Facebook ja sosiaalisen median algoritmit huijaavat meitä koko ajan ellemme kykene huijaamaan niitä. Kirjoitin aiheesta kirjan ”Social media economy and strategy” täyttäessäni 60-vuotta. Se nousi 2000 miljoonan noilla sanoilla avautuvan ilmiön kärkeen samana päivänä kun kirja levisi globaalin maailman käyttöön. Kustantaja on myynyt sitä YHDEN kirjan. Kustantaja valehtelee. Miksi? Koska se PELKÄÄ saksalaisena suomalaisten brändejä. Se on HYVIN saksalainen tai venäläinen ilmiö.
OIKEAMMIN kirjaa on myyty ympäri maailmaa kaikkien mahdollisten mammuttien (Amazon jne) myymänä jo kohta vuosikymmen ja edelleenkin se on kärjessä vaikka sopimus on irtisanottu. Sitä on myyty myös vähän käytettynä tuhansittain ja se on oppikirjana yliopistoissa. Myönnän että kirja oli ilmestyessään hieman vaikea mutta niin oli aihekin. Mutta ei toki ylivoimainen.
Tänään aiheesta keskusteltiin, jälleen kerran, Arto Nybergin todella hyvin tehdyssä ohjelmassa tentissä toimittaja, joka oli tehnyt aiheesta kirjan. Hän on brändännyt itseään samalla aiheella jo yli neljä vuosikymmentä. Suomalaiset eivät osaa brändätä itseään eivätkä edes Alvar Aaltoa, kertoo tämän päivän Helsingin Sanomat. Paras brändääjämme on saman lehden vieras, Nalle Wahlroos. Mieti mikä tekee hänestä loistavan brändääjän.
Aallon ongelma brändäyksessä on akateeminen pölypilvi, sinun kohdalla se on häpeän tunne ja suomalainen kritiikki, itsekritiikki ja itsensä väheksyminen, kateus ja katkeruus sen kääntöpuolena. Sitä käytetään hyväksi. Sinua kiusataan ja häpäistään koko ajan. Jos ei joku muu niin sitten sinä itse.
Lue kirjastani mitä se tarkoittaa ja miten se tapahtuu reaaliaikaisessa netissä ja miten ennen sitä. Miksi ja miten ylempi keskiluokka on tuon pilven sisällä ja ohjaa sinua väärään suuntaan? Näin se teki jo vuosisatoja takaperin, mutta silloin se sai erikoisia merkityksiä ja nimiäkin. Ranskalaiset olivat taitavia sen mystifioinnissa. Sillä estettiin alemman keskiluokan nousu ja jaettiin yhteiskunta useampaan tasoon. Nyt nämä tasot ovat erityisen näkyviä.
Ja muista kuinka 2000 miljoonaa on enemmän kuin maapallomme väkiluku silloin kun sinä synnyit. Suomalainen ei kykene erottamaan vierellään tallustelevia mammutteja, kun hän tuijottaa koko ajan sen jätöksiin ja tutkii siellä eläviä ötököitä. Seurustelee niiden kanssa. Puhuu pienestä kansakunnasta ja vielä pienemmästä yhteisöstään, omasta menneen maailman yhdyskuntarakenteesta ja hukkuu sinne, jätöksiin. Sillä sidotaan alemman keskiluokan kyky nousta ylemmän keskiluokan käyttämiin etuihin. Näin on ollut aina.
Mittakaavavirhe on suomalainen virhe. Sisäänpäin kääntynyt elitismi todellakin suojelee jopa 120 vuotta sitten syntynyttä Alvar Aaltoa. Se on epätoivoinen ja samalla koominen ilmiö oman aikamme sosiaalisen median jättien rinnalla varoen heidän kaupallistamista. Se on ylemmän keskiluokan tapa vedättää sinua harhaan.
Kuinka monta näistä akateemisista ihmisistä kykenet nimeämään? Entäpä tuhansista muista ammateistamme? Eikö ole brändäys oikein onnistunut?
Meillä on vapaus valita, kuka meitä seuraa ja ketä me seuraamme tässä uudessa ympäristössä. Jos kirkko haluaa muuttua, sen on haettava apua sieltä mistä sen saa, ei sieltä mistä sitä luvataan. Piispan pilkkaaminen ei johda muuhun kuin epäonniseen brändäykseen. Oman pesän likaamiseen.
Sama pätee kaikkeen ympärillämme. Kuuntele rakentavaa palautetta ja puhu itsellesi. Kun kireys ja pakko häviävät elämä alkaa taas hymyillä. Rauhoita kehosi ja toimi, puhu itsellesi, ole itsellesi armollinen.