Keskusta on taitava poliittinen peluri. Niin nytkin lähteissään mukaan viiden puolueen hallitukseen. Se halusi kymmenen hyvää ja sai yksitoista. Tämän vetäjäksi tiedettiin Kaikkosen kyvyt ja kokemus. Nyt on menossa tämä vaihe suomalaisen politiikan huipulla. Tahtopoliitikko Kanki Kaikkonen on kankeamassa tieltään demarijohdon ja ay-poliitikon Antti Rinteen.
Jos näin käy, Kaikkosesta tulee keskustan puheenjohtaja ja samalla valtiovarainministeri, laskiko keskusta näin jo etukäteen? Totta kai laski. Tällöin kolme muuta puoluetta ovat toki mukana punamullassa, mutta eivät enää sillä painoarvolla, kuin ehkä kuvittelivat. Jos nyt ylipäätään edes kuvittelivatkaan. Hallituskipeys vei heidät mukaan perinteiseen punamultaan. Ulkoministerin salkku ei vihreillä paljoa paina ja muita ei edes Kaikkonen muista. Edes oppositio ei jaksa kiinnostua pitkässä juoksussa punavihreistä pienpuolueistamme ja kokemattomista johtajista.
Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) ilmoitti tiistai-iltapäivänä asettuvansa ehdolle keskustan puheenjohtajaksi. Kaikkonen on ensimmäinen, joka on asettunut kisaan ehdolle.
Kaikkonen kertoi tiedotustilaisuudessaan, ettei halua ottaa vielä kantaa siihen, ottaisiko hän valtiovarainministerin salkun haltuunsa, jos päätyisi puheenjohtajaksi.
LUE MYÖS: Nyt tuli Antti Kaikkosen ilmoitus: Haluaa keskustan puheenjohtajaksi
Hän piti ajatusta kuitenkin luontevana.
”Se on kyllä pohtimisen arvioinen asia. Valtiovarainministerin salkku on painava ja kuka tahansa puheenjohtajaksi päätyykin, täytyy varmasti miettiä, olisiko järkevintä ja luontevinta salkkua kantaa”, Kaikkonen kertoo.
Kaikkonen totesi myös, ettei hänen saamansa tuomio vaalirahasotkuista Nuorisosäätiössä vaikuttaisi hänen puheenjohtajuuteen tai ministeripestiinsä.
”Kyse yli kymmenen vuoden aikaisista tapahtumista. Ne ovat omalta osaltani jo käsitelty ja synnit soviteltu. Olen ottanut jo opikseni. Valtakunnan oikeuskanslerikin on tämän asian vielä käsitellyt ja todennut, ettei asia ole este”. Eli suomaksi, asia on käsitelty ja pulinat pois. Nyt jaetaan kortit uudelleen kahden puolueen punamullan kesken viiden puolueen hallituksessa. Se on nähty maassamme toki ennekin.
Puoluekenttämme ilman muuta vakaimmalla pohjalla on Jussi-Halla-ahon johtamat perussuomalaiset. Kaikkien muiden puolueiden puoluekokoukset ovat puheenjohtajalleen tuulisempia ja porukkaa on motivoitava toisin kuin gallupjohtajan perussuomalaisten kohdalla.
Perussuomalaiset on selkein oppositio hallitukselle ja myös sen haastajana kokoomusta selvästi edellä. Jos hallitukseen ei olla tyytyväisiä, mikä protesti kokoomus ja Orpo olisi tälle viestille hallituksen suuntaan? Ei mikään.
Perussuomalaiset taatusti on. Ja se näkyy kohta gallupkannatuksessa jahka syksy ja kaamos koittaa surkeine tuloksineen hallitukselle. Edessä olisi pitkät neljä vuotta, jossa gallupluvut ovat masentavat kuin sinisellä puolueella ikään. Ja protesti suuntautuu, luonnollisesti, uskottavamman oppositiopuolueen kautta.
Vai olisiko duunarin tai köyhä eläkeläisen, työttömän ja talonpojan tappolinjan, turvauduttava kokoomukseen? Ei kai sentään?