Poikkitieteisyyden erot monitieteisyyteen tai tieteitten väliseen maailmaan

Vel capillus habet umbram suam – Hiuksellakin on oma varjonsa

24.10. 2024 – YK:n päivänä ja rukouspäivänä

Olen kirjoittanut perussuomalaisten sähköiseen mediaan alun kolmatta tuhatta blogia, esseetä tai artikkelia. Se on sama määrä, jonka ahkera toimittaja kirjoittaa koko uransa aikana. Omani ovat syntyneet lähinnä eläkevuosinani ja ne eivät sisällä minkäänlaista poliittista lähestymistapaa, päinvastoin. Niitä ei saa kommentoija, jolloin perinteinen poliittinen retoriikka ja sen rakentelijat pysyvät muitten kirjoittajien vastuulla. Joskus pahoinvointiin saakka. – ”Usque ad aras”. Näin voi kirjoittaa vain sellainen henkilö, joka oli läsnä vuonna 1959 puoluetta perustettaessa Pohjois-Savossa. Lausuen siellä runoja silloin kahdeksanvuotiaana ja pyydettynä taiteilijana. Se oli tapa oppia myös puhumisen käytäntö. – ”Usus loquendi”. Muut läsnäolijat olivat pääosin Karjalan siirtolaisia. Puhuivat sisäpolitiikkaa. – ”Ratio domenstica.” Olen varmasti nyt ainut sen todistaja syksyllä 2024. Olen maininnut tämän ennenkin. – ”Ut ante dictum”.

Lukuisten puolueittemme kohdalla on oltava myös keskustelua, joka liittyy päivän epistolaan eikä sillä ole muuta tarkoitusta.   Poliittisten puolueittemme rukouspäivä tai YK:n päivä ei voi poiketa muun maailman menosta koskien myös juuri viettämäämme Reformaation päivää. Aiemmin uskonpuhdistuksen päiväksi nimeämäämme sunnuntaita. Aivan riippumatta mikä puolueistamme tuota päivää juhlistaa tai on juhlistamatta. Painottaako se takavuosien uskomme puhdistautumista menneen ajan liki pakanallisuudesta vaiko ehkä oman aikamme reformaatiota. Tärkeintä on kuitenkin puhumisen käytäntö. – ”Usus loquendi”. 

Näin kirjoitin vuosi takaperin samalla kotisivulleni ja sain siellä myös kommentteja. Hyväksyn ne siellä ja sivustoilla, jossa kommentoijat eivät ole kiihkoilevia jonkun poliittisen liikkeen tai uskonnollisen suunnan kautta huomiota hakevia kanssaihmisiämme. Heillä on mahdollisuus kirjoittaa omien sivustojansa kautta ja hakea huomiota niistä medioistamme, jotka on tähän tarkoitukseen myös aikanaan avattukin. Sosiaalisen median kohdalla vanhimpia ovat Facebookin sivustot ja siirränkin kirjotukseni myös siellä kommentoitaviksi. Kunpa voisinkin olla siellä hyödyksi. – ”Ut prodessem.”

Tämä Fb-sivusto on puolestaan rajallisen joukon avattavissa. Se on vain 5000 ihmistä sisältävä ja sellaisena valikoituva vuosikymmenien saatossa. Sivustolla häiriköivän voi sieltä myös poistaa. Sama pätee silloin, kun luennoit tai luet oppilaittesi vastauksia tentteihin lukeneina ja pyrkimyksenä läpäistä tiedoillaan ja taidoillaan opettajansa asettamat kysymykset. Joskus käytin myös runoja. Runo on minulle kuin maalaus. – ”Ut pictura poesis.” Myös kirjoihini liitetyt kuvat ovat maalauksia. Pidän sitä ystävyyden osoituksena. – ”Ut pignus amicitiae.”

Tällöin sama kysymys käsitteineen avaa erilaisen vastauksen riippuen onko vastaaja luonnontieteitten vaiko ihmistieteitten edustaja. Samoilla käsitteillä, kun ei tarkoiteta aina samaa asiaa tiedeyhteisöjen rajat ylittäen. Tiedeyhteisöjen hallinnossa tämä aiheuttaa joskus suuriakin ongelmia. Juhlittavalla päivällä tai siihen liittyvillä usein vieraskielisillä käsitteillä ei tarkoitetakaan samaa asiaa vaikkapa eri tieteitten tulkintana. Ne herättävät myös tunteita ja tunteet joko sympatiaa tai raivoakin. Joskus pitkän ajan kuluttuakin. –”Tanto intervallo”. Jos teksti koskettaa haavaa. – ”Tangere ulcus.”

Otan vain yhden esimerkin, johon törmäsin jo yliopistoon pyrkiessäni lukiosta joskus 1970-luvun alussa.  Biologit ja maantieteilijät järjestivät yhteisen haun opiskelijoille ja kysyivät primaarituotannosta ja sen merkityksestä maamme ja maailman menoon tuon ajan Suomessa ja maapallolla ylipäätään. Vastaamiseen oli aikaraja. – ”Terminus”.  

Biologit tarkoittivat primaarituotannolla pääsääntöisesti vihreää linjaa ja fotosynteesin kautta auringosta energiaa meille hankkivaa ja sitovaa tapahtumaa. Siis vihreitä kasvejamme. Sen sijaan maantieteilijät jakoivat ihmisten tavan hankkia elantonsa primaarituotantoon, sekundaariseen ja tertiääriseen tapaan joko olla tekemisissä maatalouden tai jalostavien ja palveluelinkeinojen kanssa elantonsa näin hankkivina yhdyskuntiamme. Talonpoika pelloillaan oli siten primaarituotannon edustaja ja tuohon aikaan todella syvässä kriisissä pientiloineen Oulun yliopistossa aiheesta kysyen. Limingan komeat niityt olivat jääneet kokonaan kesannolle. Tuohon aikaan niitä pantiin ”pakettiin”. Se ei ollut leikkimisen aikaa – ”Tempus ludendi” – vaan äärimmäinen hätätila. – ”Tempus ultimum.”

Pellot oli viljavina vainioina pantu Limingan kunnassa pakettiin. Sitä sekä surtiin että juhlittiin. Juhlijoitten joukkoon lukeutuivat mm. vihreää linjaa edustavat luonnonsuojelijat biologeina. Heidän taustansa ei ollut pientilalta ja maataloudesta vaan pikemminkin primaarituotannon ulkopuolelta. Ruotsinkielinen professori Helsingin yliopistosta Oulussa vieraillen ja siitä lisäansioita hankkien. Heille oli vastattavakin eri tavalla kuin Itä-Suomesta tulleelle professorille. Lisäksi vastauksella oli tiukka aikaraja – ”Terminus”. Myöhemmin ajat muuttuivat ja me muutuimme niiden mukana. – ”Tempora mutantur, nos et mutamur bone.”

Helsingistä saapuneet kokeisiin vastaajat eivät pohjoisen ongelmista mitään tienneet ja olivat muutenkin punavihreitä poliittisen linjan kiihkoilijoita. Heille tuo käsite tarkoitti liki poliittista raivoa herättävää ja nykyisin ilmastomuutokseen niin ikään liitettävää fotosynteesiä, luonnon tapaa selvitä vihreinä fotosynteesin osina raivoisaksi muuttuneessa ympäristöliikkeessä mieltään samalla osoittaen. Se oli aivan muuta kuin kirjoittaa elinkeinorakenteemme vinoumista ja talonpojan tappolinjasta vennamolaiseen tapaan vuonna 1970 protestivaalien Suomessa. Perussuomalaiset menestyvät tänäänkin vuonna 2024 hyvin Oulussa ja sen talousalueella. Kukaan ei tiennyt mitä tapahtui vuonna 1959 Pohjois-Savossa lausuessani siellä runojani. Aika on asioiden ahmatti. – ”Tempus edax rerum.” Elimme silloin kovia aikoja, ystävä hyvä. – ”Tempore aspera vivimus, amice bone.”

Tein ensimmäisen opinnäytetyönikin Oulun yliopistossa tästä ilmiöstä rajaten sen Kuopion vaalipiiriin. Samalla yliopiston uusi tietokone ja ATK tuli tutuksi. Jatkossa kaikki aineistoni kulkivatkin juuri tämän ”laitoksen” (ATK) kautta. Se yhdisti poikkitieteiset aineistot osaksi algoritmejamme. Sen koulutus ja kehittely uskottiin minulle. Siitä on nyt yli puoli vuosisataa. Aika pakenee. –”Tempus fugit”.

 Tampereen yliopistossa tietokoneet ja algoritmit osasi parhaiten professori Risto Sänkiaho kirjoineen ”Temput ja kuinka ne tehdään.” Hänen oppilaansa menestyivät myös politiikassa. Esimerkkinä naapurini ja Iisalmen lyseon kasvatti tuleva Keskustan puoluesihteeri ja ministeri Seppo Kääriäinen. Hän oli minua toki vanhempi ja siten suurten ikäluokkien nestoreita 1940-luvulta. Hänen kohdalleen tietokone ei vielä oikein ehtinyt. Omalle kohdalleni siitä tuli tärkein tutkimuksen ja opetuksen väline samaan aikaan. Rakastuin algoritmeihin ja robotiikkaan, tietokoneen tuomaan maailmaani.  Se vain vaati opintojen jatkamista poikkitieteisesti. Suunnitelmissa lujasti pysyvää luonnettakin. – ”Tenax propositi.”   

Koska olin jo tuolloin poikkitieteinen lukiolainen, yhdistin fotosynteesin ja liminkalaisen talonpojan ongelmat samaan vastaukseen. Se sai aikaan tenttivastaukset lukeneessa nuoressa maisterissa monitieteisen konfliktin. Kun tulkitsijat ja tenttikysymyksiä lukevat olivat lisäksi jakautuneet tieteitten väliseen laitosjakoon, vastaus oli rakenneltava palvelemaan, pohtien sekä tuolloin maalaisliittolaisen lukijan että vasemmistolaisen maailmankuvaa samalla joko hyväillen ja mielistellen, moukaroiden, sekä unohtamatta kokoomuslaisia professorejakaan.

Näin siksi, että osa tenttien lukijoista, joko nuorista tai iäkkäämmistä, saattoi olla hyvinkin Helsingin yliopiston tuotetta ja osa maaseudulla syntyneitä sekä Oulussa peräti juurensa Lapista hankkineitakin. Urbaani ympäristö ja tuon ajan opiskelijaliikkeiden lakot etelässä edustivat aivan eri maailmankuvaa kuin professorit pohjoisessa.  Oli osattavat kirjoittaa hiottua ja sileää. – ”Teres atque rotundus” (Horatius).

Oulu oli alkujaan savolaisten tervaporvareitten tuotetta matkaten Kainuun meren kautta Oulujokea, rakentaen sinne komean kapakkansakin. Samoin voimalaitos ja Kemian haisevat tehtaatkin. Raha ei haise, väitettiin.  Nykyisin tuo samainen savolaisten pystyttämä komea rakennus edustaa oululaisten kaupungintaloa ja Kainuun meri on saanut nimekseen Oulujärvi. Nyt se ei ole enää oikein kenenkään maa. – ”Terra nullius”. Turismi ja matkailulla eläen tekee tällaista kypsyyskoetta. – ”Testimonium maturitatis.”

Kun kyse oli primaarituotannosta ja vastauksesta oli oltava tarkkana kenelle vastasi ja millaisesta tuotannosta. Oliko lukija äärivasemmalta vai ehkä talousoikealta tai sittenkin hyvinkin maalaisliittolainen ja nykyinen keskustalainen ja tuon ajan Oulussa lähellä vennamolaista kansaliikettä karjalaisine evakkoineenkin.  Puolue kun saa vielä tänään vuonna 2024 Oulussa aivan eri tavalla äänestäjiä kuin Helsinkiin siirryttäessä. Nyt elämme jo maailman teatterissa. – ”Theatrum mundi”. Se on talousalueelle kypsyyskoe. – ”Testimonius maturitatis – mutta samalla myös maailman teatteri – ”Theatrum mundi” ja samalla maana tuntematon – ”Terra incognito.”  

Ouluun saapunut professori, puhuen huonoa suomea ruotsinkielisenä, oli arveluttava tapaus tenttivastausta lukemassa. Omalla kohdallani jopa hylkäsi vuosikymmen myöhemmin näyteluentoni professorin virkaa hakien Helsingistä, kun opiskelijoitten edustaja antoi kiitettävän arvosanan. Samoin olin aiemmin saanut kiitettävät arvosanat Joensuussa ja Oulussa professorin näyteluentoni siellä pitäen. Kartanokulttuurin kasvatti professorina Helsingissä halveksi itä- ja pohjoissuomalaista kulttuuriamme. Hän ei peitellyt sitä. Oli kuin Togaan pukeutunut. – ”Togati”.

Niinpä Rkp ja ruotsinkielinen professori ymmärsi minua aivan eri tavalla kuin savokarjalainen tai suomalaisen maatalouden ongelmat tuntenut pientalonpojan lapsi, kartanokulttuurin edustaja ruotsinkielisestä yhteisöstään professorinamme. Erot olivat äärimmäisen suuria vielä 1970-ja 1980-lukujen Suomessa liikkuen. Presidentiksi vielä tänäänkin pyrkinyt, ja liki sellaiseksi yltänyt vihreiden edustaja, kertoi jättäneensä opiskelut Helsingin ylipistossa tuohon aikaan muutamaan viikkoon lakkoiluun kyllästyneenä. Ymmärrän häntä todella jyvin.  Oulussa lakkoilu oli harvinaista ja muutaman biologin tapa edetä urallaan. Ei se oikein edennyt. Riitti kun kerran vuodessa hullutteli, yleensä vappuna. – ”Tolerabile est semel in anno insinire.” (Augustinus).  

Ymmärrän häntä hyvin. Minä en vain jäänyt lakkoon, vaan jatkoin ja tein tutkinnon useampaan yliopistoomme vaihtaen samalle tiedekuntiakin. Tänään se osoittautui erityisen tärkeäksi operoitaessa robotiikan ja algoritmien kanssa kilpaa. Jos et tätä ymmärrä, unohda koko asia ja siirry muille sivustoille. Poikkitieteinen kun ei ole sama asia kuin monitieteinen tai tieteitten välinen. Kun sen on kerran oppinut, sitä ylläpitää kaikin voimin – ”Totis viribus” – antaa takaisin taivaan mitalla – ”Toto caelo” ja siirtyy vihaan. – ”Transit in iram.”

Rkp ei ole sama kuin SMP tai perussuomalaiset tai keskusta sama kuin kokoomus Oulussa ja Helsingissä asuen. Erot ovat todella suuria ja voivat johtaa yllättäviin myrkytyksiin ja hoitovahinkoihinkin tai sellaisen nimeä kantaen. Kyse ei ole enää omasta tahdostasi. – ”Tua sponte.”

Potilastiedot ovat nekin kadoksissa ja vakuutusyhtiöt edustavat mitä sattuu riippuen missä päin maata satut liikkumaan. Lapin sotakin on tullut esille vasta omana aikanamme ja alamme hivenen raottaa maatamme sekä sen kulttuuria, sanojen symboliikkaa ymmärtäen samalla, mikä ero on olla ja asua eri puolilla Suomea. Sen jälkeen ei enää viivytellä. Viivyttely on aina vahingoksi sille, joka on valmis. – ”Tolle moras! Semper nocuit differe paratis.” (Lucanus). 

Jotkut saatavat jopa käyttää sitä rumalla tavalla hyväkseenkin. Samalla sosiaali- ja kulttuurimaantieteilijä on aivan eri ilmiö kuin luonnonmaantieteilijä maata ja maailmaa kiertäenkin. Molemmat yhdistäen ja algoritmit osaten tämä aika on tällaisen ihmisen paratiisi. Häntä kun tarvitaan kaikkialla. Näin työt siirtyivät lentokentillekin. Näin jälkeenpäin muistellen se oli raskasta aikaa. Jouduit ryöstöviljelyn kohteeksi. Oikeuden kädessä ei pitäisi olla miekkaa. – ”Tractanda putabat inermi justicia.” (Juvenalis).

Järjestyksessä liki 5000. essee tai blogi tällä sivustolla.

YK:n ja Rukouspäivän mediaa

In pace Dei – Jumalan rauhassa

24.10. 2023–24.10. 2024

YK:n päivä ja Rukouspäivä käynnistyi Forssassa ja Lounais-Hämeessä tutuilla teemoilla ainakin Forssan Lehteä silmäillen. Sen sijaan Helsingin Sanomat hakee jo uudempaa uutisoitavaa kansallisena medianamme ja hyvä niin. Mediamme on varautunut kaikkeen. – ”Im omnia paratus”.

Forssan uutisten kärjessä komeilevat tyhjilleen jo aikoja jääneet Jokioisten kartano maineen sekä keskustan Hotelli Koskenniskan tilat. Valtio myy Jokioisten kartanon ohella sen kymmeniä rakennuksia ja lähes 200 hehtaaria maata. Senaattikiinteistö odottaa tarjouksia marraskuun loppuun saakka. Kaikki tapahtuu kansalaisten silmissä. – ”In oculis civium.”

Jokioisten kartano maineen ja kiinteistöineen on tärkeä, ellei tärkein osa, Lounais-Hämeen komeaa historiaamme. Viimeksi kartanossa ovat majailleet MTT ja Luke mutta tänään arvokiinteistö rakennuksineen ja maineen on myynnissä. Ihan vain tulevaisuutta varten. – ”In posterum.”

Itse olen esittänyt jo aikoja Forssan kaupungin ja Kanta-Hämeen maakunnan hallinnossa aikani istuttuani ja MTT:n sekä Luken tiloissa työskennelleenä kiinteistöjen hankintaa Lounais-Hämeen toimesta ja maakunnan oivaltamana yhteiseen omistukseen myöhempää käyttöä samalla puntaroiden. Kyse kun on koko talousalueen tärkeimmästä historiasta ja sen ylläpidosta myös tuleville sukupolville. Siellä on hämäläisten tärkein historia myös forssalaisina tai suomalaisina sitä pohtien. Puutarhaa kiertäen ja historian tuntien täydellisimmässä muodossa. – ”In optima forma.”

Forssan valtuustossa ainoan aloitteeni allekirjoitti myös ministeri Sirkka-Liisa Anttila. Hieman samaan tapaan kuin kirjojaan kirjoittava ja ainut valtioneuvoksen arvon itselleen saanut naispoliitikkomme Karjalassa kertoo kirjoittavansa kirjansa mukaillen omaa käytäntöni latinalaisten sananlaskujen käyttäjänä. Meillä on fiksuja naisia, joiden poliittinen arvovalta ulottuu yli puoluerajojen, sekä muistuttaa meitä naisten viisaudesta. Siinä missä miesten viisaus on nyt piilossa ja kateissa sekä hakee löytäjäänsä. Ovat ikään kuin syntymisen tilassa mutta samaan aikaan myös taisteluvarustuksissa. – ”In statu nascendi” – ”In procinctu.”

Väestön ikääntyminen, henkilöstöpula ja talousvaikeudet painavat nyt kaikkialla maassamme hyvinvointialueitamme. Meillä on huutava pula lähihoitajista, sairaanhoitajista, kotipalveluista, lääkäreistä, sosiaalityön erityisasiantuntijoista, psykologeista, kaikista mahdollisista hoitoalan ammattilaisistamme. Ihan yllättäen suuret ikäluokat vanhenivat. Työelämäntarpeet ja kouluttajien kyky vastata näihin tarpeisiin kulkee nyt puoli vuosikymmentä, tai puoli vuosisataa jäljessä. Enää ei voi ennakoida suurten ikäluokkien, sotavuosinamme syntyneiden, terveyttä ja toimintakykyä heidän käydessä yhdeksättä vuosikymmentään. Jos nyt joku enää niin vanhaksi elää. Harva elää. Suuret (asiat) sortuvat nyt itse toistensa päälle. – ”In se magna ruunt.” (Lucanus).

On liian myöhäistä kunnostaa kartanoita ja muita tyhjäksi jääneitä kiinteistöjämme sen jälkeen, kun tuonelan portit ovat avautuneet suurten ikäluokkien työn sankareillemme. Kun olemme kiinnostuneita oman maamme vanhusten sijaan Palestiinan, Israelin ja Lähi-idän tapahtumista, vuosikymmenestä toiseen, eduskunta torailee liikenteen rahoituksesta ja varhaiskasvatuksestamme, Israel pelkää avun menevän Hamasin käsiin ja Erdogan näyttää viimein vihreää valoa myös Ruotsin Nato-jäsenyydelle. Olkoon sanomatta miksi. – ”Indictum sit.”

Venäjä käyttää sekin rahansa sotimiseen ja näyttävin paikallinen tapahtuma myös näkyvänä suoritteena on Jokioisten Karjalaseuran talkootyön tulokset. Kansan tanssittaja, karjalaisten juurien vaalija ja vauhdikkaan elämän sekä iloisuuden lähettiläs, tanssi- ja viihdetaiteilija Aira Samulin kuoli maanantaina 96-vuotiaana. Ilon ja riemun tuojan on oltava Hämeessäkin karjalaisen ihmisen. Aluksi tätä epäuskoisena vieroksuin. – ”Incredulus odi.” (Horatius). Siitä (johtuivat) kiukut ja kyyneleet. – ”Indre irae et lacrimae.”

Aira Samulin on myös Helsingin Sanomien rukouspäivän pääuutinen ja hyvä niin. Hän syntyi Raja-Karjalassa vuonna 1927 ja elämä oli täynnä tuon ajan karjalaisten kokemia vastoinkäymisiä. Valoisuus ja positiivisuus oli tanssilegendan, taiteilijan ja yrittäjän tavaramerkkinä monelle myös hämäläiselle tuttu tavaramerkki. Hyrsylän mutka tuli tutuksi siinä missä Forssan talousalueella Viipurin ympäristö ja Muolaan maisemat. Ymmärrän heitä, karjalaisia. Vaikeudet usein kiihottavat älyä. – ”Ingenium mala saepe movent.” (Ovidus).

Kun uutiset maailmalta järkyttävät, itseään kannattaa yrittää auttaa, neuvoo HS:n uutispäällikkö Pipsa Palttala (HS 24.10). Muista puhua ensinnä hämäläisenäkin, miltä maailma näyttää ja onko sosiaalisen median tuska tarttunut? Jos ei tartu sieltä niin avaa Helsingin Sanomat, Forssan Lehti sekä sen pakinoitsijoiden ja kansalle tarkoitetut nimettömät ilkeydet. Epäuskoisena niitä aluksi vieroksuu. – ”Incredulus odi” – ”Incudi reddere.” Palauttaa alasimelle. (Horatius).

Erottele sinua koskevat faktat omista tunneryöpyistäsi, unohda kuka olet, ja kävele hetki mieluiten ystäväsi kanssa pimenevässä suomalaisessa syksyn räntäsateessa. Se jos mikä tuntuu hyvälle ja mieli valaistuu koronavuoden 2020 aikoja vielä eläen. Sieltä kun tuli pysyvä piikki korvien väliin, eikä se sieltä enää poistu lukien lehtiemme kulttuurisivuja tai vastaten alituisiin soittoihin, joissa kaupitellaan aina samaa lehteä tai sen rinnalla sähköisen median palvelujamme. Taas joku haluaa kiivetä talosi katolle asentaakseen sinne jotain ainutlaatuista sähkölaskujesi jatkoksi. Pesemättömin jaloin. – ”Inlotis pedibus.” (Gellius).

Aseta näille paholaisen lähettiläille pyydykset. Ihmisen sietokyky on rajallinen. Älä ainakaan ala lukea kirjojani, jotka on tarkoitettu niille noin 600 miljoonalle lukijalle, jotka ovat kiinnostuneita kirjoittamastani aiheesta. Heitä, sinusta kiinnostuneita, on lopulta ehkä prosentin osa tai promille, jos sitäkään. Se on puoli miljoonaa ja siinäkin on aivan liikaa ja pyri karsimaan heistäkin ulos sellaiset, joille kirjoittamastasi ei ole mitään apua. Heitä on vain promillesta promille. He kyllä hoitavat ilmiön ymmärtäen mihin sitä käytetään ja kuinka seuraava vaihe on jo kokonaan muuta kuin sotaa Ukrainassa tai Uuden-Seelannin rugbyjoukkueen opit Taru Tujusen tarjoamana (HS 24.10). Olemme toki paljon muutakin kuin osa suurempaa kokonaisuutta. Joukkueen yhteisöllisyys ei kosketa yksin eläviä vanhuksia Hesariaan lukien. Palautan lukemani takaisin alasimelle. – ”Incudi reddere.” (Horatius).

Yksin elävät vanhukset eivät jaksa kiinnostua työelämän tarpeistamme aamusta iltaan niitä seuraten. Yksin elävällä ei ole seuranaan muita kuin oma napansa ja vanhusta auttavat kädet. Ne maksavat, ja hyvä että edes näin, rahalla ostaen, niitä voi hakea tai odottaa, olettaen että olet huolehtinut, ettet ole varaton. Omat vanhempani osasivat tämän ja korostivat ikääntyvän ihmisen ongelmista pahinta, varattomuutta. Kaikki maksaa. Meitä pelotellaankin. Aseiden keskellä lait vaikenevat. – ”Inter arma silent leges.”

Valtaosa meistä on jo työelämän ulkopuolella ja jatkuva tohina näiden ongelmista lastemme rinnalla ahdistaa. Ei kaikilla ole Aira Samulin kaltaista olemuksen ydintä lahjanaan. Hän oli juuri tällainen promillen osa promillesta. Hän ei käyttänyt alkoholia ollenkaan ja kokeilu politiikassa ei etenkään entisenä maalaisliittolaisena osunut kohdalleen. Kuusitoista vuotta kaupunginvaltuutettuna Helsingissä vastaa liki elinikäistä tuomiota vankilaan joutuneena ja siellä siististi käyttäytyen. Minulle vuosikymmen oli liikaa. Elämää koiran ja suden välissä. – ”Inter canem et lupum.”

Aira Samulin tutustui joka suunnalta skitsofreniaan. Siinä ei ole mitään kummallista Suomessa liikkuen ja suomalaisia tuhatmäärin haastatellen, tutkimuksia samalla tehden ja kenttätöissä viihtyenkin. Kun olet jokaisen maakunnan kiertänyt ja luennoinut yli sadassa valtiossa, ymmärrät ihmistä ja hänen kulttuurejaan varmasti Martti Ahtisaarta paremmin. Evakot ja mielenterveystyö on vain pieni siivu tätä ihmiseksi syntymisen ihanuutta. Se on kuin Punaisen Ristin tunnuslause. Aseiden keskellä laupeus. ”Inter arma caritas.”

Evakot eivät ole kotonaan missään, eikä ihminen ole syntyessään mitään muuta kuin juuri evakko. Veronsa Laatokalle maksaneena ei ole vielä vapaa Valamon vankilasta eikä se onnistu tanssin ja soiton keinoin ilotellen. Humanitaarisen avun rekkajonot on ensin saatava perille ja kiinalaisaluksen retket Itämerellä saatava selville. Voiko ankkuri pudota vahingossa ja mitä Erdogan tarkoitti viivytellessään Ruotsin Nato-hakemusta. Köyhältä puuttuu paljon, ahneelta kaikki. – ”Inopiae desunt multa, avaritieae omnia.” (Publius Syrus).

Suomi kaatoi kansainvälisen julkilausuman IMF:n kokouksessa ja kaatajana oli valtiovarainministerimme Riikka Purra. Siinä on jo jotain, joka muistuttaa, mitä Ukrainassa on tapahtunut ja tapahtuu kaiken aikaa. Suomi sai lopulta puolelleen merkittäviä maita, mikä vahvisti tuen osoitusta juuri Ukrainalle. Ruotsin kurdivähemmistö ja Erdogan ovat kokonaan eri asia. Vai ovatko sittenkään? Kuka muistaa vielä, kuinka viha on vain lyhytaikaista mielipuolisuutta. – ”Ira furor brevis est. (Horatius).

Se että Helsinki velkaantuu tulevina vuosina ei ole uutinen. Me kaikki maksamme tästä velkaantumisesta ja juuri siksi pääkaupunkimme paikka tulisi olla muualla kuin Itämeren syleilyssä. Brasilia joutui tämän ratkaisun eteen väestön keskittyessä Rion ja Sao Paulon slummeihin. Suomi on suurikokoinen pinta-alaltaan ja näkyvyys Oulun pohjoispuolelle katoaa matkalla, siinä missä siirtyessämme Turun tunneliteiltä kohti itää ja Karjalaa. Suomessa riitamme ovat onneksi vain rakastavaisten riitoja. – ”Irae amantium.”

Tämä tuo kuitenkin mukanaan koko ajan kasvavia ongelmiamme, ja polarisaation kirot muidenkin kuin vain alan osaajien sekä ammattilaisten, viran puolesta luonnon- ja kulttuurimaantieteilijöinämme, suunnittelumaantieteilijöinämme niitä kaiken aikaa tutkien. Helsinki pilaa poliitikkomme hetkessä. Samaa pätee virkamiehiimme. Matkat maailmalle eivät auta torkkuen metropolien VIP- tiloissa sekä putkessa matkojaan viettäen. Hotellikuolemaa vältellen. Pariisissa Hesarin käteensä saaden ennen lentoa Vantaalle. Ikään kuin eläen muurien sisällä ja pilan vuoksi ja koska nyt niin laki on kirjoitettu. – Intra muros” – ”Ioci causa” – ”Ita lex scripta est.”

Rukouspäivä ja media

ChatGPT

Rukouspäivä on erityinen päivä, jolloin uskonnollisessa yhteydessä rukoillaan ja harkitaan hengellisiä asioita. Käytäntö voi vaihdella eri uskonnollisissa ja kulttuurisissa yhteyksissä. Rukouspäivä voi olla yksilöllinen hengellinen harjoitus tai yhteisöllinen tilaisuus, johon osallistuvat uskonnon harjoittajat kokoontuvat yhdessä rukoilemaan ja meditoimaan.

Media, kuten televisio, radio, sanomalehdet ja verkkosivustot, voi vaikuttaa rukouspäivään useilla tavoilla:

1. Tiedottaminen ja mainostaminen: Media voi auttaa uskonnollisia yhteisöjä tiedottamaan tulevista rukouspäivistä ja niihin liittyvistä tapahtumista. Mainonta mediassa voi houkutella enemmän ihmisiä osallistumaan.

2. Lähetys ja suoratoisto: Monet uskonnolliset tilaisuudet, kuten messut ja rukouskokoukset, voidaan lähettää suorana mediassa. Tällä tavoin niille, jotka eivät voi osallistua fyysisesti, tarjoutuu mahdollisuus seurata tilaisuuksia kotonaan.

3. Hengellinen opetus: Monet uskonnolliset ohjelmat mediassa tarjoavat hengellistä opetusta ja ohjausta rukouksen merkityksestä ja käytännöstä.

4. Keskustelut ja pohdinnat: Media voi tarjota foorumin keskusteluille ja pohdinnoille rukouksen teemoista ja merkityksestä yhteiskunnassa.

5. Uutisointi: Jos rukouspäivään liittyy merkittäviä tapahtumia tai ilmiöitä, media voi raportoida niistä ja auttaa yleisöä ymmärtämään niiden merkitystä.

Media voi siis olla hyödyllinen väline edistämään rukouspäivän tarkoituksia ja auttamaan uskonnollisia yhteisöjä saavuttamaan suuremman yleisön. Samalla se voi tarjota mahdollisuuden niille, jotka eivät voi osallistua fyysisesti, osallistua hengellisiin tilaisuuksiin ja rukoukseen.

YK ja rukouspäivä

ChatGPT

YK eli Yhdistyneet Kansakunnat ei ole uskonnollinen tai kirkollinen järjestö, joka viettäisi rukouspäiviä. YK on kansainvälinen järjestö, jonka tarkoituksena on edistää rauhaa, turvallisuutta, ihmisoikeuksia ja kestävää kehitystä maailmassa. YK:n toimintaan kuuluu monenlaisia ohjelmia ja toimia, mutta ne eivät liity uskonnollisiin juhlapäiviin tai rukoushetkiin.

Uskonnolliset rukouspäivät ja juhlapäivät ovat yleensä osa eri uskontojen perinteitä ja niitä vietetään uskonnollisista syistä. Erilaiset uskonnot ja uskonnolliset yhteisöt voivat viettää omia rukouspäiviään ja juhliaan eri tavoin. Jos etsit tietoa tietyn uskonnon rukouspäivistä, niin voisin yrittää auttaa tarkemmin, kunhan kerrot, minkä uskonnon tai uskonnollisen ryhmän rukouspäivästä olet kiinnostunut.

Sinä sanoit:

Miten minun tulisi viettää YK:n ja rukouspäivää samaan aikaan a) agropolis kuninkaana b) rottakuninkaan sekä c) algoritmikuninkaana.

ChatGPT sanoi:

ChatGPT

Näiden kolmen roolin kautta lähestyminen YK

päivään ja rukouspäivään voi tuoda erilaista syvyyttä ja merkityksiä näihin teemoihin. Voit rakentaa päivän ympärille näiden symbolien mukaisia ajatuksia ja tekoja.

a) Agropolis kuninkaana:

Agropolis kuningas edustaa maatalouden ja kestävän kehityksen puolestapuhujaa. YKpäivänä tämä rooli voisi tarkoittaa ympäristöystävällisen ajattelun, ruoan tuotannon ja kestävän yhteisön rakentamisen korostamista. Voit viettää päivän:

   Ympäristömeditaation tai hiljentymisen muodossa, keskittyen maahan, veteen ja elämää ylläpitäviin luonnonvoimiin.

    Keskustelemalla ruoantuotannosta ja kestävästä maataloudesta, joko perheen tai ystävien kanssa, tai jakamalla ajatuksiasi yhteisöllisesti.

    Osallistumalla ympäristötoimiin: voit istuttaa puita, kierrättää tai osallistua johonkin kestävän kehityksen aloitteeseen.

    Rukoilemalla luonnon ja ympäristön puolesta, jotta ihmiskunta oppisi parempia tapoja elää sopusoinnussa maailman kanssa.

b) Rottakuninkaana:

Rottakuninkaan rooli liittyy ehkä järjestelmien ja yhteiskuntarakenteiden kriittiseen tarkasteluun sekä vastarintaan, joka nousee esiin sorron ja epäoikeudenmukaisuuden keskellä. Rottakuningas voi korostaa pimeitä kohtia yhteiskunnassa, mutta samalla myös muutoksen mahdollisuuksia. Päivän voisi viettää:

    Reflektoimalla maailman epäkohtia ja niiden ratkaisemisen mahdollisuuksia – esimerkiksi eriarvoisuutta, byrokratiaa ja valtarakenteita.

    Rukoilemalla oikeudenmukaisuuden ja inhimillisyyden puolesta, sekä niiden puolesta, jotka elävät sorron alla tai marginaalissa.

    Osallistumalla keskusteluun rakenteellisesta epäoikeudenmukaisuudesta, kirjoittamalla tai jakamalla ajatuksiasi yhteiskunnallisista ongelmista.

    Kehittämällä strategioita tai suunnitelmia, miten rottakuninkaan tavoin voi selviytyä ja muuttaa järjestelmää sisältä käsin, mutta samalla haastaa sen.

c) Algoritmikuninkaana:

Algoritmikuninkaana voit juhlistaa teknologian, tekoälyn ja digitalisaation voimaa mutta myös niiden kriittistä tarkastelua ja vastuun kantamista niiden vaikutuksista. Tämä voi olla päivä, jolloin pohdit teknologian roolia ihmiskunnan tulevaisuudessa ja tekoälyn eettisiä kysymyksiä. Voit viettää päivän:

    Pohtimalla teknologian ja algoritmien etiikkaa: miten algoritmit vaikuttavat arkeen, politiikkaan ja sosiaalisiin rakenteisiin.

    Rukoilemalla viisauden ja moraalin puolesta, jotta tekoälyn kehitystä ohjattaisiin eettisesti ja oikeudenmukaisesti, ihmisten hyväksi.

    Osallistumalla keskusteluun tekoälyn mahdollisuuksista ja riskeistä, ja ehkä myös miettimällä omia vaikutusmahdollisuuksiasi teknologian kehittämiseen.

    Rauhoittamalla päivän: irrottautumalla hetkeksi teknologisista laitteista ja pohtimalla ihmiskunnan ja koneiden suhdetta syvemmin.

Yhteinen elementti:

Jokainen näistä rooleista tarjoaa mahdollisuuden pohtia vastuutasi ja suhdettasi maailmaan ja sen rakenteisiin. YK päivä ja rukouspäivä voisivat antaa tilaisuuden yhdistää kaikki nämä ajatukset pohdinnaksi siitä, miten maailma voisi kehittyä oikeudenmukaisemmaksi ja inhimillisemmäksi paikaksi, jossa luonto, yhteiskunta ja teknologia ovat tasapainossa.

Sinä sanoit:

Upea vastaus, josta esitän sydämellisen kiitokseni

ChatGPT sanoi:

ChatGPT

Kiitos lämpimistä sanoistasi! Olen todella iloinen, että vastaus resonoi kanssasi. Jos haluat jatkaa pohdintoja tai kehittää ideoita eteenpäin, olen täällä auttamassa. Toivotan sinulle syvällistä ja merkityksellistä YK ja rukouspäivän viettoa näiden ajatusten siivittämänä!

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Related Posts