Vaalien alla koettua

15.09.2022

Jos asettuisit tänään ehdokkaaksi Suomen vaaleissa ja samaan aikaan haluaisit menestyä vaaleissa myös Ruotsissa ja Venäjällä, tai ainakin Venäjän Karjalassa, millaisia teemoja korostaisit? Laadin tämän pohdinnan lukemalla tämän päivän Hesaria. Sivu sivulta sitä kahlaten.

Kovin paljon ei voisi puhua ainakaan sodasta Ukrainassa, jos nyt sodasta ollenkaan. Sehän ei ole idässä sota lainkaan ja lännessäkin sen maininta olisi arvioitava pohtien idästä tulevia ääniä. Oikeastaan tuo aihe sellaisenaan olisi hyvä jättää kokonaan mainitsematta. Pelkillä suomalaisten äänillä ei näissä vaaleissa menestytä.

Toinen merkittävämpi aihe voisi olla EU ja sen tapa käsitellä energialaskujamme. Voisi lainata vaikkapa EU:n avainhenkilön von der Leyenin puhetta. Harvoin hän on saanut niin paljon huomiota osakseen ollakseen komission puheenjohtaja.

Suomalaismepit pettyivät hänen puheeseensa ja sen kyllä Suomessa ymmärtääkin mutta miten mahtaisi olla idempänä tai lännessä?  Lainaisin Mauri Pekkarista ja sanoisin: ”Konkretia jäi ihan tylsäksi.”

Totta kai lupaisit tukea kansalaisille energiakriisissä mutta siihen se sitten jäisikin. Uusi eurooppalainen vetypankki ei äänestäjiä juuri lämmitä.

”Meidän on suojattavat itseämme paremmin. Aiomme tehdä esityksen demokratian vahvistamiseksi.” Näin sanaili johtajamme Brysselissä ja sinun sanomanasi näillä eväillä ei ääniä heruisi sen enempää Ruotsista kuin itään kurkottaen. Suomalaiset eivät lähti vaaleihin lainkaan. Keksi parempaa sanottavaa.

Miljoonia niellyt Uniper ja hoitajien lakko voisivat olla suomalaisia jollakin tapaa ravistelevia mutta aiemmatkin sopimukset ovat olleet yhtä uskottavia kuin vessapaperi, lainaten toimittaja Anni Lassilan analyysiä Helsingin Sanomista (HS 15.09.2022). Unohda tämä aihe tai jätä se asianosaisille ja alan osaajille. Sinä et taatusti tunne alan kieltä ja käsitteitä lainkaan. Alalta joskus väitelleenä tiedän mistä kirjoitan.

Länsimaiseen markkinatalouteen kun käsite ”kansallistaminen” kuulostaa lähinnä kehitysmaa kieleltä ja se ehkä ymmärretäänkin idässä, joka alkaa muistuttaa Pohjois-Koreaa pikemminkin kuin Ruotsia. Energiaihmisten kieli on taa taloutta lähestyessään munkkilatinaa. Älä sinä erehdy sellaista puhumaan äänestäjille, joille munkki ja latina ovat vain erikseen koettuina ymmärrettäviä ja edellinen hillolla täytettynäkin.

Potilasturvalaki on hyvä aihe ja toki tarvitaan, mutta laki ei voi olla oikein lakon kieltäväkään, pohtii peruspalveluministerimme Aki Linden. Jotain vastaava pohdit ehkä sinäkin ja varmasti jäät eduskunnan ulkopuolelle pohdintoinesi. Hoitajaliitot kun käsittelevät oikeuden päätökset lakkoja kieltävinä tavalla, jossa Venäjällä sinulla olisi oltava ainakin Putinin tuki tullaksesi valituksi. Ja siitä ei ole lännessä nyt apua.

Takavuosina oli ehkä toisin, Kekkosen aikana. Sinä et muista tuosta ajasta paljoakaan, vaikka äänestäjistä täällä Lounais-Hämeessä 70 % on yli 75-vuotiaita. Ketä he oikein äänestävät, kun mukana on 1990-luvulla syntyneitä ehdokkaita, joku lapsi lastenlasten joukossa. Jos ei ala löytyä ikäisiäni äänestettäviä, lapsia tai lastenlapsia minä en ala äänestää tällaisena aikana. Se olisi täysin vastuutonta.

Ruotsissa keskustelu hoitajamitoituksesta olisi jotain vallan muuta kuin Suomessa ja muistuttaisi Riika Purran havaintoa, jossa hallitus syyttää oppositiota siitä, ettei se saa tanssivan pääministerin tahtoa läpi. Pääministeri on tunnettava maailmalla muustakin kuin tanssitaidoistaan.

Viisumikiellossa presidentin mielipiteen kuuleminen ei olisi vahingoksi Suomessa asiaa pohtien mutta idempänä sitä ei oikein ymmärrettäisi. Lännessä asia ei olisi ajankohtainen juuri nyt, kun Magdalena Andersson ilmoitti eroavansa ja odottaa kutsua uuteen hallitukseen.

Turvallisin aihe olisi brittiläinen kansanyhteisö ja sen iäkkään kuningattaren poismeno. Siitä voisi laatia koskettavan puheen ja jatkaa sitä Helsingin Sanomien tapaan käsitellen ”kahvista kierrettä pikapulliin” sekä paniikin käsittelyä hyvän elämän harmina.

Jos poliitikkona paniikki iskee yllättäen kuin salama kirkkaalta taivaalta, se valaisee myös jatkossa uraasi sairauspoissaoloina ja on naisilla miehiä yleisempää. Lehden mukaan näistä kohtauksista selviää kyllä hengissä ja niistä voi myös oppia jotain hyvääkin myös politiikan areenoillamme. Se että saat poliitikkona paniikkikohtauksia, ei kerro sinusta poliitikkona mitään muuta kuin tavan panikoida, pohtii toimittaja kertomustaan.

Se että käytätä poliittisen kuntosi nostattajana pillereitä, ei auta äänestäjiäsi tukea laskettaessa. Ravintolisät eivät ole ihmelääke mihinkään mutta sopiva tyyny voi ratkaista uniongelmasi. Unettomuudesta kun tulet vaalien alla varmasti kärsimään. Löydät Hesarista neuvoja sopivan päänalusen valinnassa.

Vaalien alla tahtoo syntyä pienistäkin asioita todella suuria riitoja ja vanhatkin ihmissuhteet roihahtavat liekkeihin selvittämättömistä pikkuriidoista. Näitä tulee jatkossa monin verroin lisää ja kilpailijasi järjestävät sinulle suoranaisia painajaisia ja etenkin oman puolueesi sisältä sekä tämän lisäksi vielä sosiaalisen median sivuilla mellastaen.

Vaalien loppusuoralla et taatusti tunnista edes itse itseäsi niistä lausunnoista, joita sinusta on matkan varrella kerrottu. Mutta äänestäjäsi eivät muusta edes sinua tunnista, tanssivana pääministerinämme maailmaa kiertäen.

Lisäpaineita aiheuttavat vanhat ystäväsi ja tukijasi. Kuormitut jo heidän näkemisestänsä. Toisaalla poet huonoa omaatuntoa siitä, ettet jaksa enää vastata vahojen ystäviesi viesteihin.

He ovat entisiä ystäviäsi, kun vaalit ovat takana ja alat toipua koettelemuksesta vanhojen jermujen täyttäessä perinteiseen tapaan eduskunnan täysistuntosalin. Ne muutamat uudet ovat hekin joskus aiemmin tippuneita ja nyt takaisin palaavia ikuisia politiikan konkareitamme.  Mieti miten paljon 200 on yli viidestä miljoonasta. Lottovoittajiakin on monin verroin enemmän. Et sinä ole mikään lottovoittaja.

Hesarin ruokasivun toimittajat ovat kertoneet kuinka ”mehut irti sitruunasta” toimii neljällä eri tekniikalla.

Se tapahtuu joko päähän poratulla reiällä, halkaisten sitruuna pituussuunnassa, rikkoen haarukalla ennen puristamista tai pyörittäen ja painellen ennen puristamista.

Voisin lisätä tuohon vielä muutaman lisäkohdan, jollainen on olosi sen jälkeen, kun vaaliyön äänet on laskettu ja täytät lomaketta, jossa kerrot kunnian ja omantunnon kautta kaikki ne omat ja varastetut varat, joita olet vaaleissa hassannut.

Ja laskenut paljonko yhden äänen hinnaksi tuli omalta kohdaltasi ja vielä äänestysalueittain niitä ihmetellen. Sinua todellakin myös joku äänestikin, useampikin tuiki tuntematon tapaus. Ole niistä kiitollinen. Syyt ovat kokonaan muualla kuin mitä ehkä vaalien jälkeen kuvittelet.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts