Hajoaako hallitus soteen ja maakuntamalliin? Viiden äänen enemmistö ei salli monen loikkausta tai poissaoloa äänestyksistä. Nyt näitä soraääniä on kuulunut etenkin kokoomuksesta, jolloin pääministeri joutui uhkaamaan uusilla vaaleilla.
Eduskuntavaalit on joka tapauksessa pidettävä vuoden kuluttua. Maakuntavaaleja taas valmistellaan epävarmoissa tunnelmissa. Tulevatko vaalit vai eivätkö tule? Unohdetaanko koko asia.
Sinisten prosenttiliikkeen varassa oleva uudistus on heppoisella pohjalla, laski kannatusta nyt miten tahansa. Vaalit voisivat kertoa suuresta uudistuksesta ja sen tarpeellisuudesta paljon enemmän kuin pari heiluvaa kansanedustajaa uudistuksen hoitajina sinisten rinnalla.
Sote ja maakuntamalli ovat liian suuria uudistuksia ratkaistavaksi ilman merkittävää kansalaisten ja kansanedustajien kannatusta. Vaaleissa tämä voitaisiin mitata. Monihan ei edes tiedä, mistä nyt on kysymys. Eivätkä edes ministerimme ja edustajat ole asiasta likimainkaan yksimielisiä.
Jäitä hattuun tällaisen uudistuksen kohdalla. Pääministerin omat ambitiot eivät saa ohittaa järkevää valmistelutyötä ja malttia sekä demokratian toteutumista. Olkoonkin, ettei pääministeri tuntisikaan olevansa poliitikko. Nyt olisi aika ehkä tuntea poliittinen vastuu ja demokratian pelisäännöt, asiantuntijoiden kuuleminen.
Kun professorit ovat lakossa, kuka kuulee ja ketä valiokunnassa, joka hoitaa perustuslaistamme? Perustuslakituomioistuin kun maasta edelleenkin puuttuu ja näin perustuslakiasiantuntijoita maassa on vain pari professoria kuultavaksi.
Vähiin on mennyt alan osaaminen ja kyse on sentään hallituksen suurimmasta rakenneuudistuksesta. Poliittinen valiokunta perutuslakiamme peukaloimassa on pelottava ilmiö. Etenkin kun pääministeri kertoo olevansa epäpoliittinen henkilö, eikä siten kanna poliittista vastuuta lainkaan. Se on omituinen ilmiö, siinä missä professorien lakkokin.