Aku Ankasta algoritmeihin

Suomi – Loistava kumppani ja voimavara

Niin kuin peilissä – Velunti in speculo

14.04.2018 – 15.07. 2023

Palaan kevääseen 2018 ja kertomukseeni ”Aku Ankasta algoritmeihin” sekä hetkeen, jolloin Yhdysvaltain mediat seurasivat heinäkuussa 2023 heidän presidenttinsä Beidenin vierailua Suomessa. Näin siksi, että moni meistä Yhdysvaltoja seuraavista on löytänyt amerikkalaisen maailmankuvansa jo lapsena Aku Ankan sivuilta. Disneyland ja Hollywood ovat monelle meistä merkittävin lähde, pohtiessamme juuri Yhdysvaltoja ja sitä käsitteistöä, jossa läntinen liittolaisemme avautuu meille juuri Suomessa. Olkoonkin, että kuvaus Donald Trumpista kirjana oli kuin Amerikka itse. Emme kykene näkemään omia vikojamme. ”Videre nostra malan on possumus (Phedrus). Näen parran ja viitan, en filosofia. ”Video barbam et pallium, philosophum non video (Gellius). Näen mikä on hyvää ja pidän sitä oikeana, seuraan väärää. ”Video meliora proboque, deteriora sequor” (Ovidus). Mielestäni olen elänyt onnellisesti. ”Videor mihi beate vixisse”.

Aluksi Aku Ankan kautta vuoteen 2018:

Kimi Räikkönen on kohentanut menoaan todella tuntuvasta. Onnekas Vettel kerää hedelmät. Nico Rosberg, entinen mestarimme, tietää kuinka se tekee kipeää. Luulen että jokainen meistä sen tietää. Ei ole kiva olla Aku Ankka samassa tallissa Hannu Hanhen kanssa, jota ylläpitää vielä Roope Ankka. Kun näin kirjoitan, kuka tahansa ikäiseni suomalainen oivaltaa, ketä tarkoitan ja missä merkityksessä. Viisaus kun voittaa kohtalon. ”Victrix fortunae sapientia (Juvenalis).

Ei kai vaan suomalaisten sote ja maakuntamalli ole suoraa lainausta Aku Ankasta? Toiko sosiaalinen media päättäjiemme joukkoon liian monta Aku Ankan kautta maailmankuvansa hankkinutta politiikan neroa? Onko populismin opit nekin sieltä hankittuja ja tänään myös Ruotsin Akatemian rapautuva maine Nobelien jakajana? Oliko Timo Soini saunakavereineen Aku Ankkansa hyvin lukeneita veijareitamme? Kukaan heistä ei näytä menestyvän sosiaalisen median maailmassa. Algoritmit eivät ole Aku Ankan käyttämää kieltä ensinkään ja digiaika yllätti Ankkalinnan veijarit. Voiko Ankkalinnassa kasvaneisiin varmasti luottaa 2000-luvulla? Entä Hollywood elämään? Katsokaa konsulit, ettei valtiolle koidu mitään vahinkoa. ”Videant consules, ne quid detrimenti capiat res publica.”

Otammeko oppia sieltä, Ankkalinnasta, sotea sorvatessamme ja jaammeko sitä äänestäjillemme? Se on huonompi juttu, jos näin pääsi käymään. Pommit muinaisen Babylonian sydämeen oli nekin ennustettu kirjassani Arctic Babylon jo vuosikymmeniä takaperin. Miten se muka oli mahdollista? Siitä kirjan nimikin luonnollisesti syntyi ja pakolaisvirroista, Jäämeren kohtalosta. Ja alku tapahtui vuonna 2011. Vuosi löytyy kirjan kansilehdestä. Aku Ankkaa lukemalla ei voita muuta kuin Bob Dylan ruotsalaisten jakamia Nobeleja. Mikä on tämä tällainen maailma ja sen narraatio? Älä kysy mitä tarkoitta narraatio. Kirjotin siitä sinulle eilen. Katso ja usko! – Vide et crede!

Toki Mayakansa oli avustamassa ruotsalaisia, kuten myös muitten läntisten akatemioittemme syntyä, tarkoituksena avata heidän aarteitaan. Toki sekin kerrottiin kirjassani. Kirjani “Social media economy and strategy” taas ennusti etukäteen, mihin johtaa Fb:n kaltaisen toimijan globaali elämöinti. Siihen reagoidaan nyt pahasti viiveellä. Miksi? Huomasiko kukaan, mitä tapahtui Suomen parlamentissa ja miten siellä valtaa käytetään? Voisiko sitäkin pyytää anteeksi? Jumalia miellytti voittaja, Catoa voitettu. ”Victrix causa deis placuit sed victa Catoni (Lucanus). Miten on meidän laita, poliitikkojemme elämä?

Kirjani lukeneet tietävät, kuinka suomenkieliset tiivistelmät eivät ole samaa kuin englanninkieliset osuudet kirjassani. Miksi menettelin näin? Miksi Ankkalinnassa pojilla ei ole koskaan vanhempia ja miksi heitä huoltaa aikuinen, joka on heidän oikean huoltajansa veli? Hehän ovat veljen poikia ja Aku on heidän setänsä. Mitä Walt Disney ajatteli maastaan rakentaessaan tällaisen huoltajuuden ja kasvuympäristön Ankkalinnaan? Viini rohkaisee mieliä ja tekee ne otollisiksi intohimon tullen; vahva viini huuhtoo pois huolet; silloin saapuu nauru, silloin köyhänkin pää nousee pystyyn, silloin poistuu suru, huolet ja otsan uurteet. – ”Vina parant animos faciuntque caloribus aptos; cura fugit multo diluiturque mero: tum veniunt risus, tum pauper cornua sumit, tum dolor et curae  rugaque frontis abit (Ovidius).

Suomalaiset Aku Ankan lukijat lukevat lehtensä kokonaan eri tavalla ja käyttävät erilaista tapaa avata Disneyland kuin mihin tiedekielenä usein käytetyt kielet ja etenkin englanninkielinen teksti viittaa. Saunan myynti tai Kimin markkinoiman lonkeron ei onnistu Kiinaan, muutamatta niiden ideaa vastaamaan kokonaan toisenlaista kulttuuria. Kyllä me toki tämän ymmärrämme. Vai ymmärrämmekö sittenkään? Tai vaikka osaat voittaa, Hannibal, mutta et käyttää voittoasi. – ”Vincere scis, Hannibal, victoria uti nescis.

Sen sijaan sähköinen digikieli on taatusti nyt yhteinen. Lapset Kiinassa ja Suomessa oppivat sen täsmälleen samalla tavalla. Ja tämä oli toki tiedossa jo 1990-luvun alussa runsas 25 vuotta takaperin algoritmeineen. Sitä tuli silloin käyttää, ja ymmärtää myös, miksi juuri silloin ja lapsille, joiden oppimisgeenit olivat vielä auki, ja he olivat vuosituhantisen ihmisen ikäisiä syntyessään. Kirjassa seikkaili päähenkilönä vuosituhantinen sankari. Niin kuin sairaan miehen unet – ”Velut aegri somnia” (Horatius).

Nimikin on tuttu etenkin juutalaisen kulttuurin tunteville Simon Salemin ystäville (Arctis Babylon 2011). Se on hyvä tuntea, jos on kiinnostunut kristityn ihmisen opeista ja kulttuuristamme, mimesiksestä ja Rene Girardin “kaiken teoriasta”. Se vain jäi häneltäkin kesken. Einstein jätti hänkin mallinsa puolitiehen. Ihmistieteet ja luonnontieteet hakevat kuitenkin yhtä ja samaa suurta päämäärää, kaiken selittävää. Ruotsin Akatemia meni siinä etsinnässä kiville pahemman kerran. Normit ja moraali, korruptio, ovat vaikeita käsitteitä omana aikanamme ja Aku Ankkaa lukien. Kuka myi isänmaansa kullasta? ”Vendit hic auro patria”. Valvokaa nyt ja rukoilkaa. – ”Vigilate et orate!”.

Kieli opittiin vasta tämän jälkeen, ei geneettisenä oppina, kuten muut nisäkkäät ja vaikkapa liskoista syntyneet linnut, ja he, omat lapsemme, nuortuivat ja alkoivat tehdä kohtalokkaita Aku Ankan virheitä. Ruotsin Akatemia, tai kuningashovi, on siitä tyyppiesimerkki, sote Ruotsissa ja Syyrian pommitus, Fb:n ymmärtäminen Aku Ankan tapaan algoritmeineen harhaillen ja vasta kun on liian myöhäistä niitä availlen. Hyvä tahto ei riitä, jos käyttäjinä on pahoja ihmisiä kuolemansynteineen. Ne ovat vaikeita asioita, algoritmit ja digiajan kielemme. Ne eivät avautuneet Aku Ankkaa tavaten. Syntyi vain populistista pulinaa ja moraalitonta jytkyn metsästystä, Aku Ankka ministerin salkun kantajana. Oma halu on jokaisella eikä samaa toivoen eletä. ”Velle suum cuique est nec voto vivitur uno” (Persius). Katso jatko ja usko – ”Vide et crede! Nyt eletään kesää 2023.

Näin Bidenin Suomen-vierailua hehkutetaan Yhdysvalloissa: ”Loistava kumppani ja uskomaton voimavara”

Bidenin vierailussa nähdään symboliikkaa, mutta taustalla vaikuttavat Yhdysvaltain kansalliset edut. Iltalehti teki koosteen siitä, millä tavoin eri yhdysvaltalaiset mediat ovat käsitelleet Bidenin Suomen-vierailua. Omalla voimallaan – ”Vigore proprio”

Miltä tuo kooste vaikuttaa Suomessa se lukien vuonna 2023 kesällä.

 Yhdysvaltalaiset mediat uutisoivat Bidenin pysähdyksen Helsingissä olevan päätös kiertueelle, jonka tarkoitus oli korostaa sotilasliiton vahvistumista. Vierailuun nähdään liittyvän paljon symboliikkaa, mutta taustalla vaikuttavat pyrkimykset padota Kiinan ja Venäjän uhkaa. Ystävyyden side – ”Vinculum amicitae”. Kuten avioliiton side. – ”Vinculum matrimonii”, Suoja vääryyttä vastaan – ”Vindex iniuriae.

Edellinen Suomessa vieraillut Yhdysvaltain presidentti oli Donald Trump. Hän edusti republikaaneja ja on jälleen hakemassa paikkaa, jonka hienoisesti menetti Bidenille. Kuka muistaa millainen presidentti hän oli ja ketä hän kätteli Suomessa? Aivan oikein. Hän tuli Suomeen tervehtiäkseen ystäväänsä Putinia, Venäjän presidenttiä. Oma presidenttimme hoiti tämän vierailun ja se oli hänen uransa kohokohta.  Tarkoitus kukoistaa ikuisuuteen. – ”Viret in aeternum.” Olkoonkin ettei Suomi enää ollut koskematon neitsyt – ”Virgo intacta. Ei edes yhdistetyin voimin – ”Viribus unitis”. Vain muistot olivat haudattuja viiniinillä ja unella – ”Vino somnoque sepulti”. Ja Biden oli puhumisen taitava kunnon mies. – ”Vir bonus dicendi peritus.”

ABC näkee Joe Bidenin vierailun lähes täydellisenä vastakohtana edelliselle Yhdysvaltain presidentin vierailulle, joka tapahtui lähes päivälleen viisi vuotta sitten. Tuolloin presidentti Donald Trump seisoi Helsingissä Venäjän presidentti Vladimir Putinin rinnalla ja ”kyseenalaisti oman tiedustelukoneistonsa”. Sen jälkeen hän Naton huippukokouksessa ”halvensi liittoumaa” ja uhkasi Yhdysvaltojen vetäytyvän siitä. Epäilemättä hänkin presidenttinä rakkaudesta hyveeseen. – ”Virtutis amore”. Jolle hyve rahan jälkeen. – ”Virtus post nummos (Horatius). Luottaen tähän hyveeseen, ei aseisiin. – ”Virtuti non armis fido.”

Bidenin muistutetaan olevan kuudes Yhdysvaltain presidentti, joka vierailee Suomessa. ABC on lisäksi haastatellut artikkeliinsa ulkopoliittisen instituutin tutkijaa Charly Salonius-Pasternakia, jonka mukaan Bidenin vierailu on symbolinen. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltain presidentti tulee Suomen kunnioittaakseen itse maata, sen sijaan että Suomi toimisi neutraalina paikkana esimerkiksi Venäjän johtajien tapaamiselle. Eräänlaisena ystävyyden voimana. – ”Vis amicitiae, ei toki komiikan voimana – ”Vis comiva”, jollaisena media geopolitiikan usein esittelee.

ABC nostaa lisäksi esiin Suomen ja Yhdysvaltain yhteistyösopimuksen koskien seuraavan sukupolven 6G-verkkoteknologiaa. Sopimus nähdään merkityksellisenä, koska sen avulla voidaan padota Kiinan pyrkimyksiä hallita matkapuhelinverkkoteollisuutta Huawein ja muiden teknologiayhtiöiden kautta. Sillä voima ilman viisautta tuhoutuu omaan suuruuteensa. – ”Vis consili expers mole ruit sua (Horatius).

Näin siis Ilta Lehden toimitus välittömästi Bidenin poistuttua Suomesta 13.07. 2023.  Entä miten muut mahtoivat uutisoida Bidenin vierailun. ABC tunnetaan toki luotettavana analysoijana, mutta niin myös CNN.

”Meillä on sama arvomaailma”

CNN uutisoi Joe Bidenin olevan Helsingissä vahvistamassa turvallisuusyhteistyötä Venäjän ja Kiinan uhkien keskellä. ”Meillä on sama arvomaailma”, Bidenin todetaan sanoneen virkaveljelleen. Taustalla puhumisen voima – ”Vis dicendi”.

Bidenin kerrotaan vitsailleen Vladimir Putinin halunneen ”Naton suomettumista mutta saaneen sen sijaan Suomen natottumista”. Tämä oli yleinen tapa – ”Vita communis”.

Lisäksi Bidenin kerrotaan todenneen Suomen olevan ”loistava kumppani ja uskomaton voimavara” Natolle. Bidenin muistutetaan myös saaneen merkittävän poliittisen voiton, kun Turkki luopui vastarinnastaan Ruotsin Nato-jäsenyyteen liittyen. Taustalla kun oli suurempi voima – ”Vis maior”. Ei vain lain voima – ”Vis legis”.

Myöhemmin Biden kevensi lausuntoaan Suomen ”natottumisesta” ja osoitti diplomatiaansa suomettumisen tulkinnassaankin. Se oli nyt Neuvostoliiton tapa painostaa Suomea ja varmaan saksalaiset ymmärsivät hekin Suomea ja asemamme idän ja lännen välimaastossa, puskurivaltiona ja Neuvostoliiton naapurina. Tosin he kertoivat sen olevan pikemminkin kohteliaisuus (Finlandisierung). Hehän tämän käsitteen aikanaan Suomelle laativatkin. Oma halu on jokaisella eikä samaa toivoen eletä. – ”Velle suum cuique est nec voto vivitur uno” (Persius).  Kun oikein tarkkoja ollaan, niin hiuksellakin on oma varjonsa. ”Vel capillus habet umbram suam.” (Publius Syrus). Eikä kukaan synny ilman virheitä – ”Vitiis nemo sine nascitur (Horatius). Saati elävällä äänellä – ”Viva voce”.

Suomi suuntautuu pois puolueettomuudesta

Wall Street Journal väittää Nato-jäsenyyden siirtäneen Suomen ”Venäjän pakottamasta puolueettomuudesta” länsimaisten ydininstituutioiden ”täydelliseen omaksumiseen”. Ilmiö on siis sittenkin ”pakkososialismia”, lainaten Veikko Vennamoa.  Miten mahtaa olla tänään? Onko meillä omaa tahtoa ja omia lakeja, omaa vapautta? Olisiko mahdollista, että olemme koko ajan jonkun tahdon alla ja pelon maailmassa? Yksi pelko vain vaihtuu toiseksi? Joskus on vaikea tietää, haluaako hän vai ei? ”Velit noil scire difficile est”. ”Joko rukouksella tai rahalla”. ”Vel prece vel pretio”.  Eläköön tasavalta! – ”Vivat respublica!”

WSJ on haastatellut artikkeliinsa Ulkopoliittisen instituutin tutkijaa Charly Salonius-Pasternakia, ulkoministeri Elina Valtosta (kok) sekä poliittisen historian apulaisprofessori Johanna Rainio-Niemeä.

Artikkelissa käydään läpi Suomen 1900-luvun poliittista historiaa aina Venäjän suuriruhtinaskunnasta toisen maailmansodan jälkeiseen puolueettomuuteen sekä keskeiseen rooliin kylmän sodan välittäjävaltiona. Sen me tunnemmekin ja olen siitä kirjoittanut mm. kirjassani, jonka laadin Suomen täyttäessä 100 vuotta vuonna 2017. (Finland’s big year 2017 – Suomi 100”). Toivottavasti myös riittävän elävällä äänellä – ”Viva voce”. Elä, kasva ja kukoista – ”Vivas, crescas, floreas! Vivat respublica!” ELÄKÖÖN TASAVALTA!

Symboliikan lisäksi Wall Street Journal nostaa esiin Yhdysvaltojen pragmaattiset syyt syventää puolustusyhteistyötään Pohjolassa. Suomen kerrotaan ottavan aktiivisen roolin Natossa. Lisäksi Suomella muistutetaan olevan Euroopan suurimmat reservit ja yksi parhaiten koulutetuista armeijoista. Pohjoismaiden tarjoama arktinen ulottuvuus on myös Yhdysvaltojen intresseissä. Tästä olemme hyvin tietoisia ja ymmärrämme, mitä ”Arctic Babylon” tarkoittaa. Se nousee esille aina, kun elämämme globaalissa todellisuudessa avautuu jo aiemmin ennustetulla tavalla (Arctic Babylon 2011, 2015, 2022).  Median ja tieteen tehtävä on uhrata elämänsä totuudelle – ”Vitam impendere vero (Juvenalis).

Fox News uutisoi hyvin niukasti Bidenin Helsingin-vierailusta. Sen sijaan se keskittyy pilkkaamaan Bidenin esiintymistä Vilnan Nato-huippukokouksessa, jossa hän sekoili sanoissaan useamman kerran. Vanhuus ei tule yksin. Vanhus elää niin kuin peilissä – ”Velunti in speculo”. Se että sekoittaa Venäjän Ukrainaan on hyvinkin ymmärrettävää. Talvisodassakin Suomi taisteli välillä molempia vastaan. Pidemmällä aikavälillä, ”Tulin, näin, voitin” – ”Veni, vidi vici”.   Elämä on taistelua, eläminen on ajattelemista, elä kuolemaa ajatellen. Vivere est militare – Vivere est cogitare – Vivere memor leti. Tahtovana ja mahtavana – Tahtoen ja tahtomattaan – Jumalan niin tahtoessa. Volens et valens – Volens nolensque – Volent Deo.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts