Älä kadota sanojamme – kansakunnan juuria.

Älä kadota sanojamme – kulttuurimme pohjavettä.

Sadas kirja ja 600 sivua, normaalin kirjan liki nelikertainen määrä tekstiä ja kuvitettuna omalla taiteella. Itse kuvaten nekin. Sitä kutsutaan riippumattomuudeksi ja se helpottaa ja nopeuttaa.

Mieluiten omassa puutarhassa kohteet vielä kuvaten.

Kustanna ne itse ja hoida maassa ja kulttuurissa, jossa työ hoidetaan kunnolla, Saksassa. Myös kirjan levitys maailmalle. Mieluiten kotiin kannettuna ja varoen bulkin tuotantoa. Jokainen tilattu kirja erikseen, luontoa säästäen.

Kuvissa mukana on eläkepäivien ja muutamaa vuotta niitä edeltäneitä töitä, yhteensä kymmenkunta kirjaa. Puuttuu 90 prosenttia. Vaikkapa väitöskirjat, gradut ja lisensiaattityöt. Graduja on neljä niitäkin. Dosentin pätevyyksien rinnalla kymmenkunta professorin pätevyyttä ja virkaa myös nuorena hoitaen. Siihen virkaan jäänti alle kolmikymppisenä olisi ollut tylsää elämää yli 40 vuotta opettajana.

Oli jatkettava tietä väitellenkin myöhemmin uudelleen ihmistieteissämme. Oli nöyrryttävä kuuntelemaan ohjausta, jonka tiesi olevan päin honkia luonnontieteilijänä, alan tohtorina ja professorina. Ihmistieteet käyttävät kokonaan omia oppejaan ja usein teoriat ja lait ovat likimääräisiäkin. Moni alan opettaja professorina ei tunne kuinka ongelma ratkeaisi, jos käyttäisimme oikeita tutkimusvälineitäkin. Laboratorio on tietokoneineen vieras työympäristö monelle ihmistieteen edustajalle. Ihmistieteitten filosofia taas on jäänyt opiskelematta monelta luontoa tutkivalta. Se on melkoinen puute kun tehdään uskottavaa julkaisua osana tieteemme juuriakin.

Jatka siis siitä mihin muut lopettavat äläkä kritisoi sellaista, joka on kokonaan toisen tiedekunnan pyhintä eikä välttämättä ensinkään väärää ja virheellistä siinä ympäristössä. Älä myrkytä itseäsi etanolilla, päihteillä kun alat turhautua. Se vien 40 vuoden aikana terveyden ja aikaa sekä rahaa tolkuttomasti. Se aika on poissa kaikesta muusta. Älä nuku 10-12 tuntia. Neljä tai enintään kuusi tuntia riittää. Älä nuku onnesi ohi.

Pidä taukoja, kun olet ollut riittävän kauan flow-tilassa koneesi ääressä uurastaen. Vuorokaudessa on 24 tuntia. Laboratorio koneineen ei katoa minnekään eikä kirjasto pölyisine arkistoineen jätä sinua yksin sekään levätessäsi välillä. Muista valmentajan ohjeet huippu-urheilijalle. Jos aiot huipulle tieteessä, ohjeet ovat liki samat kuin huippu-urheilijan eväätkin. Tulosta vain syntyy ehkä vasta eläkeiän jälkeen.

Älä jää odottamaan laiskojen ja saamattomien ihmisten toisilleen jakamia palkintoja. Ne jaetaan aivan keskinkertaisista tuloksista, poliittisille tutuille ja kavereille, tovereille. Kun sata kirjaa on takana sinua voi pitää jo kirjailijana. Ei kirja tai muutama viihdekirjoina kenestäkään kirjailijaa tee. Vielä vähemmän muistelmateokset. Jatka sinä siitä mihin muut lopettavat.

Se vaatii kirjoittamista joka päivä viisi tai kymmenen liuskaa. Sillä ei ole väliä mistä kirjoitat. Kunhan kirjoitat. Sama pätee kaikkeen inhimilliseen kulttuuriin, taiteeseen ja tieteeseen. Mestari syntyy toistamalla ja sietämällä rationaalista ajattelua ja sen opiskelua. Taivaan lahjana sinä et ole saanut muuta kuin geenisi. Muista miltä huippuunsa valmennettu urheilija näyttää. Mitä olympialainen kulta edellyttää, mistä kaikesta on kieltäydyttävä ja millaisia pettymyksiä matkalle mahtuu.

Intuitiivinen ajattelu vie aina eksyksiin. Se kun ei ole ajattelua lainkaan. Nerous on taas kyky tehdä koko ajan vuosikymmenet sellaista, josta muiden mittaamana voi palkita vaikkapa tohtorin tai professorin pätevyydellä. Ne kun ovat varmasti niin objektiivisia kuin mihin me ihmisinä kulttuurissamme kykenemme. Niitä ei voida ottaa sinulta pois. Kaikki se kun on korviesi välissä ja elät vangittunakin rikasta elämää. Näin myös oman aikamme Kiinassa nobelistina.

Poliittinen palkkio kansan (popula) ääninä on populismia. Varo sellaiseen ryhtymistä muuna kuin pakollisena yhdyskuntapalveluna kansallesi. Siinä tämä poliittinen työ on arvokasta, eikä siihen sovi jäädä vuosikymmeniksi. Jokainen sukupolvi tehköön oman yhdyskuntapalvelunsa.

Demokratia on väline, jota on syytä arvostaa normina ja moraali rakennelma, jota kasvattaa sukupolvelta seuraavalle. Luovuus ei ole kuitenkaan sama asia kuin innovaatio. Eikä intuitio sama asia kuin rationaalinen järki. Pragmaattinen kulttuuri helpottaa tässä sinua siinä missä luterilainen maailmankuva, työkulttuuri.

Kaikkia niitä on kuitenkin osattava arvostaa ja yhdistettävä ne myös tieteessä ja taiteessa toisiinsa. Kun takana on jo tuhansia artikkeleja, tiedettä ja sen popularisointia, niiden piilottelu yhden kulttuurin sisälle on rikos. Sellaiseen rikokseen ei kansakunnan sisällä olevat poliittiset liikkeet saa kansalaisiaan johdatella. Suomi ei ole Pohjois-Korea.

Näin kirjoitin naamakirjaani täsmälleen neljä vuotta sitten. Suomi täytti sata vuotta ja osallistuin talkoisiin kirjallani ”Finland’s big year 2017 – Suomi 100”. Lämmin kiitos saksalaiselle kustantajalle ja avustajilleni, omille lapsilleni. Jonkun on jatkettava tätä työtä myös jälkeeni ja parhaiten se onnistuu seuraamalla mahdollisimman läheltä edellisen sukupolven, vanhempien, työtä ja sen tuloksena syntyvää tiedettä, taidetta, kustannustoimittajan työtä, kirjan kustantamista, sähköiseen mediaan siirtämistä, mutta ennen kaikkea sosiaalisen pääoman omaksumista jo varhain lapsena, isovanhempien työnä ja tapana ylläpitää suomalaista kulttuuria sekä siirtää sitä globaalina ilmiönä myös oman aikamme välineitä käyttäen verkostoihin, joiden luovuus ja innovoivuus on varmasti myös jatkossa myös klusteritalouden, tieteen ja taiteen perusta.

Mitä tapahtui neljä vuotta sitten muuta kuin että Suomi täytti tasavuosia? Tai että samaan aikaan valmistui sadas kirjani ja ”Finland’s big year – Suomi 100” sekä löytyy toki tänäänkin kuvitettuna kooten noista sadasta kirjastani. Toki kirjassa on käyty läpi kaikki kuninkaamme, joukossa tosi mielenkiintoisiakin tapauksia, Venäjän ajan tsaarit ja omat presidenttimme. Oma historiamme, se jonka itse olemme rakentaneet, on usein haettu joko lännestä tai idästä, naiset Kreikasta ja miehet Siperiasta tyyliinkin.

Ilmiö on koominen. AITO kiinnostus omista juuristamme syveni sekin oikeastaan vasta aivan muutama vuosikymmen sitten, ja sysääjänä oli alkava kiinnostus omista juuristamme, katoavasta kansasta. Ei niistä sepitteellisistä, alkaen maakuntalauluista ja vaakunoista, satusetien tarinoista, vaan sisäsyntyisistä, omista geeneistämme. Ensimmäinen väitöskirjani käsitteli tätä aihetta ensin ja sitten tuli kirja neekeriorjista sekä tästä tehty televisiosarja, Kunta Kinte ja ilmiö ”juuret” oli valmis syntymään. Näin Hollywood tarina ja viihde auttoi minua omassa työssänikin.  Ilmapiiri oli otollinen ja työtä rahoitettiin EU:n tukemana, jos se oli suomalaisille vieras ilmiönä tutkittavaksi.

Omat muistelmanikin (2021) käynnistyivät tapahtumasta, jossa avataan ensin suvun syntyä, sukunimeä ja sen syntyä, luostarilaitoksen lampuoiteja, sinne veronsa maksaneita kuvaten sekä heidän katoamistaan liki olemattomiin kirkkoveneen, tuon ajan suuren viikinkiveneen, hukkuessa Kallaveteen. ”Cluster art and Art of Clusters 70 years” on samalla osa manifestiani, 2000-luvun alussa kirjoitettua, ja samaan aikaan noin 6000 artikkelia; tiedettä, tieteen popularisointia, esseitä ja kokonaan uuden ilmiön esittelyä, tulevaa, futurologiaa.

”Muistelmakirja – NYT, The way of my life” oli pohjatyönä tälle ilmiölle, joka on levinnyt nyt liki puolen miljardin ihmisen omaksumaksi tavaksi lähestyä muuten niin vaikeaa aihetta, monitieteistä, poikkitieteistä, samaan aikaan väitellen sekä välineellisissä laboratoriotieteissämme, luonnontieteissä, että arkistoissa ja kirjastoissa aikaasi viettäen ihmistieteissä tohtorin ja dosentin, professorin pätevyyden hankkien. Molemmissa rinnakkain.

Miksi ihmeessä nähdä tämä vaiva? Koska poikkitieteisen työn tuomat hedelmät ovat suurten, jopa tieteitten välisiin sotiin (Big Science War) johtaneiden käsitteiden välisissä innovaatioissa, rajapinnoissa syntyvissä ja sotia synnyttävissä, usein liki helvetin tuleksi kuvatuissa ilmiöissä. Usein ne ovatkin kiellettyä aluetta, Danten helvetiksi kuvattua. Me olemme ihmisiä, tarvitsemme ihmistieteemme (human science) mutta samalla luonnon tuotteita ja siten juuremme on siellä (natural science). Suuret ongelmamme ja niiden ratkaisut löytyvät välimaastosta. Se työ on kaukana viihteestä ja työtuntien laskemisesta. Se on loppumaton maraton, jossa välillä on myös pikamatkojakin.

 Avaa kotisivuni www.clusterart.org ja tutustu ilmiöön ILMAISEKSI. Kirjani ovat lukutaidon ylläpitämiseksi ja keräilijöille koottuja. Kirja narraationa kun on jotain aivan muuta kuvineen kuin sosiaalinen media ja sen muutamat lyhyet lauseet tai elokuva. Me puhumme ja viestitämme, ajattelemme ja näemme unemmekin SANOJEN avulla. Oma kielemme, upean onomatopoeettinen, on uskomattoman rikas. Sitä ei pidä kadottaa ja hukata samalla sen ylläpitämä kulttuuri, sosiaalinen pääomamme ja omituisena pidetyn kansakunnan poikkeuksellisen rikas tapa elää maailman onnellisimman kansakunnan elämäänsä. Älä hukkaa sanojamme…älä kadota maailman onnellisimman kansakunnan ydinosaamistamme, omaa kieltämme ja sen rikkaita sanoja.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts