Trendi lehden stalisti kertoo miksi pääministerimme esiintyy medioissamme paljastaen itsensä kauniiden korujen kantajaksi. Ilmiö on ikivanha ja sen avaaminen poliitikkona ja stalistina ei ole tarpeen suomalaisille. He ymmärtävät se siinä missä Yhdysvaltain presidentin tavan toipua pikaisesti vilustimisestaan ja osoittaen jumalallisia voimia koronan kukistajanakin. Ei sitä pidä selittää puhki edes Yhdysvalloissa äänestäen.
Kun ministerinä on naisia, ei voi välttää aihetta, joka on maailman vanhin. Simo Puupposta, Aapelia lainaten, nainen on kuin pirun piironki. Avasi minkä tahansa piirongin luukuista niin eikös jo ole synti silmien edessä. Lainaus on otettu Pandoran lippaasta ja kiusauksista, usein myös kuolemansynneistä, joita historia on uskonut Eevan ja hänen sisartensa kannettaviksi.
Se on myös maailman vanhin tapa markkinoida ja mainostaa, nostaa kohu, joka on turhista turhin mutta toimii aina. Siunattua hulluutta Aapelia lainaten.
Ruton levitessä maailmalla nuoret kokoontuivat yhteen ja alkoivat kertoa toisilleen pikkuriettaita tarinoita. Kirjoitin alkuvuodesta Boccacion Decameronesta ja eikös vaan tuo kirja myyty hetkessä loppuun. Sillä on toki vanhemmat juuret Anaxagoraan Turkissa ja Kreikassa, toki muuallakin maailmassa, mutta se että ne ulottuvat myös monen muun kulttuurin tarustoon ja jumalhenkiin, muukalaisiin toiselta tähdeltä, on kokonaan oma kertomuksensa yhtenäiskulttuuristamme ja sen synnystä, usein vielä tähtien takaa sitä hakien kosmologejamme seuraten maailmalla.
Siitä on tulossa vähin erin koko kansan kulttuuriamme myös syrjäisessä Suomessa. Sosiaalinen media pitää siitä huolen ja digiajan välineet. Minun ei ole sitä syytä edes avata pilaamatta löytäjän iloa yhdistellen omia havaintojaan ja kooten korona-ajan palapeliä omalle kohdalleen sopivaksi. Kaikkia kun ei voi nyt viedä kiinalaiseen tapaan samaan yhtenäiskulttuuriin monipuoluejärjestelmän riitaisassa Suomessa elämöiden.
Se ei ole kuitenkaan enää hybridi, kuten hallituksemme ministerit kertovat. Se vaihe on jo jäämässä taakse 2000-luvun alun ilmiöinämme. Korona alkoi toteuttaa jo seuraavaa vaihetta ja kovalla kädellä monen kohdalla uuteen maailmaan sopeutumista nopeuttaen ja medioitamme seuraten. Katukuva on sekin muuttunut ympäri maailmaa ja saan itsekin keskittyä nyt puhtaasti omaan työhöni. Kukaan ei sitä enää häiritse ilkeilyllään ja kiusanteolla. Se vaihe alkaa olla ohi Suomessakin eläen.
Myös oma Kalevalainen ruoutemme ulottuu näille vesille. Trendi lehden stailisti hakee hänkin juuri näitä hyvin vanhoja juuriamme pääministeriämme siihen käyttäen. Se että sokea kanakin löytää jyvän, on tulosta juuri paradigmaisen maailmankuvan muutoksesta ja sen hybridistä, sen jälkiaalloistamme. Erotiikka on näistä varmaan se vanhin.
Tässä kansakuntaa on autettu kirjalla ”Hybridiyhteiskunnan kouiristelua” sekä ”Sosiaalisen median talous ja strategia” sekä ”Arctic Babylon 2011”. Toki kirjoja on paljon enemmänkin ja nyt myös sähköisinä luettavaksi kotisivultani www.clusterart.org. Kirjoja on syytä myös kuvittaa ja hakea painoasu, jossa arvostetaan alan osaajia ja kirjaa rakastavia ystäviäni. He kyllä tietävät mistä nyt tuulee. Kirjan hankkimalla varallisuus muuttu vain toiseksi, todelliseksi varallisuudeksemme. Venäjällä ja Karjalassa kirjahyllyt ovat perinteisesti komeampia kuin mitä talot ulospäin antaisivat odottaa.
Oikein hyvää Aleksis Kiven päivää, suomalaisen kirjallisuuden päivää samalla. Kiven olisi tullut löytää seitsemän veljen sijaan yhdeksän veljeä, ymmärtääkseen mistä nämä ilmiöt ovat globaalin maailman kulttuureissamme alkujaan syntyneet. Kirjassa ”Yhdeksän miehen saappaat” tämä pyhä luku on jo tunnettu ja oivallettukin. Omassa peruskoulussani tämä kirja tuli osata ulkoa.
Kun itse jouduin lapsena lausumaan runoja, todellisten nerojen kertomuksia, ikivanhat tarustot ja niiden synty tulivat tutuiksi usein saduksi puettuina. Eilen Nobelinsa saanut amerikkalainen kirjailija on hyvin taitava tämän ”kielen” käyttäjistämme. Ikävä kyllä runoja ei ole juurikaan suomennettu, eikä se taida oikein onnistuakaan, ellei kääntäjä tunne kerronnan syvempää vuosituhantista taustaa.
Nykyisin tätä syvempää historiaamme on pyritty avaamaan myös kosmisen maailman kautta ja siinä on jopa kohtuullisesti onnistuttukin. Jotkut kirjailijat ja taiteilijat näyttävät jopa oivaltavan, mitä käsitteistö ja manifesti Cluster art tai art of clusters tarkoittavat. Lähtemättä sitä pääministerimme tapaan heille erityisesti avaamaan ja käyttäen maailman vanhinta keinoamme.
Raamatun ja pyhien kirjojen avaminen, luolamaalausten lukeminen, on tieteensä osaavien työtä ja sitä on mielenkiinnolla osattava nyt seurata. On avautumassa sellaista tietoa, jota vielä hetki takaperin emme olisi voineet mitenkään odottaa syntyväksi. Korona viruksena ei tätä ainakaan ole hidastanut, päinvastoin. Nyt on aikaa myös hiljentyä ja keskittyä sellaiseen, joka on oman olemassaolomme perusteita ja kulttuurimme syvintä pääomaamme, viesti sieltä, mistä alkujaan olemme lähtöisinkin.