Julkaisin vuonna 2011 vuoden 2010 tapahtumista kootun kirjan nimellä “Hybridiyhteiskunnan kouristelua”. Johdanto on pitkä ja siinä esitellään filosofiaa filosofeille, mutta samalla myös uuden mediayhteiskunnan käsitteitä niitä popularisoiden suomalaisille. Kirjani sosiaalisesta mediasta, sen taloudesta ja strategiasta oli levinnyt jo pari vuotta aiemmin englanninkielisenä kaikkiin merkittäviin yliopistoihimme ja myös Ukrainaan ja Venäjälle. Ei vain Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan, Ranskaan ja Saksaan, jossa kirjani julkaistaan ja Google sekä Amatzon levittävät ne maailmalle, myös Afrikkaan ja Aasiaan. Se nousi 2000 miljoonan alan luetuimman hengentuotteen kärkiteokseksi.
Hybridiyhteiskunnan sota
Tänään mediamme puhuvat hybridiyhteiskunnasta ja oikeammin niiden hybridisodista. Presidentti Sauli Niinistö otti käsitteen näkyvästi esille. Se oli kiitettävä teko nyt kun toimikaudesta on puolet hoidettu ja kansa kuuntelee mielipidevaikuttajiaan, etenkin presidentti Niinistöä. Ei toki minua ja kirjojani Suomessa. Niitä kun on kohta satamäärin ja Hybridiyhteiskunnan kouristelukin sivumäärältään suomalaiselle miehelle mahdoton, 520 sivua. Vaikka sen kuvittaisikin klusteritaiteella ja helpottaisi tulkintaa lukutaidottomille. Meillä noin 15 % kansakunnasta on todellakin lukutaidottomia ja heilläkin on oltava mielikuva siitä, mihin yhteiskuntamme on ohjautunut tai ohjautumassa etenkin Venäjällä.
Biologi ymmärtää hybridillä eri asiaa kuin insinööri. Näin myös naiset eri asiaa kuin miehet. Luonnonhoidosta kiinnostuneet naiset yhdistävät hybridin kasvien jalostukseen, miehet hybridiautoon. Hybridiyhteiskunta on tätä samaa kieltä ja viittaa yhteiskuntaan, jossa eletään paradimaista, maailmankuvat muuttavaa vaihetta. Nyt vielä reaaliaikaisesti ja siten vaikeasti ennakoitavalla tavalla.
Rakenteellista kouristelua – innovaattorit kärjessä
Se, kuka sytyttää valon ja ketkä vai työskentelevät tässä valossa, on monelle vaikeasti avattava ja seurattava ilmiö. Aiemmin se sujui helposti tietäen, kuinka innovaattoreita ja epäkohtia ruotivia seurasivat uuden tiedon ensiomaksujat, suuret massat sekä viimeisenä jarruttajat ja vitkastelijat, usein byrokraateiksi mainitut paperinpyörittäjät ja printtimedian toimittajat peläten uudistuksia.
Hybridissä loikataan uuteen vaiheeseen ja autossa kahden moottorin käyttöön. Siirrytään ikään kuin rakenteeseen, jossa mukana on sekä vanhaa että uutta, dieseliä ja sähkömoottoria. Venäjällä, jossa siirtymä kommunismista ja sosialismin opeista kohti kapitalismia alkoi muovata internetin ja sähköisen median kautta uutta yhteiskuntarakennetta, muutos hybridivaiheeseen oli nopea. On luonnollista, että tämä siirtyi myös globaaleihin valtapeleihin ja sodankäytön strategiaan. Hybridisota ei vaadi aseita lainkaan mutta vanhaa pelotetta käytetään toki sitäkin. Hybridisodan voi kuitenkin voittaa myös ampumatta laukaustakaan.
Suuri mahdollisuus suomalasille
Ukrainassa näitä menetelmiä käytetään ja suomalaiset ymmärtävät, mistä on kyse idän ja lännen välillä asuvana kansakuntana. Hybridiyhteiskunta sai kuitenkin perinteisiltä puolueilta vallankäyttäjinä vastustusta ja syntyi jytky, jossa radikaalit innovaattorit ja epäkohtien ruotijat löysivät toisensa samasta Perussuomalaisesta puolueesta.
On ymmärrettävää, että sitä pidettiin inhokkina juuri siellä, jossa perinteinen EU byrokratia kukoisti ja julkishallinto paisui naisvaltaisina työpaikkoina. Naiset eivät puolueesta piitanneet ja vuoden 2011 vaalit olivat trolleineen kuin alkua hybridisodalle, jossa lentäjät olivat ensimmäisen maailmansodan taistelusankareita. Tänään on jo toisin ja hybridivaalit ovat kokonaan uudessa yhteiskuntavaiheessa hakeneet uusia strategioita, jossa innovaattorit kulkevat edellä ja jälkiomaksujat raksuttavat perässä puolustaen vanhaa konventiotaan ja valtaansa.