Henri Kontisella ja Heather Watsonilla. Heti tuli täysosuma ja Wimbledonin grand slam -turnauksen voitto. Se oli ensimmäinen Suomelle ja brititkin saivat odotella sitä vuosikymmenet. Nyt se tuli hyvän pelin lisäksi hymyssä suin.
Kymmenes heinäkuuta jäi urheilumme historiaan ja sain seurata 65-vuotispäiväni urheilutapahtumia hymyssä suin kun sekä Hollanti että Antwerpen juhlivat upeita kisojaan, muistelivat Paavo Nurmen aikoja olympiastadionillaan ja Portugal ja brasilialaisten juuret saivat nekin ansaitun voittonsa. Yhteistyö siihen suuntaan on ollut hedelmällistä niin Etelä-Amrikassa kuin muualla globaalissa maailmassa. Meidät suomalaiset tunnetaan tuolla ilmansuunnalla todella hyvin. Tarvitselle lisää Jari Litmasen kaltaisia yhteispelaajia.
Lämmin kiitos minua muistaneille. Puolue, kylä, kansakunta, mikä tahansa yhteisö tai yritys, urheilusuoritus, menestyy muistamalla juurensa, sosiaalisen pääoman ja moraalisen selkärankansa. Näillä opein on voitettu monet Nobelit ja olympiamitalit. Tuki, joka annetaan narsismiltaan häiriintyneille ja psykopaateille vie kylän, kunnan, maakunnan, kansakunnan ja minkä tahansa yhteisön ja yrityksen, organisaation, varmasti henkiseen ja taloudelliseen vararikkoon.
Kun yhteisön ja kansakunnan karttuvan sosiaalisen pääoman ja sukupolvelta seuraavalle karttuvan moraalisen pääoman laiminlyö, demokratian uskottavuus romahtaa, kansakunta suljetaan jopa ulos olympian kisoista, alkaa lama ja taantuma, frustraatiot, työpaikkojen ja koulujen kiusaaminen ja vainoaminen, terrori ja lopulta fataalit teot, psykososiaalinen romahdus.